GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
19 Ocak 2022 Çarşamba 08:13

Soyer de karşı çıkmıştı... Kapasite artışına ön onay!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tartışmalara neden olan Seferihisar Sığacık Körfezi’ndeki balık çiftliklerinden bir tanesinin daha kapasite arttırmak için yapılan başvurusuna ön onay verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de balık çiftliklerinin kaldırılması için mücadele vermişti.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Özsu Balık Üretim Şirket’i, 2013 yılından beri İzmir’in Urla ilçesi Demircili Köyü Sığacık Körfezi’nde faaliyet gösteren balık yetiştirme çiftliklerinden birinin kapasitesini arttırmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Proje tanıtım dosyasını inceleyen bakanlık çevresel etki değerlendirme sürecinin başlattı.

Çipura, levrek, sinarit, karagöz, lahoz, granyöz, mercan balıklarının bulunduğu çiftliğin kapasite artışının onaylanması halinde çiftliğin deniz yüzey alanı 33 bin 800 metrekareden 50 bin 878 metrekareye çıkartılacak ve kafes sayısı 18 adetten 27'ye yükselecek. Kapasite artışı ise 1 milyon 220 bin TL’ye mal olacak projenin ömrü ise 20 yıl olarak öngörülüyor.

AYNI SAHADA 4 ÇİFTLİK
9 numaralı su ürünleri sahasında bulunan balık çiftliğinin 700 metre batısında, 570 metre güneyinde ve bin 500 metre güneyinde olmak üzere Özsu Şirketi’ne ait 3 balık çiftliği daha bulunuyor. Yine bu çiftliğinde yakınlarında başka şirketlerin de balık çiftlikleri mevcut.

ŞİRKET DAVALIK OLMUŞTU
Şirketin Sığacık Körfezi’ndeki bulunan balık çiftlikleri halkın tepkilerine neden olmuş, dönemin Seferihisar Belediye Başkanı, şimdiki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de çiftliklerin iptali için basın açıklamaları düzenlemiş ve iptal davaları açmıştı. Mahkemelerin vermiş olduğu iptal kararlarına rağmen şirket bakanlıktan aldığı yeni izinlerle çalışmalarını sürdürmüştü.

AKDENİZ FOKLARININ YAŞAM ALANI
Akdeniz foklarının yaşam alanları arasında yer alan proje alanı Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi uyarınca korunması gereken alanlar arasında da yer alıyor.

‘GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN ÇEVRESEL RİSKLER’
Balık çiftliklerinin iptali açılan davalardan birinin sonucunda mahkeme balık çiftliklerinin Sığacık Koyu ekosisteminde geri dönüşü olmayan çevresel riskler oluşturacağı ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 725 No’lu ilke kararına aykırılık teşkil ettiği vurgulamıştı.

Kararda “Turizm merkezi olan bölgenin yakınında, ekosisteme, doğal ve kültürel değerlere zarar verme olasılığı çok yüksek olan balık çiftliğinin kurulması, Seferihisar’ın ‘yavaş şehir’ uygulamalarına aykırıdır. Sığacık Körfezi’nin çevresel, deniz tabanı ve akıntı sistemi ile kapasitesi hakkında yeterli veri bilinmemekte, bu durumda ‘ÇED olumlu’ kararında hukuka uyarlık bulunmamakta” ifadeleri yer almıştı.