GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
20 Mart 2023 Pazartesi 14:52

Soyer başkanlar zirvesinde konuştu: Yola çıktığımdan daha fazla umutluyum!

Düzenlenen belediye başkanları toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Ayakları yere basan ve zengin içerik üreten bir yönteme neden oldu ortak akıl. Emin olun ki yola çıkarken olandan daha fazla umudu taşıyorum memleketimiz için. Aşağıdan yukarıya, memleketi kılcallarında hayallerin ve umdun ortaya dökülmesi memlekette siyaset yapanlar için çok önemli. Özellikle yerel yöneticiler için" dedi

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı ikinci yüzyılın iktisat kongresinin altıncı gününde Millet İttifakı çatısı altındaki büyükşehir belediye başkanlarının katılımı ile Kültürpark içerisinde yer alan İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde forum düzenlendi.

Düzenlenen foruma Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve çok sayıda ilçe başkanı katıldı.

AYAKLARI YERE BASAN ZENGİN İÇERİK ÜRETEN BİR ORTAK AKIL ORTAYA ÇIKTI
Forumun açılışında konuşan ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Bu buluşma İktisat Kongresi'nin belki de en tarihi buluşmalarında biri. 100 yıl öncesinde neden bu İktisat Kongresi düzenlenmiş... O günün Türkiye'sinde İstanbul daha işgal altında, Lozan görüşmeleri yarıda kesilmiş, barış anlaşmasının akıbeti meçhul, olağanüstü bir yoksulluk var. Yanmış ve yıkılmış bir ülke... Böyle bir iklimde Erzurum Kongresi'ni yaparken Misak-i Milli ile ülkenin sınırlarının belirlendiği biliyoruz. 17 Şubat - 3 Mart tarihlerinde toplanan İktisat Kongresi'nde de yeni kurulacak devletin iktisat politikalarını beklenmesine karar verilmiş. Bu başlı başına bizim için dersti. Ülkeler için 100 yıllık süreçler önemli bir kilometre taşıdır. Hele bugünün dünyasında çok önemli bir dönüm noktası. Dünya bazen yavaş yavaş evriliyor. Bazen çok büyük sıçramalar görebiliyoruz. Dünya böyle büyük bir dönüşümün eşiğinde. Biz 100 yıl önce atalarımın izlediği yol haritasından ilham alarak bu yol haritasını izlemeye karar verdik. Neden yaptık bütün bunları ? Yola çıkarken Atatürk'ün izlediği yol haritasını izlemeye karar verdik, sonucunda nasıl bir sonuç çıkacağı yönünde fikrimiz yoktu. Gördük ki ortak akılla işletilecek süreç çok güçlü bir yol haritası ortaya çıkarıyor. Ayakları yere basan ve zengin içerik üreten bir yönteme neden oldu ortak akıl. Emin olun ki yola çıkarken olandan daha fazla umudu taşıyorum memleketimiz  için. Aşağıdan yukarıya, memleketi kılcallarından hayallerin ve umdun ortaya dökülmesi  memlekette siyaset yapanlar için çok önemli. Özellikle yerel yöneticiler için. Bütün bu toplantıların kararlarını, karar  alma sürecinde yapılan görüşmelerin tutanaklarını sizlere ulaştıracağız. Bir yandan da 100 yıl önce olmayan ekonomi dinamiklerini davet ettik. Sokak, sanat dinamiklerini forumlar olarak örgütledik ve buradan çıkan kararları nihai kararla ekliyoruz. İktisat Kongresi bize adeta bir pusula görevi icra edecek. Yol göstericilik yapacak son derece zengin veriler ile sonlanacak" diye konuştu.

6'LI MASA İLE KILCALLARDAN GELEN FİKİRLER UYUŞUYOR
Kongrenin her yıl değerlendirme toplantıları haline döneceğini belirten Soyer, "Kongreyi sonlandıktan sonra ne olacak? Her sene ilerleme raporunu gözden geçireceğiz. Bugün İktisat Kongresi alınmış olan kararların, ilklerin akıbetini takip edeceğiz. Bu kararlar ile ilgili ne yol alındı, nerede tıkanıklık var bütün bunları müzakere edeceğimiz bir değerlendirme kongresi gerçekleştireceğiz. Bu kadar büyük emeğin, umudun, zengin fikirlerin takipçisi olacağız. Her sene belki de yeni hayallerin ve özlemlerin ortaya konmasına vesile olacaktır... Biz yola çıkarken bugünün siyasal iklimdeki sorunlara çözüm bulmak için değil, geleceğin siyasal iklimindeki sorunlara çözüm bulmak için yola çıktık. Gördük ki 6'lı masanın liderlerinin ortaya koyduğu fikirler ile alttaki kılcallardan gelen fikirler çok örtüşüyor" dedi.

YENİ BİR SORUMLULUK VE GÖREV ÜSTLENDİĞİMİZİ...
Dirençli kent ile ilgili sürece vurgu yapan Başkan Soyer, "100 yıl öncesinde çok büyük yıkım ve felaket yaşamasına rağmen bu toplantı yapıldı. Bugünün koşullarına baktığınız zaman çok benzer tablolar görüyoruz. Bir de üstüne yaşanan büyük deprem felaketi. Belkide bu ülkenin uzun yıllarına mal olacak uzun toparlanma felaketi. Bu noktada bizim kentlerimiz ile ilgili yeni bir sorumluluk ve görev üstlendiğimiz kongre ile ortaya çıkarmak istedik. Bu da şehirlerimizi dirençli hale getirmek. Bunun için 3 safhada çalışma yapıyoruz. Birincisi şehrimizin depremle olan ilişkisini tespit etmeye çalışıyoruz. Mikro bölgeleme çalışması denilen bir çalışma ile İzmir'in yer altı fotoğrafını çekmeye çalışıyoruz. İkincisi depremsellik ve zemin etüdü çalışması. Üçüncü deprem güvenlik karnesi veriyoruz binalara. Deprem sonrası için iki çalışma yürütüyorüz. Birincisi toplanma ve barınma alanlarının tespiti. İzmir'de 29 barınma alanı 2 bin 472 toplanma alanı var. Bu ay sonuna kadar barınma alanları ile ilgi elektirk, pis ve temiz su, mobil şarj istasyonları çalışmasını tamamlıyoruz., toplanma alanlarındakileri de önümüzdeki yıla kadar tamamlamayı umuyoruz. Yani izmirlilere deprem sornası nerede barınacaklarını söylüyoruz. İkinci çalışmamız mahalle afet gönüllüleri. Bu çalışma da dalga dalga büyüyecek. Son olarak da bunların tamamının deprem eğitimi ile yürümesi gerekiyor. onun da müfredatını hazırladık" diye konuştu.