GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
28 Ocak 2022 Cuma 13:31

Soruşturma başlatılmıştı... Efes Selçuk devam!

Selçuk ilçesine 'Efes Selçuk' dediği için hakkında soruşturma başlatıldığını ve belediyeden yapılan itirazlar doğrultusunda Danıştay'ın 'bunun bir suç unsuru olmadığı' kararına vardığını duyuran Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, "Resmi yazışmalarımızda Selçuk Belediyesi demeye devam edeceğiz, yani olduğumuz gibi işimizi sürdüreceğiz. Efes Selçuk yazan hiçbir yazıyı da değiştirmeyeceğiz. Çünkü suç değil" dedi

Danıştay Birinci Daire, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla verilen soruşturma izni kararına yapılan itirazı kabul ederek “Efes Selçuk Belediyesi” ve Efes Selçuk Belediye Başkanı” isim ve unvanının kullanımını onayladı.

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU SORUŞTURMA İZNİ VERMİŞTİ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla verilen soruşturma izninde, “Selçuk Belediye Başkanlığınca son zamanlarda yapılan etkinlik ilanlarında, sosyal medyada, belediyeye ait bulunan bank ve yeni üretim yapılan çöp konteynırları gibi yerlerde “Efes Selçuk Belediyesi” isminin kullanıldığı, Selçuk Belediye Başkanlığı ismi ve Belediye Başkanı unvanının dışında “Efes Selçuk Belediye Başkanlığı” ismi ve “Efes Selçuk Belediye Başkanı unvanını kullanmasının mevzuata aykırı olduğu” gerekçesiyle, “Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel hakkında; 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 6 ıncı maddesi gereğince soruşturma izni verilmesine 07/04/2021 tarihinde” karar verildiği ifade edilmişti.

KENT TANITIMI VE TURİZMİN GELİŞMESİ İÇİN EFES SELÇUK
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in göreve geldiği tarihten bu yana; başta Efes Antik Kenti, Celsus Kütüphanesi, St. John Kilisesi, Artemis Tapınağı ve İsabey Camii ve doğal sit alanları olmak üzere kentin tarihi ve doğal varlıklarının bütününden oluşan Efes Selçuk kentinin tanıtımı ve turizminin gelişmesi için sürdürülen çalışmalarda “Efes Selçuk” adlandırması kullanılıyor.

DANIŞTAY SON NOKTAYI OYBİRLİĞİYLE KOYDU
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel tarafından, söz konusu İçişleri Bakanlığı kararına yönelik gerçekleştirilen itirazı değerlendiren Danıştay Birinci Daire, değerlendirmesini, “Efes Selçuk Belediyesi’ ve “Efes Selçuk Belediye Başkanı” isim ve unvanının kullanılması sebebiyle kamunun zararına, kişilerin menfaatine veya üçüncü kişilerin mağduriyetine neden olunduğu yolunda bir tespitin yapılmadığı, salt hukuka aykırılık tespitinden hareketle ilgililere cezai sorumluluk yüklenemeyeceği, kaldı ki ön inceleme raporunda, Belediyenin Resmi yazışmalarında “Selçuk Belediyesi” ve “Selçuk Belediye Başkanı” isim ve unvanının kullanıldığının belirtildiği, bu nedenle isnat edilen eylemin, hakkında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte olmadığı anlaşıldığından, itirazın kabulüyle Filiz Ceritoğlu Sengel için soruşturma izni verilmesine ilişkin içişleri Bakanının 7.4.2021 tarih ve Kont.Bşk2021/81 sayılı kararının kaldırılmasına, … 23.12.2021 tarihinde oybirliği ile kesin olarak karar verildi.” şeklinde sonuçlandırdı.

CİMER'E YAPILAN ŞİKAYET DOĞRULTUSUNDA SORUŞTURMA BAŞLADI
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Egedesonsöz gazetesine yaptığı açıklamalarda, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı; ilçede Efes Selçuk yazılı afişlerin, çöp konteynerlerinin bulunması hakkında CİMER'e yapılan şikayet doğrultusunda soruşturma başlatıldığını duyurdu ve Danıştay'a yaptıkları itirazların sonucunda 'Efes Selçuk' ibaresinin kullanımında hiçbir sakınca olmadığının oy birliği ile kabul edildiğini ifade etti.

BU BİR SUÇ DEĞİL!
Konuyla ilgili Ege'de Sonsöz'e konuşan Başkan Sengel, soruşturmanın geçmişinin yaklaşık 10 ay öncesine dayandığını belirtirken, soruşturma sonrasında ilçe sınırları içerisinde bulunan hiçbir yazıyı değiştirmeyeceklerini vurguladı. Sengel, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Müfettiş geldi, araştırmasını yaptı ben zaten logomuzun 1989 yılındaki meclisle birlikte geçtiğini gösteren tutanakları buldum ve onları kendisine sundum. 1989’lara ait Efes Selçuk yazılı afişleri buldum onları da teslim ettim. Ama müfettişin raporunda resmi yazışmalarında Selçuk Belediyesi diyorsa da şuraya buraya yazmıştır deyip, soruşturma yapılacağını belirtmiş... Sayın Süleyman Soylu’nun imzasıyla izin verilmiş, suç teşkil ettiği söylenmiş. Yaklaşık 4-5 ay önce geldi. Biz de buna itiraz ettik. En son Danıştay’dan gelen cevap da suç teşkil etmediği söylendi. Resmi yazışmalarımızda Selçuk Belediyesi demeye devam edeceğiz, yani olduğumuz gibi işimizi sürdüreceğiz. Müfettişe, 'Gerçekten bunun için mi geldiniz?' diye sordum. Baktığınızda gerçekten komik bir durum çünkü. Efes Selçuk yazan hiçbir yazıyı değiştirmeyeceğiz. Çünkü suç değil." 

Soruşturmanın neden açıldığı yönündeki soruya da yanıt veren Sengel, "Efes çok büyük bir isim. Bunun bir sürü sebebi olabilir. CİMER şikayeti yapıldı… Efes ismini kullanmamdan rahatsız oluyor olabilirler, Efes büyük bir anlam içeriyor. Ya da milliyetçilikten kaynaklanıyor olabilir" diye konuştu.