GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Mayıs 2021 Cuma 16:24

Sonunda başardılar! Şirketin fendi yargıyı yendi

İzmir'in Seferihisar ilçesinde yapımı planlanan orkinos çiftliği için Başaran Su Ürünleri Yetiştiriciliği Şirketi, mahkemenin 5 kez iptal kararına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunu aldı. Alınan karar sonrası bölgede orkinos çiftliğinin yapılmasının önü açılmış oldu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -Mahkeme tarafından tam 5 kez iptal edilen ve iptal kararı Danıştay 14. Dairesi tarafından da onaylanan Sığacık mevkiindeki orkinos çiftliği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kritik bir karara imza attı.

Vatandaşların denizdeki kirlilik gerekçesiyle yıllardır kaldırılması için mücadele verdiği çiftlik için karar verildi. İki üniversitenin raporlarını inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, proje için ÇED olumlu raporu yayımlandı. Projenin  900 bin TL'ye mal olması bekleniyor.

ÇANAKKALE ÜNİVERSİTESİ'NDEN 'EKOLOJİK ONAY'
Dosya'da yer alan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi  raporunda şu ifadelere yer verildi; “İzmir İli, Sığacık Körfezi’nde Orkinos Yetiştirme Tesislerinin Bulunduğu Deniz Sahasında Çevresel Su Parametrelerinin İncelenmesi, İzlenmesi Ve Körfezin Taşıma Kapasitesinin Belirlenmesi Proje Protokolü” kapsamında hazırlanan Final Rapor I-II-III-IV, Ek-3.8’de verilmektedir. Raporun sonuç bölümlerinde görüleceği üzere; Sığacık Körfezinin ekolojik kalite durumu açısından iyi düzeyde olduğu, ötrofikasyon riskinin bulunmadığı, zooplanktonik verilere göre biyolojik çeşitliliğin yüksek olduğu bunun da sağlıklı bir ekosistemin göstergesi olduğu, körfezdeki balık çiftliklerinin bulunduğu bölgelerde veya yakın çevresinde organik karbon ve organik madde artışının olmadığı, yapılan hesaplamalara göre Sığacık Körfezinin maksimum balık üretimi taşıma kapasitesinin 28.578 ton/yıl olarak belirlendiği, mevcut toplam kapasitenin ise 11.800 ton/yıl olduğu açıklanmaktadır"

EGE ÜNİVERSİTESİ'NDEN 'UYGUNLUK' GÖRÜŞÜ
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesince hazırlanan Bilimsel Görüş Raporunun değerlendirme bölümünde yer alan raporda ise; “… Taşıma kapasitesi açısından bakıldığında, 9. Potansiyel alanda yapılan toplam üretimin 11.800 ton/yıl olduğu, bunun hesaplanan minimum taşıma kapasitesi olan 28.578 ton/yıl’dan düşük olduğu, Başaranlar Su Ürünleri İşletmesinin 900 ton/yıl üretim ile mevcut kapasite içerisinde sadece %7,6’lık bir pay aldığı, potansiyel alanın bu veriler ışığında yetiştiricilik faaliyetlerine uygun olduğu görülmektedir” ifadesi yer aldı.