GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Nisan 2022 Salı 11:32

Son karar bakanlıkta... Tarihe dinamit!

Bergama’da birinci derece arkeolojik SİT alanını içine alan ve halkın karşı çıktığı patlatmalı granit ocağı projesi ile ilgili son sözü bakanlık söyleyecek. Perperene Antik Kenti’ne de bir kilometre uzaklıkta olan proje hayata geçerse çoğunluğu fıstık çamı olan 4 bin ağaç kesilecek.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir’in Bergama ilçesinde Omsan Mermer Sanayi Ticaret Şirketi tarafından açılmak istenen granit ocağıyla ilgili nihai süreç tamamlanmak üzere. Okçular Mahallesi ile Ayvatlar Mahallesi sınırları arasında kalan ocak alanı hakkındaki son karar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda.

13 Mayıs tarihinde toplanacak olan bakanlığın İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK), hem projenin hem de bölgenin geleceği açısından önemli bir karar verecek. Bakanlık ya projeyi onaylayacak ya da başvuruyu geri çevirecek.

ÇED ALANI KÜÇÜLTÜLDÜ
Şirket ilk olarak 57 hektarlık büyüklüğündeki bir alan için başvururken bakanlık, şirketten başvuruyu revize etmesini istedi. Revize sonrası ÇED alanı 40 hektara düşürüldü. Ayrıca ÇED alanının ortasında yer alan 1’inci ve 3’üncü derece arkeolojik SİT alanı da maden sahasının kapsama alanının dışına çıkarıldı. Projenin son haline göre ÇED alanı arkeolojik SİT alanını çevreliyor. Ayrıca Perperene Antik Kenti de maden sahasına bir kilometre mesafede yer alıyor.

ÇAM FISTIKLARI İLE ÇEVRİLİ
6 milyon 791 bin TL’ye mal olacak proje kapsamında yılda 51 bin 840 ton granit elde edilmesi planlanıyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, ruhsat sahası içerisinde fıstıklık ve bağ vasıflı şahıs arazileri yer alıyor. Proje alanının tamamı, İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre, tarım arazi olarak belirlenen alanlar içerisinde kalıyor.

BARAJ KORUMA ALANINDA
Proje alanı ayrıca Madra Barajı “Uzun Mesafeli Koruma Alanı” içerisinde yer alıyor. ÇED alanına en yakın konut 145 metre mesafede yer alıyor. İşletme sürecinde ayda 2 defa patlatma işletimi gerçekleşecek ve aynı anda 20 dinamit patlatılacak. Proje alanında yer alan büyük bir çoğunluğu fıstık çamı olan 4 bine yakın ağaç kesilecek.

HALK ÇED TOPLANTISINI YAPTIRMADI
Projenin çevresel etki değerlendirme toplantısı (ÇED), bölge halkının izin vermemesi nedeniyle yapılamamıştı. Toplantının yapılmak istendiği alanda bir araya gelen yöre halkı, şirket temsilcileri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerine toplantı yapılmasına izin vermeyeceklerini belirtmişti.