GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
1 Eylül 2020 Salı 09:47

Sökeli pamuk üreticilerinden ‘Burkina Faso’ resti: Seneye biz de yokuz!

Burkina Faso'dan pamuk ithal edilecek olmasından büyük üzüntü duyduklarını belirten Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, "Çukurova, Hatay, Harran ovalarında, İzmir ve Bergama'da pamuk üreticileri, üretimi yüzde 60 azalttı ama biz direndik. Böyle giderse, seneye bizim ekili alanımız 320 bin dönümden 200 bin dönüme düşer" uyarısında bulundu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Türkiye'nin, 7 bin 55 kilometre ötedeki Burkina Faso'dan da pamuk ithal edeceği haberi, Sökeli pamuk üreticilerini isyan ettirdi. Ege'de pamuk üretiminin en fazla olduğu yer olan Söke Ovası'nda üretim yapan üreticiler adına konuşan Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, Çukurova, Hatay, Harran ovalarında, İzmir ve Bergama'da pamuk üreticilerinin üretimi yüzde 60 oranında azalttıklarına dikkat çekti. Tanyeri, "Herkes pamuk üretiminden kaçarken, Sökeli üretici kaçmadı, zararına da olsa üretti. Fakat bıçak kemiğe dayandı. Bu kadar özveriye rağmen hala ithalata gidiliyorsa, pamuk üreticisinin beklediği teşvikler gelmiyorsa, seneye biz de bu işten vazgeçeriz" uyarısında bulundu. Tanyeri, şu açıklamayı yaptı:

HER İTHALAT KARARI, MORALİMİZİ BOZUYOR
"Geçen yıl Tarım bakanımıza durumumuzu anlattık. Üretim alanlarının azalacağına dikkat çekmiştik. Nitekim, Söke dışında her yerde üretim alanı daraldı. Söke, pamukçulukta başarılı. Israrla üretiyoruz. İlaçlama maliyeti, bu yıl iki kat arttı. Geçen yıl pamuğu 3.40 ile 5 lira arasında sattık. Oysa bir kilo pamuğun maliyeti, 5.40 lira. Bu yıl yurt genelinde 600 bin-620 bin ton dolayında pamuk hasadı bekleniyor. Oysa bizler desteklensek, bu rakam 1 milyon tona ulaşır. Söke'de 400 bin dönüm arazide pamuk üretimi yapılıyordu. Bu yıl 320 bin dönümde ekim yapıldı. Eğer ithalat devam ederse, ürünümüz değersizleştirilirse, biz yine bu işten para kazanamazsak, emin olun seneye ekili alan miktarı Söke'de 200 bin dönüme düşer. Pamuk ithalatı, biz üreticilerin zararınadır. Bunun bilincindeyiz. Her ithalat kararı, moralimizi bozuyor."