GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
2 Ocak 2019 Çarşamba 15:59

Şok karar: İzmir'deki dev kentsel dönüşüm planı iptal!

İzmir 6. İdare Mahkemesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Karabağlar Uzundere’de 101 hektarlık alanda yaptığı kentsel dönüşüm planlarını iptal etti.

EGEDESONSÖZ (Özel Haber)- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın özel planlama yaparak kentsel dönüşüm bölgesi ilan ettiği Karabağlar Uzundere’deki 101 hektarlık alan ile ilgili çok önemli bir gelişme yaşandı. Kentsel dönüşüm bölgesinde arazileri bulunan bir vatandaşın açtığı dava sonrasında mahkeme önce parselasyon planlarını daha sonra da uygulama imar planlarını tamamen iptal etti.

Bakanlığın daha önce ilan ettiği 540 hektarlık alanın 101 hektarlık bölümünde çalışmalar başlatılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın TOKİ vasıtasıyla yaptığı inşaatların yüzde 60’ı tamamlanırken inşaatları yapan Nuhoğlu Şirketi ekonomik sorunlar nedeniyle çıkmaza girmişti. Bakanlığın, “Yedi Tepe İzmir” adını verdiği projenin uygulama alanı da mahkeme kararıyla birlikte ortadan kalmış oldu.

- KARABAĞLAR BELEDİYESİ'NDEN İPTAL EDİLEN KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ İÇİN AÇIKLAMA!

İŞTE GEREKÇELER
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açılan davaya inşaatları yapan İller Bankası A.Ş de müdahil oldu. Taraflar mahkemeye savunma yaparken yapılan işlemlerin ve planlamaların kanunlara uygun olduğunu savundu.

Davacı taraf,  plan notlarında yer alan “ağaçlandırılacak alanlara” ilişkin kısmının; mülkiyetlerinin dereden ihdas edilmesi ve iskan projelerinin gerçekleştirilmesi amacıyla yapılan kamulaştırmalar sonucunda maliye hazinesine geçirilen parsellerin büyük oranda amacına ve yönetmeliğe aykırı bir şekilde “konut-ticaret” alanlarında hisselendirildiği, yine dereden ihdas edilen  kamu hissesinin özel sağlık alanına verildiği, davacıların hisselerinden özel sağlık tesisi için kesinti yapıldığı, kesinti yapılırken özellikle kamu hisselerinden alınması gerektiği ilkesinin ihlal edildiğini belirtti. Yine davada kamulaştırma yoluyla elde edilen parsellerin yatırı amaçlı parsellere dönüştürüldüğü, bunun kamulaştırma ilkesinin doğasına aykırı olduğu vurgulandı.

Bilirkişiler, Şehir Plancısı Neriman Yörür, Harita ve Kadastro Mühendisi Gönen Aras ve Şehir Plancısı Ayşegül Altınörs Çırak’ın da konuyla ilgili raporlarını inceleyen mahkeme heyeti kararı oy birliği ile aldı. Mahkeme Başkanı Suat Ülker, Üyeler Ramazan Çakmak ve Fatih Alperen Gerçeker imzalarını taşıyan karar ile önce parselasyon planları sonra da tüm uygulama planlarını iptal edildi.  

ŞİMDİ NE OLACAK?
Mahkemenin iptal kararının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı durumu Karabağlar Belediyesi’ne bildirdi. Bakanlık, Mekansal Planlama Genel Müdürü Erdal Kayapınar imzalı tüm birimlere gönderilen yazıda mahkeme kararının gereğinin yapılması istendi. Yazı, aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliği’ne de gönderildi.