GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
17 Kasım 2020 Salı 11:57

Soğuk odada uyumanın vücuda 9 faydası

Geceleri rahat uyuyamıyor ve sürekli uykusuz kalıyorsanız, sebebi odanızın ısı derecesinden kaynaklanıyor olabilir. Sıcak bir odada uyumak sizi sadece rahatsız ve terletmekle kalmaz, uykuya dalmanızı da engeller. Peki, soğuk bir odada uyumanın tüm bu etkenleri ortadan kaldırabileceğini biliyor muydunuz?

Düşük sıcaklıkta bir odada uyumak, vücudun daha fazla melatonin üretmesini sağlar. Böylece daha sağlıklı ve dinç bir şekilde uykunuzu alırsınız.
Aynı zamanda melatonin, vücut için yaşlanma karşıtı olan antioksidan görevi görür. Bu da yıllar geçtikçe genç görünmenize yardımcı olur.
Yapılan araştırmalar, uykusuzluğun aslında yüksek vücut sıcaklığı ile ilişkili olduğu gösteriliyor.
Bu yüzden yatmadan önce mutlaka odanızı soğuk bir hale getirerek, vücudunuzun soğumasına ve uykuya dalmasına yardımcı olabilirsiniz.
Yüksek sıcaklıklar, vücudun kortizol olarak adlandırdığı stres hormonunu harekete geçirir. Ancak soğuk bir oda, kortizol seviyenizi kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Bu da daha az stres ve daha kaliteli bir uyku anlamına gelir.
Soğuk bir odada uyumak, diyabet gibi metabolik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Ayrıca, kalp hastalığı, depresyon ve obeziteyi önlemeye yardımcı olan büyüme hormonunun daha iyi çalışmasına sebep olur.
Derin uyku vücudun hücresel onarımı için çok önemlidir. Ancak vücut ısısı arttıkça kesintisiz uyku mümkün olmayabilir.
Bu nedenle daha serin bir odada uyumak bu sebepleri ortadan kaldıracaktır.
Vajinal enfeksiyon kadınlarda sıklıkla görülen bir hastalıktır. Bunu, daha düşük sıcaklıktaki bir odada uyuyarak önleyebilirsiniz. Unutmayın ki, bakteriler ve mantarlar sıcak, nemli ortamlarda yaşamayı severler. Bu nedenle uyumadan önce mutlaka odanın ısısını düşürün.
Sıcağa uzun süre maruz kalmak, erkek doğurganlığını kötü bir şekilde etkiler. Soğuk bir odada uyumak ve bol iç çamaşırı giymek bu sorunu engelleyebilir
Soğuk bir odada uyumak, vücudunuzun kalori yakan kahverengi yağ dokusunu harekete geçirerek, metabolizmanızın iyileşmesine yardımcı olur.
Tıpkı vücudunuzun şişmiş veya iltihaplı bir bölgesine soğuk kompres uygulamak gibi, soğuk bir odada uyumak da ağrı ve iltihaplanmayı yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.