GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
7 Nisan 2023 Cuma 09:32

Soğanda stokçuluk oyunu!

Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, soğan fiyatlarının artmasıyla ilgili olarak, “Soğan depolarda kaldı. Stokçuluk devam ediyor. Depolardaki soğanı azar azar çıkarıyorlar” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ-  Ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler her kalemde fiyat artışına neden oluyor. Alım gücünde yaşanan düşüş ve özellikle temel gıda maddelerinde yaşanan artış vatandaşları kara kara düşündürüyor.  

Bahar ve yaz aylar sebze meyveleri zam ile tezgahlarda yerini almaya başladı. Her yemekte kullanılan, mutfağın temel ürünü soğanın kilosu tezgahlarda 25 liraya dayandı. Bazı vatandaşlar soğanı tane ile almaya başladı. Soğanın pahalı olmasınının nedenini Egedesonsöz’e açıklayan Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen fiyatlarda artışın devam edebileceğini söyledi.

HAZİRAN’DAN SONRA DÜŞÜŞ BAŞLAR
Başkan Erişen soğanın depolardan çıkarılmadığını belirterek “Soğan depolarda kaldı. Stokçuluk devam ediyor. Depolardaki soğanı azar azar çıkarıyorlar. Yaşadığımız deprem dolayısıyla da tarlalar yok oldu. Ekim ile ilgili zirai bilinçsizlik var. Önümüzdeki sene soğanı ucuz fiyattan alacağız çünkü bu sene para yaptığı için herkes soğan ekecek. Piyasada soğan olmadığı için fiyatlar pahalı bu sıkıntıyı 2-3 ay daha çekeriz. Haziran ayından sonra Adana’dan yeni mahsul gelecek. Böylelikle fiyatlar düşecek. Soğanın büyüklüğüne göre tanesi 7 ya da 10 liraya geliyor.  İnsanların alım gücü düştü. Türk lirasının değeri de düştü. Pazarın en pahalı sebzesi Soğan 25-27 lira iken patatesin kilosu 10 lira. Tezgâhlarda domates 10 lira, karpuz 27 lira… Karpuz İran’dan geliyor. Turfanda dediğimiz yeni çıkan mevsim meyveleri pahalı. Muzun kilosu 22 TL, muzu da taneyle alıyorlar. Yine de İzmir, üretimin merkezi olduğu için büyükşehirler içerisinde en ucuzu. Pazarlar kurulmazsa vatandaşlar marketlerden bir şey alamayacak hale gelir” ifadelerini kullandı.