GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
6 Mart 2019 Çarşamba 13:27

Siyaset Bilimci Tosun’dan 31 Mart analizi: Partilerin hedefi yüzde 25’lik kararsız seçmen!

Prof. Dr. Tosun, “İzlediğim kadarıyla Türkiye örneğinde yapılan kamuoyu araştırmalarında azımsanmayacak bir kararsız seçmen kitlesi var. Bu oran yüzde 20-25 bandına dayanmış durumda. Bu karamsar kitleyi CHP de, AK Parti de, İYİ Parti de kendilerine çekemediler. Bu kararsız seçmen yönetilemezse iktidar partisi ile birlikte muhalefet partileri de kayıplar yaşayabilir. Kampanyaların, rekabetin dozunun artması partilerin bunu fark etmiş olduğunu gösteriyor. Giden seçmeni kendilerine çekmeye çalışıyorlar” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Ege Üniversitesi (EÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve siyaset bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, 31 Mart yerel seçimlerine günler kala çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kamuoyu araştırmaları üzerinden analiz yapan Prof. Dr. Tosun, ülke genelinde yüzde 20-25’lik bir oranda kararsız seçmen olduğunu ifade ederken yaşanılan durumu 1994 yerel ve 1995 genel seçimlerine benzetti.

KARARSIZ SEÇMEN YÜZDE 20-25 BANDINDA, DURUM 94 VE 95 SEÇİMLERİNE BENZİYOR
Tosun, “İzlediğim kadarıyla Türkiye örneğinde yapılan kamuoyu araştırmalarında azımsanmayacak bir kararsız seçmen kitlesi var. Bu oran yüzde 20-25 bandına dayanmış durumda. Bu durum bana 1990’ların ikinci yarısını hatırlatıyor.  1994 ve 1995 seçimleri öncesinde de yapılan kamuoyu araştırmalarında da karamsar kitle mevcuttu. O dönem bunun temel nedeni iktidar ortağı olan merkez sağ ve sol partilere seçmen güvenlerini yitirmeye başlamıştı. Nitekim 1994 yerel seçimlerinde Refah Partisi’nin İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerde, 1995 genel seçiminde de ülke genelinde ciddi oy artışı yaşaması bu kararsız seçmen kitlesinin yönelmesiydi. Ona benzer bir durum yaşanıyor Türkiye’de” dedi.

AK PARTİ, CHP VE İYİ PARTİ İÇİN TEMSİL KRİZİ ÇANLARI!
Tosun, “2002 seçimleriyle Türkiye parti sisteminde seçmenler geleneksel parti tercihlerini bir yana bırakıp yeniden mevzilenmişlerdi. Yeni bir parti etrafında kümelenmişlerdi. Merkezde toplanan partiler CHP, AK Parti İYİ Parti, MHP’yi bir kenara bırakıyorum, çünkü MHP ideolojik bir parti olduğu için kendi seçmenini kontrol ediyor. Ama 3 parti açısından durum önemli. Bu kararsızların bu partilerin seçmeni olduğu ortaya çıkıyor. Seçmen için önünde 2 yol var. Ya her şeye rağmen 24 Haziran ve öncesinde oy verdikleri partiye yönelecekler ya da bir kısmı sandığa gitmeyebilecek. Çünkü görünen o ki kararsız seçmen oranının yüksekliği Türkiye parti siyasetinde bir temsil krizine ilişkin çanların yakında çalabileceğini işaret ediyor. Bunun sinyalleri veriyor. Temsil krizi yaşanabilir. Bu temsil krizinden katı ideolojik yönü olmayan partiler nasibini alabilir” açıklamasında bulundu.

2023 İÇİN KURULACAK YENİ PARTİLERİN ŞANSI VAR
“CHP’nin de bu kararsız seçmen kitlesini kendi yanına çekme konusunda başarılı olamadığı gözleniyor” sözleriyle konuşmasını sürdüren Tosun, “CHP oylarında da araştırma sonuçları dikkate alındığında belirgin bir artış yok. Hatta bazı araştırmalara göre bu kararsız seçmen kitlesinde geçmişte CHP’ye oy vermiş azımsanmayacak bir kitle var. Bütün mesele kalan 25 günde bu kararsız kitleyi partiler kendi saflarına çekebilecekler mi? Kampanyaların, rekabetin dozunun artması partilerin bunu fark etmiş olduğunu gösteriyor. Giden seçmeni kendilerine çekmeye çalışıyorlar. Yaşanmış örnekleri olduğu için bu karamsar kitleyi CHP de, AK Parti de, İYİ Parti de kendilerine çekemediler. Bu kararsız seçmen yönetilemezse iktidar partisi ile birlikte muhalefet partileri de kayıplar yaşayabilir. Görünen o ki önümüzdeki süreçte Türkiye’de seçmen tercihlerinde yani 2023 genel seçiminde değişimler olacak ve ciddi bir kırılma yaşanabilir. Bu temsil krizini partiler çözemezse kırılma yaşanabilir. Bu kararsız seçmen artabilir, yeni parti arayışına yönelebilir. İYİ Parti’nin 24 Haziran’da almış olduğu oy geleneksel partilerden çekilip yeni arayışta olanlardan kaynaklanıyordu. Seçimde ortaya çıkacak tabloya bağlı olarak yeni partilerin kurulması da gündemde. Bu sistem yeniş kurulacak partilerin şansı olabilir. Bu şans hem sağ hem soldaki partiler için” ifadelerini kullandı.