GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
10 Ocak 2019 Perşembe 10:37

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tosun’dan çarpıcı açıklama: CHP-İYİ Parti ittifakı olmazsa 11 ilçe kayıp!

Yerel seçim öncesi aday belirleme çalışmaları ve ittifak görüşmelerinin sürdüğü siyasi partilerin fotoğrafını çeken Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Tosun İzmir’deki son durumu analiz etti. Tosun, “CHP,  İzmir’de İYİ Parti ile sağlam ittifak yapmazsa 11 ilçeyi kaybeder” dedi. Tosun,  24 Haziran’da İYİ Parti’ye oy veren büyük bir kitlenin kararsız olduğunu söyledi.

EGEDESONSÖZ- Siyasi partiler ve seçmen eğilimlerine yönelik yaptığı araştırmalarla bilinen Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Tosun yerel seçim öncesinde İzmir’deki son durumu değerlendirdi.  Sandık sonuçlarının analiz edildiği son raporu hakkında bilgi veren Tosun, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Tosun ile birlikte yaptıkları çalışmanın ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı.

SONSÖZ TV’de yayınlanan “Günaydın Ege” Programına konuk olan Prof. Dr. Tosun, “İzmir’de AK Parti-MHP ittifakına karşı CHP-İYİ Parti ittifakının sağlam temellere oturması gerekiyor. Özellikle 24 Haziran seçim sonuçlarına bakıldığında çeperlerde ve dış ilçelerde güçlü olan bir İYİ Parti faktörü var. Bunda o ilçelerin geçmişte merkez sağa oy vermeleri ve o bölgede tabanın halen bulunmasıdır. Buradaki seçmen kitlesi İYİ Parti’yi tercih etti. CHP yerel seçimde bu ilçelerde güçlü meclis üyeliklerini ve bazı ilçeleri de İYİ Parti’ye vermelidir. CHP’nin genel durumuna bakıldığında ittifak stratejisi meclis üyelikleri üzerinden yapılmalıdır. Belediye başkanlıklarından daha önemlidir. Parti Tire ve Beydağ’ı İYİ Parti’ye verebilir. CHP ve İYİ Parti ittifakı iyi yapmazsa her halükarda kayıp olan ve AK Parti-MHP ittifakıyla iyi ce perçinlenen Kiraz ve Kemalpaşa dışında Aliağa, Bayındır, Bergama, Kınık, Menemen, Ödemiş, Tire, Torbalı ve Karabağlar’ı kaybedebilir. İttifak gerçekleşmezse kayıp ilçe sayısı CHP açısından 11’e çıkacaktır. İYİ Parti –CHP meclis üyeliğinde ittifak yaparsa oy oranları yükseliyor. Bu ilçeler arasında Balçova, Bayraklı, Beydağ, Bornova, Buca, Çiğli, Dikili, Gaziemir, Kemalpaşa, Karşıyaka, Kiraz, Konak, Menderes, Narlıdere ve Selçuk’u gösterebiliriz. Örneğin, ittifakın meclis üyesi düzeyinde olması halinde Tire’de 8 meclis üyesi artıyor.  Ayrıca ittifakın gerek olmadığı, ideolojik temelli seçmen kitlesinin bulunduğu, tercihlerini tamamen CHP’den yana kullanacak ilçeler de var. Çeşme, Foça, Güzelbahçe, Karaburun, Seferihisar ve Urla bu ilçelerin başında geliyor” dedi.

İYİ PARTİ SEÇMENİ HEDEF KİTLE
Araştırmaya ve son analiz raporlarına göre AK Parti’nin İzmir’de yüzde 25 oranı ile start verdiğini belirten Tosun, “Bu oranın en dibi yüzde 25’tir. İzmir’de parti geçen yerel seçimde yüzde 36’yı gördü. Şimdi yapılacak çalışmalarla ve itifakın da getirisiyle oy oranı yüzde 35-40 bandına gelebilecek durumdadır. CHP ise yüzde 35-45 bandında yarışa başlamaktadır. Bu oran daha önceki yerel seçimde yüzde 56’ya kadar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte çıkmıştı. CHP’nin bu seçimde İzmir’de oy kaybına uğrayacağını düşünüyorum. Zaten MHP’nin potansiyel olarak yüzde 10-15 bandına saplanan bir oranı, HDP’nin ise 8-10’da kalan bir oy oranı var.  İzmir’de İYİ Parti seçmeninin büyük bölümü kararsız durumda. Bu kararsızları kazanan ve kendisine geçiren taraf ciddi bir şekilde öne geçecektir. Hedef kitle kesinlikle bu dönemde İYİ Parti’nin şu anda kararsız kalan seçmen profilidir” diye konuştu.

CHP KADIN ADAYLARI ARTTIRMAK ZORUNDA
Siyasi partilerin aday profillerinin oy oranlarına yansıyacağını belirten Prof. Dr. Tosun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir’e gelerek açıkladığı aday listesini yorumladı. Tosun, “Aslında siyasi partilerde kadın-erkek aday dağılımı yarı yarıya olması gerekiyor. Ama bu günün şartlarında pek mümkün olmuyor. Listeye genel olarak bakıldığında teşkilat, kadın, genç ve liberal eğilimli kişilerin sahaya sürüldüğünü görüyoruz. Buna ‘göstermelik’ denilebilir ama gerçekler ortadadır. CHP de bundan sonraki süreçte iktidar partisinin durumuna bakarak İzmir’de kadın aday sayısını arttırmak zorundadır.  İlçelerde aday faktörü çok önemlidir. AK Parti’nin adayları herkesi yakalamaya çalışan parti profiline uygun yapıdadır.  Aralarına birkaç tane sosyal demokrat eklenseydi iyi olurdu. Parti teşkilat, kadınlar, gençler ve emek verenler açısından listeye damga vurmuştur. İzmir’deki liste olumludur. Bundan sonraki CHP’nin yapması gereken aynı şekilde nitelikli adayları sahaya sürmesidir. Mutlaka ve mutlaka parti emekçileri de yeni dönemde CHP tarafından aday gösterilmelidir. Sadece kadınlara karşılık kadın değil dengeleri tamamen sağlamalıdır.  CHP açısından metropollere bakıldığında bir risk görülmese de Karabağlar örneğinden yola çıkarak kritik durum yaşanabilir. Belediye başkanı ve yaptıkları ne kadar iyi olursa olsun AK Parti’ye oy veren kitlenin fazlalığı, kentin sosyolojisi, kültürel kimlik ve muhafazakar yapı maçı önemli hamlelerle dengeleyebilir” dedi.

ADAYLAR AÇIKLANMALI
AK Parti’nin İzmir’de MHP ittifakıyla birlikte belirlediği adaylara rakip olacak CHP’li isimlerin açıklanmamasını “zafiyet” olarak nitelendiren Prof. Dr. Tosun, “Aslında bu durum geciktikçe zafiyet ve kafa karışıklığı artıyor. Geldiği nokta itibariyle yönetilemeyecek bir durum değil. CHP kendi iç dinamiklerinden yola çıkarak isimleri açıklayacak. Siyasetin geleneksel halinde vatandaşlar sahaya çıkan ve kendisine dokunan insanları bekler. CHP, isimleri belirlemediği için biraz geriden gelecek. İzmir’de yerelde iktidarda olan parti adaylarını açıklayarak parti örgütlerini de yeni isimlere kanalize etmelidir. Aksi takdirde 2014 sürecinde olduğu gibi küskünlerin oluşmasına neden olur” ifadelerini kullandı.