GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
18 Nisan 2022 Pazartesi 08:50

SİT gitti maden geldi!

Madenci şirketin başvurusu üzerine İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Menderes’in Asar Tepe mevkiindeki maden sahası sınırları içinde kalan bölgenin 3’üncü derece arkeolojik SİT statüsünü kaldırdı. Kararla birlikte maden sahası 1’inci derece arkeolojik SİT alanın sınırına kadar gelecek. 

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir’in ekolojik turizm merkezlerinden olan Menderes’teki arkeolojik SİT bölgeleri maden şirketlerinin baskısı altında. Menderes’in Kuyucak Mahallesi sınırları içerisinde yer alan arkeolojik SİT bölgesinin sınırına taş ocağı açılması için bir şirket daha harekete geçti.

Sude Demirel Madencilik isimli şirketin başvurusu üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bölgeye dair kararını tekrar gözden geçirdi. İR-56568 numaralı ruhsat sahasının içinde kalan arkeolojik SİT sahasında yapılan sondaj ve yüzey çalışmaları sonucunda kurul kararını
verdi. Karara göre ruhsat sahasının içinde kalan bölgenin 3’üncü derece arkeolojik SİT statüsü kaldırıldı. 

'SİT ALANI SINIRI DIŞINA ÇIKARILMASININ'
Kurulun kararında “İzmir İli, Menderes ilçesi, Kuyucak Mahallesi, Asar Tepe Mevkii, L18-dl ve L17-c2 nolu pafta, İR 56568 ruhsat nolu sahanın sondaj kazısı yapılması istenen 3. Derece arkeolojik sit alanının çok dik olması, ana kayanın alanın tamamında yüzeye vurmuş olması, alanda hiç toprak yapısı bulunmaması nedeniyle sondaj kazısı yapılmasının mümkün olmadığı ve yüzeyde 2863 sayılı Kanun kapsamına girebilecek nitelikte taşınır veya taşınmaz kültür varlığina rastlanmadığı Efes Müze Müdürlüğünce belirtildiğinden IR-56568 ruhsat nolu sahanın 3. derece arkeolojik sit alanında kalan bölümünün sit alanı sınırı dışına çıkarılmasının uygun olduğuna, Kurulumuzun 07.06.2017 gün ve 6116 sayılı kararı ile belirlenen 3. Derece arkeolojik sit alanının kararımız eki krokide gösterildiği şekliyle güncellenmesine karar verildi.” ifadeleri yer aldı.

TAŞ OCAĞI AÇILABİLECEK
Kararla birlikte ormanlık alan sınırları içerisinde kalan 1’inci derece arkeolojik SİT bölgesinin yanı başına taş ocağı açılabilecek. İş insanı Volkan Kutlugün’e ait Sude Demirel isimli şirketin hali hazırda Menderes ilçesinde bir taş ocağı bulunuyor. Şirketin önümüzdeki günlerde bu bölgede bir kalker ocağı açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurması ve çevresel etki değerlendirme sürecinin başlatılması bekleniyor. 

2017'DE DE SİT SINIRLARI KÜÇÜLTÜLMÜŞTÜ
Bu bölgeye ilk olarak 2017 yılında bir maden şirketi için kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi açmak için başvuruda bulunmuş ve ÇED süreci başlatılmıştı ancak bölge halkının itirazları sonucu ÇED süreci sonuçlandırılmamıştı. Bu şirketin girişimleri sonucunda da bölgedeki 3’üncü derece arkeolojik SİT alanının sınırları daraltılmıştı.