GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Nisan 2022 Cuma 09:14

SİT derecesi düşürülmüştü… ŞPO yargıya taşıyor!

Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki tarım ve zeytinliklerle kaplı alanın SİT derecelerini düşürerek yapılaşmaya açan karar, Şehir Plancıları Odası tarafından yargıya taşınıyor.

Metehan UD /EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü İzmir'in Foça ilçesinde SİT değişikliği yaptığını duyurmuştu.

Resmi Gazete’de yer alan duyuruya göre Eski Foça’nın Atatürk ve Fevzipaşa mahallelerinde kalan birinci derece doğal SİT’e denk gelen ‘kesin korunacak hassas alan’ statüsündeki bölgenin büyük bir kısmının derecesi ‘nitelikli doğal koruma alanı’ olarak değiştirildi.

ZEYTİNLİKLERLE KAPLI
SİT değişikliğinin yapıldığı alan aynı zamanda 2007 yılında ilan edilen Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde kalıyor. Alan, tarım alanları ve zeytinliklerle ile kaplı.

‘DOĞA YARARINA AYKIRI’
TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, SİT değişikliğini yargıya taşıma kararı aldı. Oda, bölgeye eski SİT statüsünün verilmesi için iptal davası açacak. Dava bölgenin geleceğini belirleyecek. Oda, SİT statüsü değişikliklerinin; kamu yararına, koruma mevzuatına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırı olduğu ve uygulanması halinde ileride doğada telafisi mümkün olmayan yıkımlara neden olacağını belirterek iptalini isteyecek.