GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
5 Ekim 2022 Çarşamba 11:45

SİT alanında kalıyordu… Kapasitesini genişletecek!

Seferihisar’da 2’inci derece doğal SİT alanında kalan Eksim Enerji’ye ait rüzgar enerji santrali kapasitesinin artırılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunuldu.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği’nden 2014 yılında aldığı ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı ile faaliyete geçen Seferihisar Rüzgar Enerji Santrali’nin kapasitesi artırılmak isteniyor.  Santralin sahibi Eksim Enerji bakanlığa başvurarak kapasite artışı talep etti.

Başvuru dosyasına göre 7 adet türbin ve 21 MWm/16 MWe kapasite ile işletilmekte olan Seferihisar Rüzgar Enerji Santraline, 6,8 MWm/6,8 MWe kapasiteli 1 adet türbin ilavesi ve iki adet türbinde (T4 ve T5 numaralı) ise toplam 2,5 MWe yazılımsal elektriksel güç artışı yapılması planlanıyor. Tesiste mevcut durumda yılda 47.400.000 kWh elektrik üretilmekte olup kapasite artışı sonrası yıllık elektrik üretim miktarı 101.200.000,00 kWh’e çıkarılması hedefleniyor.

İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ormanlık alanda kalan santral sahası aynı zamanda ikinci derece doğal SİT’e denk gelen ‘nitelikli doğal koruma’ alanında yer alıyor.

ŞİRKET KİME AİT?
Eksim Holding bünyesindeki Eksim Enerji’nin yönetim kurulu başkanlığını iş insanı Abdullah Tivnikli’nin oğlu Ebubekir Tivnikli yürütürken, şirketin Türkiye’nin pek çok noktası dışında Gürcistan, Rusya, Ukrayna ve Romanya’da enerji yatırımları bulunuyor. Aynı zamanda Eksim Holding’in de yönetim kurulu başkanı olan Ebubekir Tivnikli’nin düğününe dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da katılmıştı. Dicle Elektrik Şirketi'nin de sahibi olan Eksim Holding son 10 yılda devletten en fazla elektrik ihalesi alan şirketler arasında yer alıyor.