GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
29 Mart 2022 Salı 10:20

SİT alanında kalıyordu... Kapasitesini genişletecek!

Urla’da doğal SİT alanına kurulu bulunan Urla Rüzgar Enerji Santrali’nin kapasitesinin genişletilmesi için Bakanlığa başvuru yapıldı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – 2014 yılında aldığı ‘ÇED etki değerlendirmesi gerekli değildir’ kararı ile çalışmalarına başlayan ENDA Enerji Holding Grubuna bağlı Egenda Ege Enerji Üretim A.Ş’ye ait İzmir Urla’daki rüzgar enerji santralinin kapasitesini genişletmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu.

Şirketin başvurusunun kabul görmesi halinde Urla Rüzgar Enerji Santrali kapsamında çalışan 5 adet olan türbin sayısı 6’ya çıkarılacakken, 15 MWm olan enerji gücü ise 19,2 MWm’ye yükselecek. Şirketin bu kapasite artışı için 52 milyon 572 bin TL kaynak ayırması dikkat çekti.

ÜNİVERSİTE ALANI
Ek türbinin inşaa edileceği ormanlık bölge İzmir - Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre ‘Üniversite Alanı’ olarak ayrılmış durumda. Proje alanı 3’üncü derece doğal SİT alanı sınırları içinde yer alıyor. Bakanlığın, kapasite artışı başvurusu ile ilgili kararını ilerleyen haftalarda açıklaması bekleniyor.

2016'DA FAALİYETE BAŞLADI
Egenda Ege Enerji Üretim A.Ş. (EGENDA) sayıları 150’yi aşkın Egeli sanayici ve iş insanlarının katılımıyla Enda’nın yüzde 74,53 oranında iştiraki ile 19 Mart 1997 yılında İzmir’de kuruldu. Yönetim kurulu başkanlığını Cem Bakioğlu’nun yaptığı Egeanda Ege Enerji Üretim A.Ş, 2008 tarihinde EPDK’dan 49 yıllık üretim lisansı aldı. Santral ise 2016 yılında faaliyetine başladı.