GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Otomobil
1 Mayıs 2023 Pazartesi 11:08

Sıfır otomobil fiyatlarına kur ayarı: Yıl sonuna kadar en az yüzde 10 zam!

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, sıfır araçlarda yıl sonuna kadar en az yüzde 10 zam beklediklerini söyledi. Torun açıklamasında “Zamlar, Euro’daki kur artışına bağlı olarak bekleniyor. Uzun zamandır 18.60 civarında olan kur, 21-22 bandında geziyor. ancak her türlü senaryoda yıl sonu için döviz kurunun 24 civarı olması beklediklerini açıklıyorlar. Sıfır araçlar, bugün olduğundan en az yüzde 10 daha pahalıya satılacak” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Otomobil fiyatlarında kur zamları yolda… Ay başında beklenen zamların seçim sonrasında da artacağı öngörülüyor.

Bu yıl kurun baskılanması nedeniyle daha stabil bir seyir izleyen otomobil fiyatlarında Euro kurunun yükselmesi dolayısıyla zam bekleniyor. İkinci el araç fiyatlarında artış görülüyor.

Egedesonsöz’e konuşan Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, yıl sonuna kadar sıfır araçlarda en az yüzde 10’luk zam artışının yaşanacağını ifade etti.

ARTIŞ KAÇINILMAZ OLUYOR
Yüksek enflasyon dolayısıyla fiyat artışının beklendiğini kaydeden Başkan Torun, “Zamlar, Euro’daki kur artışına bağlı olarak bekleniyor. Uzun zamandır 18.60 civarında olan kur, 21-22 bandında geziyor. Euro kurunda yüzde 4’lük yükseliş oldu. Bütün dünyada dolar değer kaybederken bizim paramız karşısında yükseliyor. Bu da paramızın değerinin gittikçe düştüğünü gösteriyor. Kurdaki artış ithal araçların fiyatlarını etkiliyor. Yerli araç bile olsa yurt dışından montaj için getirilmiş malzemeler döviz ile geliyor. Artış kaçınılmaz oluyor. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu dönemde fiyatların artmıyor oluşunu bekleyemeyiz. Mayıs itibariyle tüm sıfır araçlara zam geldi. Seçim sonrası için, birçok uzmanın da farklı senaryoları var ancak her türlü senaryoda yıl sonu için döviz kurunun 24 civarı olması beklediklerini açıklıyorlar. Sıfır araçlar, bugün olduğundan en az yüzde 10 daha pahalıya satılacak” dedi.

ARZ TALEBİ KARŞILAMADI
Küresel piyasalarda, arzın talebe yetişemediğini de belirten Torun, “Son 3 yılda, çip krizi ile başlayan ve pandemi ile süregelen hammadde sorunlarının da üzerine eklendiği, yedek parça tedariği ile ilgili yaşanan sorunlar hepsi bir bütün olarak arzı çok etkiledi. Sıfır araç almaya gidildiğinde verilen en erken teslim tarihi Eylül- Ekim ayları olacaktır. Bayilerde hazırda araç yok. Her bir bayide sırada bekleyen en az 500-600 kişi var. Bu durum İkinci El’i de etkiliyor. Öyle modeller var ki; sıfır araçtan daha pahalı. Enflasyonun bu kadar yükseldiği dönemde araca ihtiyacı olan da, yatırım için alan da bir şekilde satın alıyor. Piyasa çok hareketli. Araçların bulunamamasına rağmen Ocak ayında satış rekor kırdı. Potansiyelin çok altında keşke araçlar geliyor olsa. Tedarik sorunu sadece Türkiye’ye özgü değil global olarak devam eden bir sorun. Avrupa’da, yılda 20 milyon araç satılma yönünde talep var. Geçtiğimiz sene 14 milyonda kaldı. Arz, yine talebi karşılayamadı” şeklinde konuştu.