GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
31 Ocak 2023 Salı 18:06

SGK İzmir İl Müdürü Kurt'tan EYT yorumu: 1.90'lık adamı 46 yaşında emekli edilmesine üzülüyorum!

SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasını eleştirerek “EYT düzenlemesi Türkiye tarihindeki en büyük hatalardan birisidir. 16 yaşındaki kızımın geleceğini enfekte eden bir düzenlemedir. EYT’lilerin neden bu kadar istekli olduğunu bir EYT’li olarak anlamıyorum. 1.90’lık adamı, 46 yaşında emekli edemezsiniz, çok üzülüyorum” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, İzmir Ticaret Borsası Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nde yeni EYT düzenlemesi ile ilgili değerlendirme yaptı.

Müdür Kurt, kendisinin bir EYT’li olduğunu ancak düzenlemeye karşı olduğunu belirtti.

190’LIK ADAMI, 46 YAŞINDA EMEKLİ EDEMEZSİNİZ
Kurt açıklamasında “EYT, 1999’da resmi gazetede yayınlanan yasadır. Aslında bu işsizlik sigortası kanunu. dün itibariyle verilen yasa ile bunun değiştirilmesi ön görülüyor. Sadece yaş şartı kalkıyor. Kısmi emeklilik çok merak ediliyordu. Tasarıda bununla ilgili bir düzenleme yok, kısmı emeklilikte EYT’de olduğu gibi yaş koşulu devam ediyor. EYT kapsamında emekli olacak çalışanlar için teşvik geliyor. EYT için düzenlemesi Türkiye tarihindeki en büyük hatalardan birisidir. 16 yaşındaki kızımın geleceğini enfekte eden bir düzenlemedir. Siyaset üstü olması gereken bir konuydu, politik bir malzeme yapılmamalıydı. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için para çok değerlidir. 435 milyara düştü eğitim için ayrılan bütçe. 1 bardak su alacaksanız bunun kaynağı bellidir. Söylenecek çok şey var, bana deseniz ki Türkiye’deki en önemli iki ihtiyaç ne deseniz eğitim yatırımdır. EYT’lilerin neden bu kadar istekli olduğunu bir EYT’li olarak anlamıyorum. 1.90’lık adamı 46 yaşında emekli edemezsiniz, çok üzülüyorum” dedi.

Kıdem tazminatı hesaplama konusunda bilgi veren Müdür Kurt, "kıdem tazminatı tavanı hususu var. Tazminat tavanı 19 bin 900 TL... Emeklilik durumunda ayrılmak isteyen işçiler olursa çalıştığı yıl çarpı 19 bin 900 TL üzerinden kıdem tazminatının ödenmesi gerekiyor. Kalan yıl dışında ay varsa o aylar da buna uygun biçimde hesaplanması gerekiyor. Bunun için sayın bakanımız Nureddin Nebati, kredi konusunda fonlama yapılacağını söyledi. O da 6 ay vadeli, 6 ay ödemesiz olur. Doğrudan işçinin hesabına kıdem tazminatı ödemesi yapılacak" dedi.

Öte yandan oturumda TBMM gündemine gelen borç yapılandırma düzenlemesi hakkında bilgi veren Kurt, en önemli detayın taksit sayısının 36 değil 48 ay olarak belirleneceğini de sözlerine ekledi.