GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Eylül 2022 Pazartesi 08:48

‘Ses kirliliği’ raporu açıklandı… İzmir’in desibeli yüksek!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Gürültü Eylem Planı’na göre kent genelinde 700 bine yakın insan karayolu, demiryolu, havayolu ve sanayi nedeniyle sınır değerleri üzerinde gürültüye maruz kalıyor.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ  - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği uyarınca hazırlanan İzmir İli Gürültü Eylem Planını kamuoyuyla paylaştı. Raporda gürültü kaynaklarına göre sorunlu alanlar tespit edilerek eylem senaryoları hazırlandı. Raporda kentte en sorunlu gürültü kaynağının karayolu olduğu açıklandı.

Eylem planı için Menemen, Çiğli, Karşıyaka, Bayraklı, Bornova, Buca, Karabağlar, Gaziemir, Menderes Konak, Karabağlar, Balçova, Narlıdere ve Güzelbahçe sınırları içerisinde 257 kilometrekaresi yerleşim alanı olan 765 kilometrekarelik alanda ölçümler yapıldı.

Raporda, gürültü kirliliğinin yoğun olarak yer aldığı 59 adet karayolu Gürültü Yönetim Alanı, (GYA),  6 adet demiryolu Gürültü Yönetim Alanı ve 1 adet sanayi kaynaklı Gürültü Yönetim Alanı belirlendiğinin bilgisi verildi. Raporda ayrıca, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ)  tarafından hazırlanan Adnan Menderes Havalimanı Gürültü Haritası sonuçlarına da yer verildi.

KARAYOLU
Raporda yıllık 3 milyon aşımlı araç yüküne sahip karayolu kaynaklı gürültü aşım sonuçlarına göre gündüz saatlerinde 58 bin 56 hane, 131 okul, 16 hastane, akşam saatlerinde 124 bin 244 hane, 317 okul, 57 hastane, gece saatlerinde 88 bin 491 hane, 204 okul ve 33 hastane sınır değerleri üzerinde gürültüye maruz kalıyor. Tabloya göre gündüz saatlerinde 142 bin 627 kişi, akşam saatlerinde 306 bin 725 kişi ve gece saatlerinde ise 218 bin 624 kişi bu gürültüden sınır değerin üzerinde etkileniyor.

Raporda bu alanların oluşmasında karayolu ile konut amaçlı kullanılan yapılar arasında gerekli mesafenin bırakılmaması, genelde karayolları ile konut amaçlı kullanılan yapılar arasında yeterli ölçü ve boyutta gürültü perdesi/gürültü bariyerinin olmayışı, doğal ve suni çit/doğal set olmayışı, karayolu kenarındaki yapıların genelde bitişik nizam olarak konumlandırılmasından kaynaklı gürültü yansımanın oluşması, karayolu ile konut amaçlı kullanılan yapılar arasında gerekli yeşil doku ve bitki örtüsünün olmayışı ve karayolu yol yüzeyinin gürültü açısından uygun olmayışı gösterildi.

Raporda karayollarından 7 tanesinde gürültü perdesi yapılarak, 3 tanesinde ise karayolunda yeşil bitki örtüsü artırılarak gürültü azaltımı sağlanabileceği ifade edilirken diğer karayollarında ise gürültü perdesinin ve yeşil bitki örtüsünün artırılmasının yapılmasının teknik ve fiziki şartlarının uygun olmadığı belirtildi.  

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda olan İzmir Çevre Yolu, İzmir Aydın Otoyolu, Ankara Caddesi, İstanbul Caddesi, İnkilap Caddesi, Çanakkale Asfaltı, Manisa Asfaltı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olan Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi, Mustafa Kemal Caddesi ve Sakarya Caddesi’nin bazı bölümleri en yüksek gürültü alanlarının olduğu yer arasında yer aldı. Bu bölgelerde ağaçlandırma ve yeşil perde ile gürültünün azaltılması planlanıyor.

İzmir Gürültü Eylem Planı Çalışma Komisyonu tarafından seçilen Acil Gürültü Azaltım Noktaları (GAN) olan Homeros Bulvarına yaklaşık 4 bin 200 m2 gürültü bariyeri, Adnan Kahveci karayolu Üst Geçidine yaklaşık 600 m2 gürültü bariyeri ve Demirköprü Karayolu Alt Geçidine yaklaşık bin  m2 gürültü emici yüzey kaplaması yapılmasının planlandığı da  ifade edildi.

DEMİRYOLU
Yine raporda yıllık bin 30 bin tren yüküne sahip sahip demiryollarına kaynaklı gürültü aşım sonuçlarına göre akşam saatlerinde 49 hane, 2 okul binası ve gece saatlerinde ise 8 hane  sınır değerleri üzerinde gürültüye maruz kalıyor. Demiryollarından kaynaklı ise akşam saatlerinde 113 ve gece saatlerinde ise 19 kişi gürültüye maruz kalıyor. Raporda Çiğli-Egekent, Şirinyer ve Mavişehir’e 31 bin metreküp gürültü bariyeri yapımı için ödenek beklendiğinin bilgisi de verildi.

SANAYİ
Yerleşim alanı içinde kalan ve rapora göre yüksek kirletici potansiyeline sahip olan Batıçim ve Çimentaş fabrikalarında ise gündüz 17 hane, akşam 32 hane ve gece ise 200 hane sınır değerleri üzerinde gürültüye maruz kalıyor. Her iki fabrikanın gürültüsünden ise gündüz 51, akşam 96 ve gece saatlerinde ise 595 kişi etkileniyor.

Raporda bu alanlarla ilgili “Çok hassas yapı olarak ifade edilen konutlara oldukça yakın konumdaki fabrikanın meydana getirdiği gürültünün azaltımına ilişkin olarak; bölgede yapılacak olan kentsel dönüşüm senaryosuna göre, konutlar ile Batı Anadolu Çimento fabrikası arasında gerekli sağlık koruma mesafesi bırakılarak, sanayiden kaynaklı gürültünün azaltımının sağlanması düşünülmektedir.” ifadeleri yer aldı.

Raporda yer alan senaryoların hayata geçirilmesi ile birlikte karayolları ile gürültü maruziyetinin önemli bir oranda azaltılması demiryolları ile sanayi kaynaklı gürültü maruziyetinin sıfıra indirilmesi planlanıyor.

HAVALİMANI
Adnan Menderes Havalimanı Gürültü Haritası sonuçlarına göre ise akşam saatlerinde 200 konut ve gece saatlerinde ise 100 konut ve bu konutlarda yaşayan 300 kişinin sınır değeri üzerinde gürültüye maruz kalıyor. Havayolu kaynaklı gürültü azaltımı için uzun vadede akşam uçuşlarının yüzde 40, gece uçuşlarının yüzde 60 oranında azaltılması gibi önlemler yer aldı.

Raporda İzmir Büyükşehir Belediyesi gürültü azaltım tedbirleri kapsamında hayata geçirdiği BİSİM, elektrikli otobüs ve tramvay  projeleri hakkında da bilgi verildi.



DSÖ NE DİYOR?
Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 85 dB düzeyidir. Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre ise günde 8 saatten fazla 85 desibel (dB) üzerinde sese maruz kalmak, işitme kaybına yol açıyor. İzmir 2020 yılında açıklanan dünyanın en yoğun trafikli şehirleri arasında 55’inci sırada yer alıyor.

İzmir gürültü haritası: