GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
24 Mayıs 2022 Salı 13:30

Serter'den İZTO'ya 'Çeşme Projesi' çıkışı: Şimdi karınları ağrıyor olabilir!

İzmir'de tartışmalara neden olan ve bir çok eyleme sahne olan Çeşme Projesi'ne İZTO'nun destek vermesine ilişkin konuşan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, çarpıcı bir iddiada bulunarak onlardın da durumdan memnun olmadığını belirtti ve  "Projenin böyle olduğunu İZTO baştan bilseydi belki de karşı çıkardı. Belki şimdi karınları ağrıyor olabilir" ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ - Türkiye'de planlama süreci devam eden en büyük projelerden biri olan ve yaklaşık 160 milyon metrekarelik büyüklüğü ile Çeşme sınırlarının yüzde 75'ini kapsayan Ege Turizm Merkezi – Çeşme Projesi (Çeşme Projesi) kent gündeminde önemli yerlere oturmaya devam ediyor.

İlk olarak sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve vatandaşlar projenin yapılacağı alana giderek protesto etti. Ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi, projeye açtığı dava sonucuna bilirkişi tarafından verilen 'kamu yararı yoktur' kararının uygulanması için miting düzenledi. Kentte proje ile ilgili tartışmalar yoğun bir şekilde yaşanırken, CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter ise çarpıcı iddialarda bulundu.

BUNA NE SU NE KANALİZASYON YETER
Çeşme Projesi ile ilgili  kendilerine sunum yapıldığını ancak böyle bir projeye karşı olduklarını belirten Serter, "Çeşme Projesi'nde en son milletvekillerine sunum yapıldı. Orada bütün değerlendirmelerimiz söyledik. İş dünyasından gelen insan olarak yatırıma karşı değiliz. Parti olarak da değiliz. Burada yapılan yatırımın kime ve nasıl yapılacağı, İzmir'de faydası olup olmayacağı tartışılır. Öyle bir alan verilmiş ki buraya. Çeşme'de Alaçatı'nın Nergis Kodu denilen İzmir'e dönük bir alanda Uydu kent düşünülüyor... Tatil cenneti hayali. Burası konma Cannes gibi bir yer olacak. Ben bu halimde o kentte girmeye korkarım. Fiyatlar uçacak, insanlar değişik olacak. İzmir'e böyle bir yatırım olamaz. Oranın bütün sahipleri yurt dışına tahsis edilmiş olacak. Yüzde 20'si yurt dışına tahsis deniliyor ancak o öyle olmayacak. Yani siz aldınız sermaye yetmedi, Katar'dan ortak buldu ve sizle yaptı. Hepsi yurt dışına geçecek ve toplanan para da yurt dışına gidecek. İzmir'e faydası yüzde 5 bile olmaz. Yatırımı daha düzgün projelendirmek gerekir. 55 bin yataklı proje düşünüyorlar. Arkasında 35 bin yataklı bir uydukent daha yapılacak. Bu çok. Çeşme'nin şu anki nüfusunun 4 katı yaşam olacak orada. Buna ne su, ne kanalizasyon yeter. Suyu ne yapacaksınız dedik, denizden arıtarak tesislere vereceklerini belirttiler. Ne ekosistem, ne balık, ne orkinos kaldı... Hiçbir şey kalmayacak. Denizin dibini tarayıp tüm canlıları öldürecekler. Biz CHP olarak böyle projeye kökten karşıyız" diye konuştu.

ESNAFIN 1 TANE GEVREK SATACAĞI ORTAM OLMAYACAK
İzmir'deki esnafa da projenin faydası olmayacağını vurgulayan Serter, "Böyle bir projenin İzmir ile entegre olması lazım. İzmir turizm ve ticaret kenti. İzmir'e bir faydası yok. Gelen insan havalimanına gelecek, servise binecek ve oraya gidip kalacak. Uydu kentlerde dışarıya çıkmaya ihtiyacın olmayacak. Burada parayı harcayacak, yabancı iki düğmeye basacak para yurt dışına gidecek... İzmirli esnafımın 1 tane gevrek satacağı ortam olmayacak" dedi.
Alanda esnaflar için çarşı yapılacağı iddiasına da tepki gösteren Serter "Hikaye. Şirince'deki çarşı oradan daha büyüktür. Bu kadar iddialıyım bu konuda.  Son düzlükte villalarda yapılacak deniliyor. Hani burası turizm kenti olacaktı... Kime verilecek bu villalar?"  diye sordu.

ÇEŞME PROJESİ'NDEN ÖNCE…
Meslek odalarının bu projeye neden destek verdikleri yönündeki soruya da yanıt veren Serter, "Odalar yukarıdan gelen emirlileri yerine getirmekle mükellefler. Bakanlık rica etti Mahmut Bey'e (İZTO Başkanı Mahmut Özgener'i kastederek)... Mahmut Bey'in o toplantıyı orada yapmama itirazı olamaz. O da doğal olarak görmek istiyor, onun için de büyük mutluluk. Ancak projenin böyle olduğunu bilseydi baştan belki de İZTO'da karşı çıkardı. Belki şimdi karınları ağrıyor olabilir. Biz onların dili ile açıklıyoruz. Onların da sıkıntılı olduğu bir durum var. 2 bin 500 hektarlık Kemeraltı'nı ölü hale getirdi hükümet. Öncelikle Kemeraltı, Agora, Kadifekale sırtlarındaki Amfi Tiyatro'nun hayata geçirilmesi lazım" ifadelerini kullandı.