GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
10 Mart 2017 Cuma 20:16

Şentop’tan İzmir’de çarpıcı ‘Almanya’ çıkışı!

Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop: Almanya, Afrika'ya girmek istiyor. Afrika'ya girmek için Almanya'nın mecraları yok. FETÖ'cüler orada etkin, dolayısıyla Almanya'daki FETÖ'cülere sahip çıkarak, Türkiye ile kavga etmeyi de göze alarak, onlar üzerinden Afrika'ya girmek gibi bir planı var…

İZMİR - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Almanya, Afrika'ya girmek istiyor, Afrika'ya girmek için Almanya'nın mecraları yok. FETÖ'cüler orada etkin, dolayısıyla Almanya'daki FETÖ'cülere sahip çıkarak, onları hoş tutarak, Türkiye ile kavga etmeyi de göze alarak, onlar üzerinden Afrika'ya girmek gibi bir planı var." dedi.

Şentop, kentteki temasları kapsamında AK Parti İzmir Milletvekilleri Kerem Ali Sürekli ve Necip Kalkan ile Vali Erol Ayyıldız'ı ziyaret etti, tarihi Kemeraltı Çarşısı'nı gezdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) öğrencilerle "Yeni Bir Hükümet Modeli Olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konulu etkinlikte bir araya gelen Şentop, referanduma sunulan anayasa değişiklik maddeleriyle ilgili bilgiler verdi.

Şentop, 1982 yılında yürürlüğe giren anayasada 18 değişiklik yapıldığını ve 19'uncusu için halk oylamasına gidildiğini belirterek, yeni bir anayasa yapılmazsa daha fazla da değişikliğe gidilebileceğini aktardı.

AK Parti'nin 14 yıllık siyasi sürecinde sürekli müdahalelere maruz kaldığını, bunlara siyasi yolla karşılık verildiğini ifade eden Şentop, siyaset güçlendikçe vesayet sisteminin etkisinin azaltıldığını kaydetti.

Şentop, mevcut sistemde vesayet yapısı oluşturmak isteyen başka kişilerin de çıkabileceğini, bunun önüne geçilmesi için değişikliğin gerekli olduğunu anlatarak, 15 Temmuz'da buna kalkışmak isteyen kişileri milletin engellediğini söyledi.

Seçilme yaşının 18'e indirilmesi için 2012 yılında girişimde bulunduklarını vurgulayan

Şentop, seçme hakkı olan kişinin seçilme hakkının da olması gerektiğini ve 51 ülkede seçilme yaşının 18 olduğunu ifade etti.

"Almanya sahip çıkıyor FETÖ'cülere"
Şentop, İzmir Barosu'nun halk oylaması için hazırlattığı bilgilendirme kitapçığını incelediğini ve bazı yanlış yönlendirmeler gördüğünü belirterek, TBMM'nin faaliyetleri, toplanması ve tatiliyle ilgili konuları içeren 93. madde değişikliğinde de yanlış bilgilendirme olduğunu belirtti.

Türkiye'nin çift başlılık yüzünden büyük sıkıntılar çektiğine ve bunun değişmesi gerektiğine işaret eden Şentop,  şöyle konuştu: "Değişimin zamanı mıdır, tam zamanıdır aslında, dünya çok önemli bir değişimin arefesinde. 20'nci yüzyılın başında çözülememiş, sorunlar 21'inci yüzyılın başında yine önümüzde, Suriye, Irak, Ermenistan, Ukrayna böyle... Avrupa'daki gelişmeler şunu gösteriyor ki önümüzdeki çeyrek asırda dünyada çok önemli siyasi, ekonomik gelişmeler olacak, belki sınırlar çoğu yerlerde değişecek. Avrupa dahil böyle bir noktada Türkiye'nin güçlü, hızlı hareket edebilen etkin bir hükümet yapısına sahip olması gerekiyor. Elbette bunu tamamen keyfi bir yönetime bırakmak söz konusu olamaz, yapılması gereken rasyonel bir dengeli denetim kurabilmektir, biz bu önerimizde bunu gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz."

Almanya'nın FETÖ'ye sahip çıktığını söyleyen Şentop, "Almanya sahip çıkıyor şimdi FETÖ'cülere, niye sahip çıkıyor? Almanya Afrika'ya girmek istiyor, Afrika'ya girmek için Almanya'nın mecraları yok. FETÖ'cüler orada etkin, dolayısıyla Almanya'daki FETÖ'cülere sahip çıkarak, onları hoş tutarak, Türkiye ile kavga etmeyi de göze alarak, onlar üzerinden Afrika'ya girmek gibi bir planı var." dedi.

Etkinliğe Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. (AA)