GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Eylül 2021 Pazar 10:38

Sendika başkanından eğitimde ilk hafta yorumu: Sorunlar ciddi boyutta!

Öğretmenlerin PCR testlerinin mobil ekiplerle okullarda yapılması gerektiğini belirten Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, ilk haftada göze çarpan problemleri, “45 kişilik sınıflarda fiziksel mesafe kuralı çiğneniyor. Yardımcı hizmetli elemanı sıkıntısı nedeniyle özellikle ikili eğitimin olduğu okullarda temizlik sorunu yaşanıyor. Çocuklar, 40 dakika maskeyle ders dinleyemiyor, sıkılıyor; bu süre 30 dakikaya indirilmeli”  şeklinde sıraladı

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Covid 19 pandemisi devam ederken başlatılan yüz yüze eğitimde ilk haftada ne gibi sorunlar yaşandı? Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, öne çıkan sorunları, Egedesonsöz’e anlattı. İki aşısını tamamlamamış öğretmen ve personel için haftada iki gün PCR testi yaptırması şartını değerlendiren Başkan Beyazadam, “Eğitim Sen olarak, salgının başından beri, bilimsel temele dayalı önlemlerin alınması gerektiğini savunduk. Dolayısıyla biz öğretmenlerin aşı karşıtlığı durumu söz konusu olamaz” dedi. Aşısını tamamlamamış öğretmen ve personele yönelik bu kuralın, ilk haftada işletilmediğini, ancak önümüzdeki günlerde sıkıntılara yol açabileceğini bildirdi.

PEK ÇOK OKUL BİRLEŞTİRİLDİ, ÖĞRENCİ SAYISI ARTTI

Öğretmenlerin ve personelin, mesai saatleri dışında hastaneye giderek PCR testi yaptırmasının, zaman kaybı ve risk içerdiğini anlatan Başkan Beyazadam, bu işin doğrusunun, sağlık ekipleri oluşturarak mobil araçlarla testlerin okullarda yapılması olduğunu ifade etti. 30 Ekim depreminde özellikle Bayraklı ve Karşıyaka’da pek çok okulun hasar gördüğünü, hasarlı okulların öğrencilerinin başka okullarla birleştirildiğini belirten Beyazadam, şu bilgileri aktardı:

45 KİŞİLİK SINIFLAR VAR

“İkili eğitim doğru yaklaşım değil. Bunu sürekli savunuyoruz. Bugün itibariyle ikili eğitim yapan çok okulumuz var. Bu durum, pandemi sürecinde tehlikeli bir durumdur. Sabahçılar okulu boşalttığında, öğlenciler sınıflara girinceye kadarki o kısa zamanda her yerin yeniden temizlenmesi, dezenfekte edilmesi, mümkün değil.  Öğlenci öğrenci ve öğretmenler risk altındadır. Depremden bu yana okulların fiziki yapılarıyla ilgili hiçbir önlem alınmadığını görüyoruz. 3-4 yıldır bitirilemeyen okullar var. Okulların birleştirilmesiyle 40-45 kişilik sınıflar oluştu. Sınıfların kalabalıklaşması sonucu, fiziksel mesafe kuralına uyulamıyor. Her ne kadar maske takılıyor olsa da fiziksel mesafe kuralı çiğneniyor.”

YARDIMCI HİZMETLİ YOK DENECEK KADAR AZ

Yardımcı hizmetli sıkıntısı yaşandığını, bu sıkıntı nedeniyle temizlik konusunda problem yaşandığını gördüklerini vurgulayan Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, “1300 öğrencili okullarda, İŞKUR üzerinden gönderilen 2 yardımcı hizmetli çalıştırılıyor. Dolayısıyla okul hayatını bilmedikleri için yeterli olamıyorlar. Oysa bu kişiler eskiden müstahdem dediğimiz kişiler gibi kadrolu olsalar, çok daha sağlıklı hizmet alınır. Okullarda güvenlik sorunu da çok büyük. Pek çok okulda yardımcı hizmetli ve güvenlikçi, yok denecek kadar az” şeklinde konuştu. Tam gün eğitimde, öğrencilerin pandemi dönemi öncesinde de var olan, öğlen arasında dışarı çıkma yasağı nedeniyle çocukların aç kaldığına dikkat çeken Başkan Beyazadam, kantindeki ürünlerin çok pahalı olduğuna dair şikayetler aldıklarını bildirdi. Beyazadam, “Bir şişe su, 2 lira olur mu?” diye çıkışırken, “Madem tam gün eğitimde çocuklar öğle arası dışarı çıkarılmıyor, bu durumda devletin, bu çocuların beslenme ihtiyacını karşılamak durumundadır. Kantin fiyatları denetlenmeli, makul rakamlara çekilmeli” dedi.

DERS SAATİ, 30 DAKİKAYA İNDİRİLMELİ

Sendika olarak yüz yüze eğitimi her zaman istediklerini, ancak bakanlığın, sanki 18 aydır pandemi koşulları hiç yaşanmamış gibi ders saatini 40 dakika olarak devam ettirdiğini belirten Beyazadam, öğretmenlerin önerisini açıkladı:

“Maskelerle ders yapmak, bu sıcakta sorun yaratıyor. Çocuklar, çok sıkılıyor, maskeleri çıkarmak istiyor. Haliyle dersin ikinci yarısını dikkatli dinleyemiyor. Ders saatinin 30 dakikaya indirilmesini, teneffüs süresinin uzatılmasını istiyoruz. Okulsuz kalmayalım ama şartları oluşturalım, sağlıklı eğitim verilsin. Ders saatinin 30 dakikaya indirilmesi, faydalı olacaktır.”