GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
12 Temmuz 2019 Cuma 13:51

Sendika Başkanı Yıldırım: Şehir hastanesine ulaşım zor olur!

Sağlık-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Özgür Yıldırım, “İzmir’deki sağlık politikasını belirleyecek kişiler var. Ulaşılabilirlik önemli, bir kişinin Buca’dan Bayraklı Şehir Hastanesi’ne gitmesi sorun olur. Çalışan için de hasta için de sorun olur” dedi.

EGEDESONSÖZ- Sağlık-Sen İzmir 1No'lu Şube Başkanı Özgür Yıldırım, SonsözTV yayınına katılarak Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Hastanelerde uygulanan döner sermaye sisteminin değişmesi gerektiğini belirten Yıldırım, “Çalışanlarımız ciddi anlamda yıpranmış ve tükenmiş durumda. Artık döner sermaye sisteminin değişmesini istiyorlar. Biz daha önce de döner sermaye konusunda uyarı yapmıştık, bugün söylediğimiz noktaya geldik. Burada A sendikasının B sendikasının çok önemi yok. Önemli olan mağdur olan sağlık çalışanlarının sorunlarını dile getirmektir. Eğer sağlık çalışanının bir mağduriyeti varsa hep birlikte orada olalım, belli bir kesimin elinde sendika olmasın. Ben hiçbir şekilde hiçbir tanıdığıma bir makam açayım gibi bir anlayışım olmadı. Şimdi mesela diş hastanesinde çalışacaksın, diş teknisyeni olacaksın ama hukuk biriminde çalışacaksın. Bir sendika başkanının hukuk biriminde çalışması, doğru değil. Birilerini eleştirirken önce kendimize bakacağız” dedi.

SORUNLARI HÜKÜMETLE OTURUP KONUŞACAĞIZ
Hükümetin sendikası olmakla eleştirildiklerini söyleyen Yıldırım, “Biz şunu samimiyetle söyleyebiliriz, sorunlar olacaktır ve biz hükümetle oturup konuşup bu sorunları çözeceğiz. Hemşireye nöbet verildiği zaman, ben senin nöbet ücretini ödeyemem izin kullan deme sorununu konuşmamız gerekiyor. Tepecik Doğum Evi tadilata girdiği için, bu yükü Buca Doğum Evi çekti ama nedense dal hastanesi olduğu için yüksek puanla devlet hastanesinde çalışandan daha az ücret alıyor. Biz bunları konuşalım, hak ettiği değeri alamayan sağlık çalışanların sorunlarını çözmek için çalışalım. Ben sendikacılığı hiçbir zaman siyasete basamak olarak kullanmıyorum. Bakın İzmir’de yardımcı hizmetler statüsünde, hizmetli olarak çalışıp sendikada olan çok kişi var. Yıllardır bu kişilerin mağduriyeti var ama konuşan yok. Bir kişi uzun vadede sendika başkanlığı yapamaz. Mental yorgunluk sendikacılıkta da oluyor, çalışanların hakkını savunamıyorsun. Sağlık çalışanının hakkı masa başından aranmıyor. Biz aktif olarak sahadayız, bunun için son dönemde 412 üye daha kazandık” diye konuştu.

ŞEHİR HASTANESİNE PERSONEL İÇİN DE HASTA İÇİN DE ULAŞIM ZOR OLUR
Şehir hastaneleri ile ilgili de konuşan Yıldırım, “Personelin şehir hastanelerinde gelir olanı ne olacak, ek ödemelerini alabilecek mi. Bu hastanelerin yeterli sayıda personeli olacak mı. Yeni personel alımı mı yapılacak yoksa mevcut hastanelerden mi kaydırma yapılacak. Ben bu hastanelerin bize getirilerinden ziyade çalışanlara ne olacak onu düşünürüm. Servis hizmeti olacak mı çalışanlara. Şimdi bunun için hastaneler kapatılıyor gibi bir algı da yaratıldı. İzmir’deki sağlık politikasını belirleyecek kişiler var. Ulaşılabilirlik önemli, bir kişinin Buca’dan Bayraklı Şehir Hastanesi’ne gitmesi sorun olur. Çalışan için de hasta için de sorun olur. Hastanelerin kapatılması söz konusu olmaz da, yatak sayısı düşürülerek buraya kaydırılabilir. Var olan aile hekimliği sistemi de güzeldi ancak istenilen süreç oluşturulamadı. Biz grip oluyoruz, hastanenin önünden geçerken bir serum alayım diyoruz. Bu böyle olmaz, Avrupa’da da böyle olmuyor. Sağlık politikalarının uzun vadede uygulanamaması sebebiyle sorunlar oluyor. Sağlık Bakanı değişince sağlık politikaları da değişmemeli. Bir sağlıkta kalkınma planı yapılarak, bunun uygulanması gerekiyor. Şehir Hastanesi’nin veya bu modelin en üst seviyede olması gerekiyordu. Burada bir çok üniversite hastanesi gibi adım atılması gerekiyordu. Bana göre en efektif yapılabilecek ameliyatların ve en son aşamadaki hastanenin olması gerekiyor. Belki burası pilot bölge olabilir. Yani böylece hastanelerin kapatılması gibi bir algı da geride bırakılır ve Ege Üniversitesi’nin 2 bin yataklı hastanesi de direkt olarak buraya entegre edilebilir” ifadelerini kullandı.

TOPLU SÖZLEŞMEDEKİ TALEPLER
Toplu sözleşme sürecinde masaya getirecekleri isteklerden bahseden Yıldırım, “Yıpranma payı önemlidir, Cumhurbaşkanı’nın sözünü verdiği 5 yıla 1 yıl sistemi önemlidir ancak uygulanamaması bizi üzmüştür. Toplu sözleşme döneminde yine masaya getirilecektir. 3600 ek gösterge bizim için önemli, 3600 ek göstergenin tüm sağlık çalışanları için uygulanmasını istiyoruz. Maaşlarımızdaki gelir vergilerinin yüzde 15’e sabitlenmesini istiyoruz. Mevcut süreçte yüzde 15’ten başlayıp yıl sonuna doğru yüzde 27’lere kadar yükseliyor vergimiz. İzmir’de toplu ulaşımda indirimden yararlanmak istiyoruz demiştik ve bunu tüm Türkiye çapında talep edeceğiz. Acil servise hizmet eden, laboratuvar, röntgen çalışanları için, ayrı birimlerde olduğu için döner sermayeden pay alamıyorlar. Ameliyathane ile doğumhane yan yana iken ameliyathane çalışanının pay alması, doğumhane çalışanının pay alamaması sorunu var, bunu dile getirmemiz gerekecek. Sağlık çalışanlarının özellikle bir ekip olduğunu hekiminden temizlik personeline kadar bir bütün ekip olduğunu unutmamak gerekiyor. Bazen arkadaşlarımız gelip başkanım keşke bizim başkanımız olsanız, keşke sizin sendikanıza geçebilsek diyor” dedi.

BAYRAM TATİLLERİNDE ÇALIŞANLAR HAKLARINI ALAMIYOR
Bayram tatillerinde çalışan sağlık emekçilerinin haklarını alamadığını belirten Yıldırım, “Geçen bayramda Cumhurbaşkanımızın verdiği 9 günlük tatil sürecinde biz sağlık çalışanları diğer devlet memurları gibi tatil yapamıyoruz, sürekli çalışmak durumundayız ancak bu çalışma sürecinde hak ettiğimiz ücretleri alamıyoruz. Daha önce mesai ücreti veya yerine izin kullandırma şeklinde yer alırken bu sefer yerine izin kullandırma şeklinde yapıldı ancak normal mesai saatinde çalışan arkadaşlarımız izin hakkını kullanabilirken diğer mesailerde çalışan arkadaşlarımız bu izinleri de kullanamıyor. Bu sorunu bir an önce çözmemiz gerekiyor” diye konuştu.

İzmir’e atanan yeni İl Sağlık Müdürü Burak Öztop hakkında konuşan Yıldırım, “Yeni gelen sayın il sağlık müdürümüz ile görüştük, genel anlamda İzmir’in sağlık siyasetini bürokrasisini anlattık. Biriken sorunlar adına kendilerinden beklentimizi ve yanında olacağımızı dile getirdik. Burak Bey genç ve dinamik birisi. Hastanelerde yapacağı çok şey var, gideceği çok şey var. Umutluyuz, inşallah İzmir için iyi olacak. Kendisi ile çözüm adına yapabileceklerimiz konusunda yanında olduğumuzu dile getirdik” ifadelerini kullandı.