GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
8 Kasım 2017 Çarşamba 14:05

Selçuk'taki restorasyonda leylek hassasiyeti

Selçuk Belediyesi, tarihi su hattının günümüze kadar ulaşan ayak izlerine de restorasyon çalışmalarıyla sahip çıkılıyor. Çalışmalar kentin sembolü haline gelen leyleklerin göçü sonrası kaldığı yerden devam ediyor.

Selçuk Belediyesi tarafından 2016 yılında yıkım tehlikesi olan su kemeri ayağıyla beraber aynı hattaki 10 adet ayağın restorasyon ihalesine çıkılarak; çalışmalara başlandı. Söz konusu su kemerleri ayağı üzerinde Selçuk’un sembolü olan leylek yuvalarını barındırdığı için çalışmalar titizlikle devam ediyor.

Restorasyon çalışması sonucunda su kemerleri ayaklarının özgün karakteri bozulmayacak şekilde onarılarak kültür varlığının gelecek nesillere aktarılması adına güçlendirme çalışmaları yapılıyor. Su kemerleri restorasyonunun tamamlanması leylek yuvalarının devamlılığının sağlanması için de önem arz ediyor. Aralık ayı sonunda restorasyon çalışmasının tamamlanması hedefleniyor.

BU BİZİM SORUMLULUĞUMUZ
Ayasuluk Kalesi Restorasyon Çevre Düzenlemesi ve Aydınlatma Projesinin ilk etabı tamamlandı. Şimdi de yine valiliğimizin katkılarıyla su kemerleri restorasyonu ile Selçuk’un tarihinin ayağa kaldırılması ve kültürel mirasa sahip çıkma adına önemli çalışmalara imza attıklarını vurgulayan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı; Sahip olduğumuz tarihe karşı büyük sorumluluklarımız var. Bu sorumluluklarımız çerçevesinde kurumlarla işbirliği içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu projelerin meyvelerini sadece birkaç gün değil; nesiller boyu toplanacaktır. Önceki dönemlerden başlayıp günümüze kadar devam eden ve bizim dönemimizde hayata geçen restorasyon projelerine verilen destekten dolayı başta İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

SELÇUK TARİHİNE SAHİP ÇIKIYOR 
Ayasuluk Kalesi ve su kemerlerinin yanı sıra Selçuk Belediyesi inanç turizmini desteklemek için önemli restorasyon projelerine imza attı.  2014 yılında İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları tamamlanan Şirince Dimitrios Kilisesi’nin mülkiyeti Selçuk Belediyesi’ne geçti ve ziyarete açıldı.  Yine Şirince’de bulunan Saint John Kilisesi’nin restorasyonu da 2016 yılında tamamlandı. Saint John Kilisesi restorasyonu Tarihi Kentler Birliği Başarı Ödülü almıştı.

UNESCO Dünya Mirası içerisinde yer alan Efes Antik Kenti’ne Selçuk Belediyesi tarafından yapılan tarihe sahip çıkma çalışmaları kapsamında 1/5000 ve 1/1000 ölçeğinde Efes Koruma Amaçlı İmar Planları kazandırıldı.  Selçuk Belediyesi tarafından hazırlatılan Efes Koruma Amaçlı İmar Planı koruma kurulu tarafından onaylandı. Kültür Bakanlığı Efes’in tüm ziyaret rotasını ve girişlerini değiştirip özgün kent planına uygun olarak gezilmesini sağlayan Koruma Amaçlı İmar Planı’na dayanarak; yeni ziyaretçi kabul merkezlerinin projelerini hazırlattı.  Efes Koruma Amaçlı İmar Planı ile antik kentte ziyaretçi rotaları, kentin girişi ve gezi güzergahları yeniden belirlenecek. Meydan Projesi kapsamında kent merkezinden Meryem Ana’ya ulaşacak olan teleferiğin projesi de yine Selçuk Belediyesi tarafından hazırlatılıyor.