GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Kültür - Sanat
17 Temmuz 2024 Çarşamba 09:52

Selçuk’ta heyecanlandıran keşif

İzmir'in kültür turizmi için önemli ilçeleri arasında yer alan Selçuk’ta yeni Zafer Mahallesi içerisinde yeni arkeolojik alan tespit edildi. İlk incelemelerde 200x70 cm boyunda kaya mezar bulunan alan 1’inci derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Selçuk ilçesi sınırı içerisinde yer alan Zafer Mahallesi’nde özel şahıs mülkiyetinde yer alan parsellerde kaya mezar çıkması sonrası harekete geçen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı alan ile ilgili kararını verdi.

KORUMA ALTINA ALINDI
Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca gerçekleştirilen tespit çalışması sonucunda; ortaya çıkan doğu-batı yönlü, dikdörtgen planlı, 200x70cm ölçülerinde kaya mezarı doğrultusunda 468 ada, 4, 6, 17 parsel ile devletin hüküm ve tasarrufu altında kalan alanda taşınmazın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararı dikkate alınarak 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine karar verildi.

KAÇAK KAZILARA SUÇ DUYURUSU
Alan ile ilgili ayrıca, taşınmazların tapu sicil kaydına "kısmen 1.derece arkeolojik sit alanındadır" şerhinin konularak Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine, 3 yıl süre ile geçerli olmak koşuluyla karar eki geçiş dönemi koruma ve kullanma koşullarının uygun olduğuna, taşınmazlarda gerçekleştirilen kaçak kazı olayını gerçekleştirenler hakkında Yasa kapsamında suç duyurusunda bulunulmasına, soruşturmanın sonucundan Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine, soruşturma sonucunu müteakiben kaçak kazı çukurunun Müze Müdürlüğü denetiminde, uygun göreceği teknik ve yöntemlerle kapatılmasına karar verildi.