GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
25 Eylül 2021 Cumartesi 09:47

Selçuk Karakülçe’den büyük iddia: Yerli aşı neden gecikti?

Türkiye’deki covid 19 aşısı çalışmalarında sadece Kayseri’de bir üniversitenin FAZ 3 aşamasına geldiğini belirten DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, “Onda da sadece 600 gönüllü üzerinde uygulandı. Oysa en az 10 bin kişi üzerinde deney yapmak lazım, bir aşının uygulanabilir olması için. Deneklerin de hiç aşı yaptırmamış ve korona geçirmemiş olması gerek. Bu kriterde denek bulunmadığı için yerli aşıda ilerleme sağlanamıyor” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Yerli covid 19 aşısı ne zaman uygulamaya hazır hale gelecek? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eylül – ekim aylarına işaret ederken, DSP Genel Başkan Yardımcısı Veteriner Hekim Selçuk Karakülçe, TURKOVAC adı verilen aşının FAZ 3 aşamasında olduğunu, ancak yeteri sayıda deney yapılamadığı ve yeteri kadar denek bulunamadığı için uygulamada yaşandığını öne sürdü.

FAZ 3’Ü HENÜZ BİTİREMEDİK
Bir aşının FAZ 3’ten geçebilmesi için en az 10 bin denek üzerinde uygulanmış, tıbbi tahlillerin yapılmış olması gerektiğinin altını çizen DSP Genel Başkanı Selçuk Karakülçe, “Yerli aşıda çok geç kaldık. FAZ 3’ü bir türlü bitiremedik. Yerli aşıyı destekliyoruz, yakında aşılamaya başlayacağız, açıklamaları, maalesef gerçeği yansıtmıyor. Bitti bitecek denilen aşımız adı bile kondu ama kendisi henüz su yüzüne çıkmadı” dedi. Aşı için gerekli olan yeterli denek bulunamadığını öne süren Karakülçe, şu değerlendirmelerde bulundu:

600 GÖNÜLLÜ RESMİ RAKAMSA, VAY HALİMİZE
“Hem aşı olmamış, hem koronaya yakalanmamış denek bulmak, bu aşamada çok zor. Aşı karşıtlarının dirençlerine rağmen bu kriterlere uygun kimse yok. Kayseri’de FAZ 3 aşamasına gelmiş tek aşımız var, diğerleri çok çok geride. Kayseri, aşıda en önde il olmasına rağmen korona vakalarının en çok artış gösterdiği üçüncü il durumunda. Yüz binde 462’lik bir orana sahip. Kayseri’deki üniversiteden açıklama yapılıyor, 600 gönüllü üzerinde deneme yapıldığına dair. Bu rakam, resmi bir rakamsa, vay halimize. Oysa 10-15 bin kişinin üzerinde deneyip görmek lazım. Turkovac adı verildi aşımıza. Görünen o ki, aşımızın adı var, kendi yok. Demek oluyor ki, aşıyı test edecek gönüllü bulunamıyor. Bu işin yeterince önemsenmediğini, savsaklandığını düşünüyorum. ”

VETERİNER HEKİMLER, AŞI KONUSUNDA YETKİNDİR
Veteriner hekimlerin, aşı konusunda en etkin kesim olduğunu belirten DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, “Aşı, veteriner hekimliğin temelidir. Sağlığı sürdürülebilir kılmanın en temel argumanıdır. İmmünoloji konusunda biz veteriner hekimlerden aşı konusunda yeterince yararlanılmıyor” dedi. Kendisinin VLP (Virüs görünümlü aşı) gönüllüsü olduğunu hatırlatan Karakülçe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e de şu çağrıda bulundu:

BÜYÜKŞEHİR, AŞI KONUSUNDA ÖNCÜLÜK EDEBİLİR
“Covid 19 salgını yüzünden dünya açmaza girdi, ülkemiz de öyle. Önümüzdeki yıllarda farklı salgınlarla karşılaşabiliriz. İzmir’de de aşı kontrol merkezi, aşı üretim merkezi kurulmalı. Bunların maliyetleri çok yüksek değil. Aşı konusunda çalışacak, araştırma ve üretim yapabilecek kim varsa, önleri açılmalı. Kocaeli’de, İstanbul’da, Ankara’da VLP aşısı çalışmaları yapılırken İzmir’de böyle bir şey yok. İzmir Büyükşehir, aşı üretsin, demiyorum ama hiç olmazsa böylesine hayati bir konuda öncülük etsin.”