GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
25 Haziran 2024 Salı 09:43

Sektörden yurtdışı çıkış harcına zam tepkisi: Turizm zarar görür!

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın önerisiyle gündeme gelen yurtdışına çıkış harcı ücretinin 150 liradan 3 bin liraya çıkarılması düşüncesini eleştiren TUR-İD Başkanı Cengiz Terzi, “Rakamı 1500 liraya indirmeye çalışıyorlar. O para da yüksek, sonuçta 10 katı bir artıştan söz ediyoruz. Bu artış gerçekleşirse, yurtdışına çıkışlarda önemli azalma olur ki, turizm bundan zarar görür” ifadesini kullandı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vergi reform paketinde yer alan yurtdışına çıkış harcının 3 bin liraya yükseltilmesi düşüncesi, turizm sektörü tarafından kabul görmedi. Yakında TBMM’ye gelmesi beklenen pakette yer alan harç bedelinin, eleştirilerin birbiri ardına gelmesiyle 1500 liraya indirileceği konuşuluyor. Turizmde İşbirliği Derneği (TUR-İD) Başkanı Cengiz Terzi, seyahat acentelerinin yılda yaklaşık 5 milyon dolayında Türk vatandaşını yurtdışına götürdüğünü belirterek, “1500 lira da yüksek bir ücret. Bugünkü ücretin 10 katı. Eğer 1500 lira rakamı kabul edilse bile pek çok kişi yurtdışına gitme düşüncesinden vazgeçer. Bundan da Türk turizmi zarar görür” dedi.

YURTDIŞINA SADECE GEZİ AMAÇLI GİDİLMİYOR
Yurtdışına gidenlerin tamamının gezi amaçlı gitmediğini, iş dünyasından insanların iş gezisine çıktığını, öğrencilerin ve Bulgaristan, Yunanistan gibi ülkelere aile ziyaretlerinin olduğunu hatırlatan Başkan Terzi, “Dört kişilik bir ailenin, 6 bin lira harcı ödemesi hiç de kolay değil. Bunun uçak bileti var, pasaport parası var, vize masrafı var. 500 lira makul karşılanabilir ancak 1500 lira, hele hele 3 bin lira olursa, yurtdışına gitmek isteyenler bir kere daha düşünmek zorunda kalır” açıklamasında bulundu. Başkan Terzi, şu değerlendirmelerde bulundu:



“Hâlihazırda 150 TL olarak uygulanan bu harcın artırılması planlanıyor. 1000, 1500 ve 3 bin lira gibi rakamlar konuşuluyor. Pandemi sürecinde büyük darbe alan ve toparlanma sürecine giren turizm sektörü, yurtdışı çıkış harcında yapılacak yüksek oranlı artışın sektöre ciddi zarar vereceği ortadadır. Yurtdışı seyahat talebini azaltacak bir hareket olur. Acenteleri zor duruma sokacak bir durumdah bahsediyoruz. Yurtdışı harcı, 500 liradan yüksek olmamalı.”

KEŞKE SEKTÖRÜN PAYDAŞLARININ GÖRÜŞLERİ ALINSAYDI
Harç bedelinin artırılmasıyla yurtdışına çıkış maliyetlerinin artacağını, bunun da handikap yaratacağını dile getiren TUR-İD Başkanı Cengiz Terzi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Japonya’da harç 20 dolar ve sabit bir rakamdır. Avustralya'da 40 dolar, yani 1300 lira. Pek çok ülkede harç alınmadığı gibi, alan ülkeler de bu bedeli uçak biletinin içine katarak alıyor. Böyle bir artış, insanlarımızın seyahat tercihlerini kısıtlayacaktır. Bu gibi konularda turizm sektörünün paydaşlarıyla görüşülüp fikir alınması gerektiğini her fırsatta söylüyoruz. Keşke bizlerin fikirleri alınsaydı, çözüm odaklı görüşmeler yapılsaydı. Harç bedeli makul seviyede tutulması sadece turizm sektörünün değil, aynı zamanda ülke ekonomisinin de sürdürülebilir bir büyüme trendi yakalaması açısından büyük önem taşımaktadır.”