GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
31 Mayıs 2023 Çarşamba 15:43

Sektörden İzmir’e ‘ortak akıl’ çağrısı: Seçim bitti, dönüşüm vakti!

Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, “Ülkemizin bugün en büyük sorunu olarak karşımıza çıkan riskli yapı stokunun dönüşümü siyaset üstü bir akıl ile vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlamak zorundayız” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Genel seçimlerin ardından iş dünyası ve sektör temsilcileri ekonomide yaşanan olumsuzlukların kalıcı olarak giderilmesi konusunda çağrılarını yeniliyor.

Türkiye’deki kilit sektörlerden olan inşaat sektöründe ise gerek maliyet artışları gerekse de yükselen fiyatlar sebebiyle ciddi bir düşüş trendi yaşanıyor.

Egedesonsöz’e konuşan Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, seçimlerin ardından gözlerin kabineye çevrildiğini kaydederek kabinenin belirlenmesinin sektörlerin kaderini belirleyeceğini kaydetti.

YÜKSEK FİYATLAR VE MANİPÜLASYONLAR GÜNDEMDE OLMAYA DEVAM EDECEK
Gayrimenkul sektörünün uzun süredir gündemde yer aldığını aktaran Kahraman, “Ülkemizde konuşulan sektörlerin başında gayrimenkul gelmektedir. Yüksek konut fiyatları, kiralık evlerde fahiş artışlar ve kentsel yenilemede yaşanan aksaklıklar, yabancıya konut satışındaki manipülasyonlar, yaşamış olduğumuz büyük deprem felaketleri tüm bu başlıklar ülkemizde uzun süre konuşulmaya devam edilecek” ifadelerine yer verdi.

YABANCIYA KONUT SATIŞI ARTACAK
Yabancıya konut satışı ile ilgili beklenti ve verileri paylaşan Başkan Kahraman, “2022 yılında ülke genelinde 67 bin 490 adet, 2023 Ocak- Nisan ayları arasında 13 bin 483 bağımsız bölüm satıldı. İzmir 2022 payı Bin 322 adet, 2023 0cak- Nisan arası ise 307 adet olarak gerçekleşti. Bir önceki yıla göre 2023 yılı satışların düştüğünü görüyoruz. Özelikle seçimlerde yabancıya satılan konut ile ilgili söylemler ve yaşamış   olduğumuz büyük deprem felaketi nedeniyle yabancıların biraz daha temkinli davrandığını söylemek mümkün… Yabancıya konut satışında İzmir  beklenenin altında; İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin, Bursa, Yalova’dan sonra gelmektedir. İzmir’in yabancıya konut satışınında çok düşük olduğunu ifade edebilirim. Burada birçok gerekçe ifade edilebilir ancak İzmir’de yapılan yeni konut projeleri arttıkça yabancıya satışlardaki payda artacaktır. İzmir, ülkemizin en güzel şehirlerinden biri, tarih, kültür, deniz, tarım ve sanayisiyle parlayan önemli bir kentimizdir. Her geçen gün dünyada tanınırlığı artmaktadır. Tüm bu gerekçelerle 2023-24 yıllarında da satışların artacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

SİYASET ÜSTÜ AKILLA CAN VE MAL GÜVENLİĞİ SAĞLANMALI
İzmir’de ortak akılla yapı stoğunun yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Kahraman “Bununla birlikte İzmir’de riskli yapı stokumuz yaklaşık yüzde 65 civarında… Riskli yapı stokunun ivedilikle envanteri yenilenmeli, master şehir planları yapılarak acil yıkılması gereken binaların yıkılması güçlendirme ile kurtarılacak binalar ele alınmalı. Tüm bu çalışmaların ortak akıl ile ele alınması ilgili bakanlıklar; belediyeler, ticaret odaları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların dahil edildiği çözümler üretilmesi gerekmektedir. Ülkemizin bugün en büyük sorunu olarak karşımıza çıkan riskli yapı stokunun dönüşümü siyaset üstü bir akıl ile vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlamak zorundayız” dedi.