GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
22 Ocak 2018 Pazartesi 09:13

Sektörde büyük kriz... Peki üretimi niçin durduruyorlar?

Tavuk üreticilerinin başkanı, entegre şirketlerinin iyileştirme yapmaması durumunda 29 Ocak’ta Ankara’ya yürüyeceklerini, 1 Şubat’a kadar ise sorunun devam etmesi halinde kümeslere civciv almayacaklarını söyledi.

EGEDESONSÖZ- İzmir merkezli Türkiye Kanatlı Beyaz Et Üreticileri Merkez Birliği’ne bağlı fason üreticiler, ülke genelinde 18 büyük entegre tavuk şirketine yılda 2 milyon ton üretim gerçekleştiriyor.

“BİZİ BORÇLARIMIZLA VURMAYA ÇALIŞIYORLAR”
Son bir yılda tavuk üreten fason şirketleri altlıkların % 250, kömürün % 200 artması sonucu bir bir kapanmaya başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile aralarındaki sözleşme doğrultusunda elektrikte yapılan % 30 iskonto ise iptal edildi.

Artan maliyetler karşısında üreticiler kilogram canlı et fiyatı başına üretim maliyetlerinin 80 kuruşa çıkarılmasını talep etti. Taleplerinin yerine getirilmediğini belirten Başkan Abdullah Koç “Bilgilendirme toplantısı yaptık ve bize olumlu geri dönmek yerine bir entegre şirketi üreticilerimizi arayarak ‘sizi işaretleriz’ diyorlar. Yani bize açıkça diyorlar ki bankalara borcunuz var. ‘Size civciv vermeyiz, iflas edersiniz’ demektir bu. Zaten iflas etmişiz. İstesek de istemesek de üretime devam edemeyiz” dedi.

“NE UMUT KALDI NE GÜCÜMÜZ”
Türkiye genelinde 14 bin üreticinin 18 büyük entegre şirkete mahkum edildiğini ileri süren Başkan Koç “Kaderimiz entegre şirketlerinin iki dudağı arasında. İki yıldır maliyetlerde iyileştirme olur umuduyla zararına çalışıyoruz. Ne umudumuz ne de üretime devam edecek gücümüz kaldı. Sektör son iki yılda 3 bin kümes kapattı. Samsun’da 3 aydan beri tavuk üretimi durmuş, işletmeci evini arabasını satmış. Entegrelerin yanı sıra biz hükümetten de ton başına 35 kuruş destek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“BU KARARDAN DÖNÜŞ YOK”
Başkan Koç açıklamasında “İlk etapta bugün 80 kümes yani 10 milyon kapasiteli üretici karar aldık. Balıkesir, Bursa ve Manisa da katıldı. Denizli ve Aydın da katılacak. Yazılı olarak imzalı katılım sözleşmesi istiyoruz. Üretimi durduracağız. Türkiye’nin protein ihtiyacının % 30’unu karşılıyoruz. İnsanlarımız bugün markete gidip tavuğun kilosunu ortalama 7 TL’den alabiliyor. Ülke için oldukça önemli bir sektör. Bizi desteklemek yerine hakkımız olanı vermiyorlar. 1 Şubat 2018’e kadar entegreler iyileştirme yapmazlarsa üretimi mutlak şekilde durduracağız. Bu yoldan artık istesek de dönemeyiz” şeklinde konuştu.

‘ANKARA’YA YÜRÜME KARARI’
Ege ve Marmara illerindeki büyük kümes sahipleri ile toplantıda bir araya geleceklerini ve Ankara’ya yürüme kararını alacaklarını ifade eden Koç “29 Ocak’a kadar iyileştirme olmazsa entegre şirketleri ile on binlerce üretici olarak Ankara’ya yürüyeceğiz. Hafta içi Manisa, Balıkesir ve Bursa’da toplantılar yapacağız. Ankara’ya yürüyeceğiz” ifadelerini kullandı.