GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
16 Ocak 2018 Salı 08:40

Sektörde ‘ayar’ kaçtı… İzmir’in Suriyeli kuyumcuları!

Suriye’deki iç savaştan kaçarak İzmir’e yerleşen Suriyeliler, kuyumculuk sektörüne girdi. İzmir’de dört Suriyeli kuyumcunun bulunduğunu belirten Kuyumcular Odası Başkanı, bu işletmeler ile ilgili sıkıntılara dikkat çekti.

EGEDESONSÖZ- (Özel Haber) Suriye’de yaşanan savaşın ardından ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan ve İzmir’e yerleşen Suriyeliler, kentte bir çok sektörde faaliyet göstermeye başladı.

Tekstilden gıdaya kadar birçok sektörde boy gösteren Suriyeliler şimdi de kuyumculuk sektöründe kendini göstermeye başladı.

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, kentte Suriyeliler tarafından dört tane kuyumcu dükkanı açıldığını söyledi. Baransel, “kirasını ödeyemeyen kuyumcu var. Kuyumcu şu anda sadece çeyrek bilet satabiliyor, 7 TL kazanıyor. Kapanan da var ama daha çok devreden kuyumcu var. İzmir’de yeni açılan kuyumcu yok. Suriyeliler kuyumcu açmaya başladı” dedi.

AYARIYLA OYNADILAR
Turgay Baransel, oda olarak bu kuyumcuları denetlediklerini ve ilginç bir durumla karşılaştıklarını ifade etti. Oda Başkanı Baransel, Suriyeli kuyumcuların 22 ayar olarak satması gereken bileziklerin ayarıyla oynadıklarını ve 20 ayara kadar düşürdüklerini belirtti. Baransel, “bizde 20 ayar bilezik yoktur; bizdeki 22 ayar bileziktir. Bu yeni açan Suriyeli kuyumcu esnaflar 20 ayar bilezik satıyor. Denetliyoruz, kaldırtıyoruz. Ancak engel olamıyoruz. Benim alyansımı, bileziğimi kalkıp 20 ayar olarak sattığı zaman olmuyor. Örneğin o dükkandan aldınız 20 ayar bileziği birkaç gün sonra bir başka kuyumcuda bozdurmaya gittiniz. O bileziğin üstündeki 22 ayar yazısı okunmuyor, görünmüyor. Kuyumcu onu 22 ayar olarak size satabilir”

ANALİZ SONUCU 20 GRAM ÇIKTI
“Suriyeli esnaflarımızdan aldığımız altını analize gönderdik sonuçlar geldi elimizde. Altınlar 20 ayar çıktı. Çağırdık kendilerini uyardık. bunu 20 ayar olarak basıp piyasaya sürmek demek ekonomiyle oynamak demektir. Kendileri ‘tamam artık satmayacağız’ dediler. Bundan sonra denetlemeye devam edeceğiz.”