GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
29 Haziran 2021 Salı 16:34

Seferihisar'da tepki çeken projede karar... Mahkeme katliama 'dur' dedi!

Seferihisar'ın Orhanlı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan bir alanda Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş tarafından hayata geçirilmesi planlanan Güneş Enerji Santrali (GES) ve Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesine verilen “ÇED gerekli değildir kararı” için yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mahkeme “Yüzey ve yeraltı sularıyla tarımsal ürünlerin ve toprakların kirletilme potansiyeli olduğu ve çevreye etkileri dikkate alındığında telafisi güç zararların doğumuna yol açabileceği” gerekçelerini göstermesi dikkat çekti.

EGEDESONSÖZ- İzmir'in turizm cennetleri arasında yer alan Seferihisar ve Menderes ilçelerinin birleşim noktasında bulunan  Seferihisar Orhanlı Mevkisi'nde Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş tarafından bir GES+RES projesi yapılması için düğmeye basmıştı.

Yayımlanan metinde, Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş'nin Orhanlı Mahallesi mevkiinde, “Karen JES (20 MWe) ve Yardımcı Kaynak (GES+RES)” projesi için, Orhanlı da proje kapsamında, toplam 12 adet lokasyonda jeotermal kaynak arama (sondaj) faaliyeti planlanırken, kaynak arama faaliyetlerinin 7 âdetinin üretim amaçlı 5 âdetinin ise reenjeksiyon amaçlı kullanımı planlandığına yer verilmişti.

Proje için santralin hazırlık ve inşaat çalışmalarının inşaat öncesi ve inşaat aşaması olmak üzere toplamda 48 ay da tamamlanması planlandığı belirtilirken, 300 milyon TL'ye mal olması beklenen projenin yıllık enerji üretimi olarak ise 140,2 GWh üretileceği belirtilirken, proje için ÇED gerekli değildir kararı verilmişti.

Verilen karar sonrası ise harekete geçen çevreciler karar için yürütmeyi durdurma kararı davası açmıştı.

MAHKEME KARARI VERDİ: TELAFİSİ GÜÇ ZARARLAR VEREBİLİR
İtirazı inceleyen İzmir 3'ncü İdare Mahkemesi ise konuyla ilgili kararını verdi. "ÇED gerekli değildir ve ÇED kapsam dışı kararının Orhanlı Köyünde askıya çıkarılıp ilan edilmediği, ÇED kapsam dışı kararlarına konu proje sahalarının bir bütün olarak birlikte ortaya çıkaracakları çevresel etkinin kümülatif sonuçları dikkate alınarak incelenmesi ve karar verilmesi gerektiği, zeytin sahalarının korunması gerektiği ileri sürülerek yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi" itirazları değerlendiren İdare Mahkemesi, itirazları haklı bularak yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkeme ÇED gerekli değildir kararını 'itiraz yolu kapalı olmak üzere' şerhi ile reddine oybirliğiyle karar verdi. Mahkeme kararında ayrıca şu ifadelere yer verildi;

"Yüzey ve yeraltı sularıyla tarımsal ürünlerin ve toprakların kirletilme potansiyeli olduğu, sondaj alanının yerinin doğru olmadığı, alternatif alan araştırması yapılmadığı, gürültü yönünden parsele en yakın yerleşim alanına yasal sınırın üzerinde etkisi olacağı, sondaj kuyularının yerleşim yerlerine yakın olması nedeniyle ağır metallerin ve çıkan gazların çevreye ve halk sağlığına zararlarının tam olarak değerlendirilmediği ve sondaj çalışmalarında kullanılan atık çamurun toplanacağı sızdırmaz havuzların yetersiz kalacağı, jeofizik çalışmaların yetersiz olduğu sonucuna varıldığından, dava konusu işlemlerde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Sondaj kuyusu açmak suretiyle yapılan arama faaliyetinin ÇED Yönetmeliği kapsamı dışında yapılmasının mümkün olmadığı sonucuna varıldığından, dava konusu ÇED Yönetmeliği kapsam dışı kararında bu bakımdan da hukuka uyarlık bulunmamıştır. Diğer taraftan dava konusu işlemin niteliği ve çevreye etkileri dikkate alındığında telafisi güç zararların doğumuna yol açabileceği açıktır."