GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
26 Haziran 2021 Cumartesi 10:26

Seferihisar'a bir hançer daha!

İzmir'in Seferihisar ve Menderes ilçelerinde yer alan Orhanlı ve Yeniköy Mahalleleri'nde GES ve RES projelerine tepkiler sürerken bölge halkına bir şok da Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş'den geldi. Firma Orhanlı da GES ve RES projeLERİNİ hayata geçirebilmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda buldu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- İzmir'in turizm cennetleri arasında yer alan Seferihisar ve Menderes ilçelerinin birleşim noktasında bulunan  Seferihisar Orhanlı Mevkisi'nin başı RES ve GES'lerle dertte.

Hali hazırda Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Mühendislik ve İnşaat A.Ş. tarafından İzmir'in Seferihisar ve Menderes ilçelerinde yer alan Orhanlı ve Yeniköy Mahalleleri yapılması planlanan 37,5 MWe Jeotermal Enerji Santrali ve Yardımcı Kaynak (GES + RES) Tesisleri projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci geçtiğimiz aylarda başlatılmış ve proje bölgedeki vatandaşlar, çevreciler ve yerel yönetim tarafından büyük tepkiyle karşılanmıştı.

BÖLGEYE BİR DARBE DAHA
Henüz Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Mühendislik ve İnşaat A.Ş'nin projesine tepkiler dinmemişken bölge halkına bir GES+RES şoku daha geldi.  Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş, İzmir sınırları içerisinde yer alan ve Seferihisar ve Menderes ilçeleri sınırları içerisinde kalan Orhanlı Mahallesi mevkiinde, “Karen JES (20 MWe) ve Yardımcı Kaynak (GES+RES)” projesi için düğmeye bastı.  

12 ADET SONDAJ AÇILACAK
Orhanlı da proje kapsamında, toplam 12 adet lokasyonda jeotermal kaynak arama (sondaj) faaliyeti planlanırken, kaynak arama faaliyetlerinin 7 âdetinin üretim amaçlı 5 âdetinin ise reenjeksiyon amaçlı kullanımı planlandığına yer verildi.

300 MİLYON TL'YE MAL OLACAK
Proje için santralin hazırlık ve inşaat çalışmalarının inşaat öncesi ve inşaat aşaması olmak üzere toplamda 48 ay da tamamlanması planlandığı belirtilirken, 300 milyon TL'ye mal olması beklenen projenin ömrünün ise ortalama 30 yıl olacağı aktarıldı.

YILLIK KAPASİTE 140,2 GWh
Orhanlı da yapılması planlanan proje kapsamında ayrıca çalışmaların hayata geçirilmesi ile birlikte yıllık enerji üretimi olarak ise 140,2 GWh üretileceği belirtildi.

KİPAŞ KİMDİR?
Seferihisar Orhanlı da projeyi hayata geçirmeyi planlayan  ve Aydın - İzmir bölgelerinde faaliyet gösteren, Kipaş Holding Enerji Grubu şirketlerinden, Maren Maraş Elektrik Üretim Sanayi ve Tic. A.Ş’ye ait 7, KÇS Kahramanmaraş Çimento Beton Sanayi ve Madencilik İşletmeleri A.Ş’ye ait 2 ve Kiper Elektrik Üretim A.Ş’ye ait 1 adet olmak üzere toplamda 10 adet Jeotermal Elektrik Üretim Tesisi bulunmakta. Ayrıca Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş’ye ait Karaman-Ermenek’te ise 1 adet Hidroelektrik Üretim tesisi yer alıyor.