GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
3 Ekim 2022 Pazartesi 09:46

Sayıştay raporunda İzmir ayrıntısı… KİK’ten kaçırılan ihaleler!

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü 2021 yılı Sayıştay raporunda, İzmir’de 1,5 milyon lira tutarındaki alımların mevzuata uygun bir şekilde Kamu İhale Kurumundan uygun görüş alınmadığını gerçekleştirildiği belirtildi.
Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu açıklandı. İzmir’e dair bulguların da yer aldığı raporda doğrudan alımlar işlemlerine dikkat çekildi.

Bulgu 1’de kurumun yaptığı alımlarla ilgili “Genel Müdürlük Merkezi ile Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerince parasal limitler dahilinde yapılabilen doğrudan temin usulü için öngörülen yıllık limitlerin Kamu İhale Kurumundan uygun görüş alınmadan mal ve hizmet alımları için aşıldığı, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22’nci maddesinin (d) bendine göre limitler kapsamında yapılan alımlarda isteklilerin yasaklılık sorgusunun yapılmadığı, bu alımlarla ilgili bilgilerin satın alma süreçlerinin yönetildiği Elektronik Kamu Alım Platformuna (EKAP) çoğunlukla kaydedilmediği tespit edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

İZMİR’DE 1,5 MİLYONLUK ALIM
Raporda yer alan bilgilere göre, İzmir DOB Müdürlüğü’nün 1 milyon 576 bin 865 lira 39 kuruş tutarındaki alımların yüzdeki 10’luk mevzuat sınırının aştığı ve Kamu İhale Kurumu’ndan uygun görüş olmadan gerçekleştirildiği ile bunun mevzuata uygun olmadığı belirtildi. Raporda ayrıca, bu alımların EKAP’a kaydedilmediği de belirtildi.

Sayıştay’ın raporuna göre, İzmir DOB Müdürlüğü’nün 249 bin 318 lira değerinde üretime yönelik mal ve malzeme alımını, 698 bin 437 lira değerinde tüketime yönelik mal ve malzeme alımını, 218 bin 395 lira değerinde menkul mal alımını, 270 bin 628 lira değerinde mamul alımını, 328 bin 515 lira değerinde hizmet alımını, 60 bin 888 lira değerinde gayrimenkul mal bakım ve onarım gideri alımının Kamu İhale Kurumu’ndan uygun görüş olmadan gerçekleştirildiği belirtildi.

‘EKAP’A KAYDEDİLMELİ’
Raporda “4734 sayılı Kanun’un 22/d maddesi kapsamında tüm harcama birimleri tarafından yıl içinde yapılması planlanan alım işlemlerinin yıllık toplamının mevzuatla ayrı ayrı öngörülen %10’luk sınırı aşması halinde, Kamu İhale Kurulunun uygun görüşünün alınması, Harcama birimlerince yasaklı firmalardan sehven alım yapılması riskinin önlenmesi açısından, parasal limit dahilinde doğrudan temin usulüyle yapılacak alımlarda istekli gerçek ve tüzel kişilerin yasaklı listesinde bulunup bulunmadığının EKAP’tan kontrol edilmesi, Doğrudan temin yöntemiyle yapılan alım işlemlerine ilişkin istenen bilgilerin EKAP sistemine kaydedilmesi, Hususlarında Kamu İhale Genel Tebliği hükümlerinin tam ve doğru biçimde uygulanmasını teminen gerekli tüm önlemlerin alınması uygun olacaktır.” ifadeleri yer aldı.