GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
9 Kasım 2022 Çarşamba 13:10

Sayıştay'ın Selçuk karnesi: Borç stoğu yasal sınırın üstünde!

Selçuk Belediyesi’nin  Sayıştay raporları belli oldu. Bir çok bulgunun yer aldığı raporda en dikkat çeken maddeler ise  belediyenin borç stoku, danışmanlık alımı ve alımlarda yapılan yöntem tercihleri oldu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - 2021 yılının Sayıştay Raporları belli oldu. Selçuk Belediyesi’nde de yapılan incelemeler sonrası raporu yayımlayan Sayıştay, belediyenin yapması gereken bazı işlemlerde danışmanlık hizmeti alındığının tespit edildiğini açıkladı.

BORÇ STOK TUTARININ YASAL SINIRIN ÜZERİNDE
Sayıştay tarafından hazırlanan raporda, Belediyenin borçlanma işlemlerinin incelenmesinde, borç stokunun 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda belirtilen sınırın üzerinde olduğu vurgulandı.

Buna göre; Belediyenin borçlanma limiti olan en son kesinleşmiş bütçe gelirinin yeniden değerleme oranıyla artırılmış hali 74 milyon 844 bin 542,02 TL ve toplam borç tutarı ise 106 milyon 369 bin 471,99 TL olup mevcut borç stoku anılan mevzuat hükmüne göre borçlanma sınırının üzerinde olduğu belirtildi. Sonuç olarak, Belediyenin mevcut mali yapısı karşısında sürdürülebilirlik açısından etkin bir borç yönetimini teminen mevcut borç stoku borçlanma sınırının altına çekilene kadar yeni bir borçlanma yapmaması gerektiği önerisinde bulunuldu.

ASLİ İŞLEMLERİ DANIŞMANLIK HİZMETİ ALARAK YERİNE GETİRİLDİ
Yer alan bir diğer bulgu ise, Belediyenin 2021 yılı mali tablo ve eki belgelerin incelenmesinde, belediyenin idari personelinin temel görev alanına giren konularda danışmanlık hizmet alımı yapılması oldu.

İdarenin Mali Hizmetlerinden ve Fen İşlerinden sorumlu birimlerin temel görevleridir ve ilgili yasa hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, idarelerin bir konuda danışmanlık hizmet alımı yapabilmesi için konunun karmaşık olması, özel uzmanlık ve deneyim gerektirmesi gerektirdiği, bu nedenle idarenin kendi personeli tarafından yürütebileceği ve teknik şartnamede belirtilen işler danışmanlık hizmet alınması suretiyle yürütemeyeceği vurgulandı. Bu çerçevede, “özel uzmanlık ve deneyim gerektirmeyen, idare personeli tarafından yürütülebilecek veya yürütülmesi gereken işler için danışmanlık hizmet alımı yapılmaması, söz konusu işlerin belediyenin ilgili personelleri aracılığıyla yürütülmesi gerekmektedir” denildi

ALIMLARDA İZİN ALINMADI
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci maddesinin (f) bendi ve 22’nci maddesinin (d) bendinde belirtilen parasal limitler dâhilinde yapılan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin harcamaların yıllık toplamının, 2021 yılı bütçesine bu amaçla konulan ödeneklerinin yüzde 10’unu, Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü alınmadan aştığı görülmüştür. Yapılan incelemede, 4734 sayılı Kanun’un 21’inci maddesinin (f) bendi ile 22’nci maddesinin (d) bendine göre yapılan mal alımları, hizmet alımları ve yapım işlerinde, bütçeye bu amaçla konulan ödeneklerinin yüzde 10’unun, Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü alınmadan aşıldığı tespit edilmiştir

Belediye tarafından 2021 yılı içerisinde 4734 sayılı Kanun’un 21/f ve 22/d bendleri kapsamında gerçekleştirilen mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde, hem 21/f hem de 22/d bendleri için ayrı ayrı bütçeye bu amaçla konulan ödeneklerinin yüzde 10’u tutarındaki sınırın Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü alınmadan aşılması hususunun 4734 sayılı Kanun ve ilgili Tebliğ hükümlerine aykırılık teşkil ettiği değerlendirilmektedir.