GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Nisan 2017 Perşembe 12:07

Sayıştay’ın ‘Karabağlar dosyası’nda 8 Mart için emsal karar!

Karabağlar Belediyesi ile TÜM-BEL-SEN arasında 2015 yılında yapılan toplu sözleşmede 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlara verilen ücretli izin hakkı Sayıştay tarafından kanuna aykırı bulundu. Sayıştay’ın verdiği kararın diğer belediyeler için örnek teşkil etmesi bekleniyor.

Ender ALDANMAZ / EGEDESONSÖZ - Karabağlar Belediyesi ile TÜM-BEL-SEN arasında yapılan toplu sözleşmede yer alan bazı hükümlerle ilgili Sayıştay’dan şok eden karar verildi.

TÜM-BEL-SEN ile belediye arasında yer alan toplu sözleşme maddelerinden üçünün kanuna aykırı olduğu Sayıştay tarafından rapor edildi. Kanuna aykırı olarak gösterilen maddelerden bir tanesi de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü için kadın çalışanlara verilen ücretli izin hakkı oldu.

2429 sayılı Ulusal Bayramlar ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’u dayanak yapan Sayıştay, toplu sözleşme ile verilen ücretli izin hakkını kanuna aykırı bulduğunu açıkladı. Karar, ülkenin birçok yerinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde kadın çalışanlara verilen ücretli izin hakkı için emsal niteliğinde olacak.

ÇALIŞANA CHECK-UP YOK!
Diğer yandan sözleşmede iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yer alan maddelerin kanuna aykırı olduğu rapora yansıdı. Bu maddeler arasında tüm memurların yılda bir kez zorunlu olarak yaptırdığı tam teşekküllü check-up yaptırmasının işverence sağlanması, çalışan işçinin muayene için sevk edildikleri hastane arasında vasıta ücretinin işveren tarafından sağlanması ve çalışanlardan tedavisinin yurt içinde yapılamayan hastaların özel kuruluş ve yurt dışında gerçekleştireceği tedavi giderlerinin işverence sağlanması maddeleri yine kanuna aykırı bulundu.

Sayıştay, ayrıca belediye meclisi, kent meclisi ve belediye encümeninde sendikadan iki, komisyonda sendikalarda bir gözlemci bulundurulmasını da veto etti.