GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
22 Eylül 2023 Cuma 09:33

Sayıştay'dan SGK'ya 'Narlıdere' uyarısı: Bedelini al!

Sayıştay tarafından açıklanan SGK denetim raporunda 2012 yılında imzalanan protokolle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na devredilen İzmir Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi için biçilen 76,6 milyonluk bedelin henüz tahsil edilemediği belirtildi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ -  Sayıştay Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu 2022 Yılı Denetim Raporu’nda İzmir’in en değerli bölgelerinden yer alan Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi ile ilgili detay çekti.

Raporda kurum mülkiyetindeyken Kanun Hükmünde Kararname hükmü gereğince Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına devredilen Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi’nin takdir bedelinin devrin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen halen tahsil edilemediği vurgulandı.

2012’DE DEĞERİ 76,6 MİLYON
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında 09.02.2012 tarihinde imzalanan ‘Sosyal Güvenlik Kurumuna Ait Huzurevlerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığa Devrine’ protokolde İzmir Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi için 76 milyon 643 bin 438 lira 47 kuruş değer belirlendiği bilgisi verildi.

‘Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Devredilen Dinlenme ve Bakımevi Bedellerinin Muhasebe Kayıtlarında İzlenmemesi’ başlıklı bulguda şu ifadeler yer aldı:

633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye 02.11.2011 tarih ve 28103 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 662 sayılı KHK’nın 7’nci maddesiyle “Dinlenme ve Bakımevlerinin Devri” başlıklı geçici 10’uncu madde eklenmiştir. Aynı maddenin birinci fıkrasında Kuruma ait Ankara 75.Yıl Dinlenme ve Bakımevi, İstanbul Etiler Dinlenme ve Bakımevi, İzmir Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi ile Salihli Huzurevinin kadroları, taşınır ve taşınmazları, taşıt, araç, gereç ve malzemeleri, her türlü borç ve alacakları, hak ve yükümlülükleri, yazılı ve elektronik ortamdaki her türlü kayıtları ve dokümanları ile birlikte Bakanlığa devredileceği hükmüne yer verilmiştir. Mevzuatta belirtilen Bakanlık terimi ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını ifade etmektedir. Dinlenme ve huzurevlerinin devrine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında 633 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname Doğrultusunda Sosyal Güvenlik Kurumuna Ait Huzurevlerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığa Devrine İlişkin Protokol 09.02.2012 tarihinde imzalanmıştır. Protokol’ün 5’inci maddesinde Kurumun devredeceği huzurevlerine ait taşınırlar, taşınmazlar ve taşıtların tespitleri ile rayiç bedelin Protokol kapsamında kurulacak komisyonlarca belirleneceği belirtilmiş ve Kıymet Takdir Komisyonlarının kurulması ve çalışma esasları ise Protokol’ün 7’nci maddesinde düzenlenmiştir. Anılan protokole göre oluşturulan komisyonlar tarafından devredilen dinlenme ve huzurevlerine ait bina, arsa, taşıt ve taşınır eşyalar için;

-Ankara 75. Yıl Dinlenme ve Bakımevi: 47.345.496,98 TL

-İstanbul Etiler Dinlenme ve Bakımevi: 32.800.978,76 TL

-İzmir Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi:76.643.438,47 TL

-Salihli Huzurevi: 13.653.440,95 TL

olmak üzere toplam 170.443.355,16 TL değer takdir edilmiş olmakla birlikte bu tutar halen Bakanlıktan tahsil edilememiştir. Kurum Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına devredilen 4 adet dinlenme ve bakımevine ilgili komisyonlarca takdir edilen bedellerin tahsili için 17.10.2022 tarihli yazı ile Bakanlıktan talepte bulunmuştur. Bu tutar tahsil edilememekle beraber alacak hesaplarıyla da ilişkilendirilmeyip muhasebe kayıtlarına da yansıtılmamaktadır.

Belirtilen hususlarla birlikte, dinlenme ve bakımevlerinin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına devredilmesine rağmen halen Kurum muhasebe kayıtlarında 252 Binalar Hesabı’nda göründüğü ve kayıtlardan çıkarılmadığı görülmüştür. Bu nedenle de, 252 Binalar Hesabı’nın Kurum mali tablolarında ilgili taşınmazların muhasebe kayıtlarındaki kayıtlı tutarı olan 208.395.467,00 TL kadar fazla göründüğü tespit edilmiştir.

KHK ile Bakanlığa devredilen 4 adet dinlenme ve bakımevi için kurulan kıymet takdir komisyonlarınca belirlenen tutarların Bakanlıktan tahsil edilmesi için gerekli girişimlerin yapılmaya devam edilmesi, mali tabloların tam ve doğru olarak bilgi vermesi amacıyla taşınmaz kayıtlarının güncellenmesi ve Kurum alacaklarının muhasebe kayıtlarında gösterilmesi gerekmektedir