GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
28 Eylül 2022 Çarşamba 13:14

Sayıştay’dan SGK’ya 'İzmir' uyarısı: 76 milyon tl'yi bakanlıktan iste!

Sayıştay tarafından açıklanan SGK denetim raporunda 2012 yılında imzalanan protokolle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na devredilen İzmir Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi için biçilen 76,6 milyonluk bedelin henüz tahsil edilemediği belirtildi. Sayıştay, bedelin tahsil edilmesi için gerekli girişimlerin yapılmasını istedi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Sayıştay Başkanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu 2021 Yılı Denetim Raporu’nu açıkladı. 15 denetim bulgusunun yer aldığı raporda İzmir’i de ilgilendiren bilgiler yer aldı.

Raporda kurum mülkiyetindeyken Kanun Hükmünde Kararname hükmü gereğince Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına devredilen ve aralarında İzmir Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi’nin de olduğu 4 adet dinlenme ve bakımevinin komisyonlarca takdir edilen bedellerin tahsil edilemediği belirtildi.

2012’DE DEĞERİ 76,6 MİLYON
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında 09.02.2012 tarihinde imzalanan ‘Sosyal Güvenlik Kurumuna Ait Huzurevlerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığa Devrine’ protokolde İzmir Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi için 76 milyon 643 bin 438 lira 47 kuruş değer belirlendiği bilgisi verildi.

‘TAHSİL İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUN’

4 Nolu bulguda şu ifadelere yer verildi: Kurum Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına devredilen 4 adet dinlenme ve bakımevine ilgili komisyonlarca takdir edilen bedellerin tahsili için Bakanlıktan yazıyla talepte bulunmaktadır.

Bu tutar tahsil edilememekle beraber alacak hesaplarıyla da ilişkilendirilmeyip muhasebe kayıtlarına da yansıtılmamaktadır.

Belirtilen hususlarla birlikte, Dinlenme ve Bakımevlerinin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına devredilmesine rağmen halen Kurum muhasebe kayıtlarında 252 Binalar Hesabında göründüğü ve kayıtlardan çıkarılmadığı görülmüştür. Bu nedenle de, 252 Binalar Hesabının Kurum mali tablolarında ilgili taşınmazların muhasebe kayıtlarındaki kayıtlı tutarı olan 208.395.467,00 TL kadar hatalı göründüğü tespit edilmiştir.

Sonuç itibariyle, KHK ile Bakanlığa devredilen 4 adet dinlenme ve bakımevi için kurulan kıymet takdir komisyonlarınca belirlenen tutarların Bakanlıktan tahsil edilmesi için gerekli girişimlerin yapılması, mali tabloların tam ve doğru olarak bilgi vermesi amacıyla taşınmaz kayıtlarının güncellenmesi ve Kurum alacaklarının muhasebe kayıtlarında gösterilmesi gerekir.