GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Aralık 2021 Cuma 12:26

Sayıştay'dan Menderes çağrısı: Kira takiplerini yap!

Menderes Belediyesi tarafından yapılan çalışmaların ve mali tablosunun incelendiği 2020 yılı Sayıştay Raporu belli oldu. Yayımlanan raporda Menderes Belediyesi'nin mülkiyetinde bulunan taşınmazların kira takiplerinin yapılması gerektiği vurgulandı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- Menderes Belediyesi’nin 2020 harcamalarının incelendiği Sayıştay raporunda belediye mülkiyetinde bulunan taşınmazların kiralamasını takip edilmesi gerekildiği vurgulandı.

Yapılan incelemede Menderes Belediyesi'nde çalışan bazı işçilerin yıllık izinlerinin kullandırılmadığı vurgulanırken, yıllık izinler karşısında ödenecek ücret göz önüne alınarak bunların kullandırılması talimatı verildi. Raporda;

"Yapılan inceleme sonucunda kurum bünyesinde çalışan 69 işçinin toplam 3.235 gün kullanılmamış yıllık izni bulunmaktadır. Hem mevzuata uygunluk açısından hem de belediyeye ek mali külfet getirmemesi amacıyla yıllık izinlerin kullandırılması gerekmektedir" denildi.

"YALNIZCA SOSYAL DENGE TAZMİNATI DÜZENLENEBİLİR"
Raporda ayrıca, Belediye ile sendika arasında akdedilen sosyal denge sözleşmesinde konusu dışında sosyal haklar, iş sağlığı ve güvenliği, toplu taşıma vb. hususlarda hükümlere yer verildiği de belirtildi. Yapılan işlemlerin mevzuata aykırı olduğu vurgulanırken, "Belediye tarafından imza edilecek sosyal denge sözleşmesinde yalnızca sosyal denge tazminatı düzenlenebilecektir. Sosyal haklara ilişkin düzenlemelere ise Kamu Görevlilerin Geneline ve Hizmet Kollarına İlişkin Toplu Sözleşmede yer verilebilecektir. Bu nedenlerle imzalanan sosyal denge sözleşmesine, sosyal denge tazminat tutarının tespit edilmesi dışında hükümler konulması anılan mevzuat hükümlerine aykırıdır" ifadelerine yer verildi.

"TAŞINMAZ KİRALAMALARINDA TAKİP VE TAHSİL İŞLEMLERİNİN DÜZENLİ OLARAK YAPILMALI"
Yapılan incelemede kirasını ödemeyen kiracılara ilişkin hangi sürede takip işlemlerinin başlatılacağı, hangi sürede hukuk birimine intikal ettirileceği ve hukuk birimi tarafından hangi sürede takibata başlanılacağına ilişkin iş tanım ve süreçlerinin belirlenmediği belirtildi. Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi;

"Kira işlemlerini yürüten İşletme İştirakler Müdürlüğü tarafından bazı taşınmazlarda takibat işlemini bir ay içerisinde başlatırken bazı taşınmazlarda takibat işlemi ya yılları bulmakta ya da hiç başlatılmamaktadır. Bu nedenle kirasını düzenli olarak ödemeyen birçok kiracı bulunduğu halde takibat işlemleri düzenli yapılmadığından tahakkuk tahsilat oranının düşük kaldığı görülmüştür. Belediye tarafından 6.899.866,30 TL toplam kira tahakkukuna karşın 2020 yılında 2.578.363,89 TL tahsilat yapıldığı görülmüştür.

Kamu İdaresi cevabında; 79 adet dosya için Menderes İcra Müdürlüğünde kira alacak takip davası açılmış olduğu, 2020 yılı içinde toplam 15 adet kira alacağı dosyasının Hukuk Müdürlüğüne bildirildiği, Hukuk İşleri Müdürlüğüne 11.05.2021 tarih ve E.89479656- 190.04.02.9156 sayılı yazı ile kira alacağı takibi açılması ve bildirilen kira alacaklarına ilişkin hukuki işlem aşamasının bildirilmesi için yazı yazıldığı, Hukuk İşleri Müdürlüğünden alınan 11.05.2021 tarih ve E-49430847-640-9185 sayılı yazı ile kiracılar ile ilgili icra takip işlemlerine başlanıldığı, daha önce açılmış bulunan icra takip dosyaları ile ilgili olarak tahsil amacıyla borçlu kiracıların mal varlığının tespitine ve tespit edilen mal varlıklarının haczine dair cebri icra işlemlerine devam edildiği ifade edilmiştir.

Sonuç olarak takip ve kontrol eksikliği, kiralamalarda tahakkuk/tahsilat oranını düşürerek etkinliği azaltmakta ve keyfiliğe yol açmaktadır. Bu nedenle kiralamalarda iş tanım ve süreçlerinin açık bir şekilde belirlenerek tahakkuk tahsilat oranının arttırılması ve bu şekilde etkinliğin sağlanması yerinde olacaktır" denildi.

"GEÇİŞ HAKKI BEDELLERİNİN TAHAKKUK VE TAHSİLATI YAPILMALI"
Sayıştay raporda ayrıca Belediyenin yetki alanı içinde kalan sabit ve mobil haberleşme altyapısı veya şebekelerinde kullanılan kablo ve benzeri gerece ilişkin geçiş hakkı ücretlerinin, takip ve tahsil edilmediği de belirtilirken şu ifadelere yer verildi;

"Belediyeye geçiş hakkına ilişkin herhangi bir başvuru yapılmadığından tahakkuk ve tahsilat yapılmadığı belirtilmiş olmakla birlikte geçiş hakkına ilişkin tahakkuk ve tahsilatları takip etme Belediyenin görev ve sorumlulukları arasındadır. Dolayısıyla Belediyenin tahakkuk ve tahsilat için işletmecilerin başvurularını beklemelerine gerek bulunmamaktadır. Ayrıca Belediye tarafından tarife cetveli 2020 yılında belirlenmiş olmasına rağmen bu Yönetmelik'in yayımı tarihinden itibaren geçiş hakkı bedellerinin alınması gerekmektedir.

Belediye tarafından geçiş hakkı ücretlerine ilişkin bir tarife cetveli belirlendiği halde geçiş hakkı bedeline ilişkin herhangi bir tahakkuk veya tahsilat mevcut değildir. Belediyenin gerekli yazışmaları yaparak yukarıda belirtilen Yönetmelik hükümleri çerçevesinde geçiş hakkı bedellerinin takibini başlatması gerektiği değerlendirilmektedir."