GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
19 Aralık 2020 Cumartesi 14:32

Sayıştay'dan çarpıcı 'Seferihisar Belediyesi' raporu: İzinsiz 46 milyon borçlanma!

2019 Yılı Sayıştay Raporu'nda Seferihisar Belediyesi'nde gerçekleşen bazı mali durumlar kamuoyu ile paylaşıldı. Raporda Seferihisar Belediyesi'nin 2019 yılı için borç limiti 71 milyon 373 bin 664,59 TL olarak belirlendiği ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayı olmadan 117 milyon 838 bin 845,87 TL borçlanma yapıldığı belirtildi.

EGEDESOSÖZ- Sayıştay Başkanlığı’nın açıkladığı Seferihisar Belediyesi'nin 2019 yılı Denetim Raporu’na çarpıcı bilgiler yer aldı. Kasım ayında hazırlanan ve güncel veriler sunan çalışmada belediyenin eksik ve hatalarına yer verildi.

Hazırlanan raporda Seferihisar Belediyesi'nin planlanan borçlanmadan fazla olarak 46 milyon 465 bin 181,28 TL borçlanma yaptığı ancak bu borçlanma için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan izin almadığının tespit edildiğine yer verildi. Yine aynı raporda, işçi çıkışı olmamasına rağmen başkanlık onayı ile 136 yeni işçinin belediyeye dahil edildiği belirtildi.

46 MİLYON EK BORÇLANMA YAPILDI
Seferihisar Belediyesi'nin 219 yılı için borç limitini 46 milyon TL aştığını belirten raporda, yapılan ekstra borçlanma için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan izin alınmadığı belirtildi. Raporda mali tablolara güvenin azaldığı belirtilirken, "Belediyenin 2019 yılı için borç limiti 71 milyon 373 bin 664,59 TL’dir. Belediye 2019 yılında 117 milyon 838 bin 845,87 TL borçlanarak, borçlanma limitini 46 milyon 465 bin 181,28 TL aşmış ve bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin almadığı tespit edilmiştir. Belediyenin kredi ödemeleri itfa tabloları ve kesin mizan kayıtları arasında farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Mevcut tabloda 300-400 banka kredileri hesaplarının anapara tutarları ile idareden alınan borç ödemelerinin itfa tabloları karşılaştırılmıştır.2019 Yılı için itfa tablosunda 1 milyon 356 bin 622,33 TL iller bankasına, kesin mizanda ise 895 bin 349,72 TL borç görünmektedir. Ticari banka borçları için ise itfa tablosunda 11 milyon 595 bin 861,35 TL, kesin mizanda ise 11 milyon 309 bin 887,72 TL görünmektedir. Bu durum bilanço üzerinden borçlanılan tutarın yanlış gösterilmesine neden olmakta ve mali tablolara olan güveni azaltmaktadır" denildi.

PERSONEL ÜCRETİ 35 MİLYON TL'Yİ AŞTI
Belediyenin şirket personeli de dâhil olmak üzere yıllık toplam personel giderlerinin, en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle bulunan tutarının yüzde kırkını aştığının tespit edildiği raporda, Belediyenin şirket personeli de dâhil olmak üzere yıllık toplam personel giderinin, 2018 yılı kesinleşmiş bütçe gelirleri tutarının (57.685.011,39 TL), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği No:484 ile belirlenen yeniden değerlendirme oranında (%22,58) artırılması sonucu bulunan 70 milyon 710 bin 286,96 TL’nin %40’ına denk gelen 28 milyon 284 bin 114,78 TL’yi aşmaması gerektiği belirtildi. Raporda, "Belediyenin 2019 yılı sonu itibariyle toplam personel giderleri 35 milyon 930 bin 032,05 TL’dir. Bu oran en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle bulunan tutarın %50,81’ine denk gelmekte olup mevzuatta öngörülen %40’lık sınır aşılmıştır. Buna karşın yıl içerisinde İçişleri Bakanlığından izin alınmaksızın şirkete yeni personel alımı yapılmaya devam edilmiştir.Bu itibarla; mevzuat hükümleri gereğince cari yıl ve izleyen yıllarda personel giderleri bu oranların altına ininceye kadar yeni personel alımı yapılmaması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

127 İHALE TEK İSİME GİTTİ
Seferihisar Belediyesi'nde gerçekleştirilen Sayıştay incelemelerinde 127 adet taşınmaz kiralamasına ilişkin ihalelerin açık ihale usulü ile yapılmasına rağmen teklif edilen bedellerin uygun görülmediği gerekçesi ile 2886 sayılı Kanun’un 49’ncu maddesi gereğince pazarlık usulüne bırakıldığı tespit edildiği belirtildi. Raporda sonuç olarak, " Belediye bu yöntemle kanuna aykırı olarak ihaleleri pazarlık usulü ile tek kişiye vermiştir. Belediyenin mülkiyetinde bulunan taşınmazların pazarlık usulü ile kiralanması mümkün olmayıp mevzuata aykırı bir işlem tesis edildiği değerlendirilmektedir" ifadelerine yer verildi.

ALIM LİMİTİ 2 KAT AŞILDI
Sayıştay, Seferihisar Belediyesi hesaplarında yapılan incelemelerde, kurumun 2019 yılında mal alımları için 17 milyon 341 bin TL, hizmet alımları için 46 milyon 205 bin TL ödenek ayırdığı, 2019 yılı içinde 21 ve 22’nci madde kapsamında 3 milyon 828 bin 190,02 TL mal alımı, 6 milyon 750 bin 523,73 TL ise hizmet alımı yaptığı doğrudan temin limitlerini yaklaşık 2 kat aştığı buna rağmen idarenin %10’u aşan kısım için Kamu İhale Kurulundan uygun görüş alınmadığının tespit edildiği belirtildi. Raporda sonuç olarak, "Mal ve hizmet alımları için öngörülen üst sınırın aşılmasına rağmen uygun görüş alınmamasının mevzuata aykırı olduğu, kanunda ve tebliğde emredici hüküm niteliği taşıyan düzenlemelere riayet edilmesinin gerekli olduğu değerlendirilmektedir" ifadelerine yer verildi.

GEÇİCİ GÖREV ÜCRETLERİ BAŞKA ALANLARA HARCANMIŞ
Belediyeler tarafından gerçekleştirilen hizmetler için ödenen geçici görev yolluğu için tahsis edilen ödeneğin  Seferihisar Belediyesi'nde amacı dışında kullanıldığı Sayıştay raporlarına yansıdı.Hazırlanan raporda, gerçekleştirilen harcamalar için, "Kamu İdaresince geçici görev yollukları için tahsis edilen ödenekten harcırah kapsamında olmayan eğitim, araç muayene ve reklam gideri gibi harcamalar yapılarak söz konusu ödenek amacı dışında kullanılmıştır. Söz konusu durumun iş avanslarının geçici görev yolluğu avansları gibi verilmesinden kaynaklandığı değerlendirilmekte olup, İdare tarafından belirli bir amaç için bütçeye konulan ödeneklerin, tahsis edildikleri amaçlar doğrultusunda kullanılması ve harcamaların ilgili ödenek kalemlerinden gerçekleştirilmesi gerekmektedir" denildi.

BAŞKANLIK ONAYI İLE 136 ALIM
Hazırlanan Sayıştay raporunda Seferihisar Belediyesi'nin personel giderleri için belirlenen üst sınırın aşılmasına rağmen, hizmet alım ihalesi kapsamında olmayan 136 işçinin başkanlık oluru ile işe alındığı ve geçiş sürecinde mevcut ücretlerin artırılması hususunda mevzuata aykırılık tespit edildiği belirtildi. Raporda sonuç olarak, "Bazı işçiler personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları kapsamında çalışırken almış oldukları ücretlerin üzerinde ücretlerle Belediye şirketlerine işçi statüsüne geçirilmiştir. Bu işçilerin ücretleri %75’e varan oranlarda artırılmış olup bu uygulama 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin geçici 24’üncü maddesi hükümleri ile bağdaşmamaktadır" İfadelerine yer verildi.

260 İŞYERİ RUHSATSIZ ÇALIŞIYOR
Sayıştay raporlarında ayrıca Seferihisar Belediyesi sınırları içerisinde yer alan 260 adet işletmenin ruhsatsız şekilde çalıştığı ve  bunların sadece 27 adet iş yerine müeyyide uygulandığı; 12 adet mühürleme, 9 adet ruhsatlandırma ve 6 adet kapatma işlemi yapıldığının tespit edildiği aktarıldı. Raporda sonuç olarak "Söz konusu işyerlerinin bu şekilde faaliyet göstermesi, 5393 sayılı Kanun’un ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’in yukarıdaki hükümlerine aykırıdır" denildi.

 4 MİLYONLUK GİRİŞ VAR, ÇIKIŞ YOK
2016 yılında Madde ve Malzeme Hesabına 4 milyon 671 bin 77,69 TL'nin girdiği belirtilen raporda, çıkışın olmadığına dikkat çekildi. Raporda, "2016 yılında 150 İlk Madde ve Malzeme Hesabına 4.671.077,69 TL’lik giriş kaydı olduğu halde söz konusu hesaptan herhangi bir çıkış yapılmamıştır. Yine 2014, 2015 ve 2017 yıllarında söz konusu hesaptan herhangi bir envanter çalışması yapılmaksızın çok düşük miktarlarda çıkış yapılmıştır. 2018 ve 2019 yıllarında ise yılı girişlerden yapılan çıkışlar uygun görülmekle birlikte hesabın bakiyesinin düzeltilmesine yönelik herhangi bir kayda rastlanmamış olup hesap bakiyesi gerçek durumu yansıtmamaktadır. Kamu İdaresince taşınırların fiili miktarları ile kayıtlı miktarlarını karşılaştırabilme adına yapılması gerekli olan yıl sonu sayım işlemi gerçekleştirilememektedir. Söz konusu husus nedeniyle 150 İlk Madde ve Malzeme Hesabında yıl içinde meydana gelen değişiklik tam olarak belirlenememektedir. 2018 ve 2019 yılları hariç olmak üzere önceki dönemlerde söz konusu hesaptan çıkışlar ya hiç yapılmamış ya da çok düşük tutarlı olarak gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak: Bu itibarla Kamu İdaresinin bütçe içi işletmesine ilişkin olarak söz konusu Yönetmelik hükümlerinde belirtilen esaslara uygun işlem tesis etmesi gerektiği değerlendirilmektedir" ifadelerine yer verildi.

İHALE VAR PARA YOK
Seferihisar Belediyesi tarafından Ambalaj Atıklarının Kontrolü amacıyla gerçekleştirilen ihale sonrası belediyenin kasasına herhangi bir ücret girmediği belirtilen Sayıştay raporunda, "İzmir Seferihisar Belediyesi, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 8’inci maddesine dayanılarak hazırlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nde kendisine verilen görevleri yerine getirmek maksadıyla Geri Dönüşüm ve Nakliye San. ve Tic. Ltd. Şti. ile ambalaj atıklarının toplanmasını kapsayan bir protokol imzalamıştır. Belediyenin söz konusu firmaya verdiği imtiyaz hakkı karşılığında herhangi bir gelir elde etmediği tespit edilmiştir. Ambalaj atıklarının toplanması konusunda imtiyaz devrinin, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde açılacak ihale yoluyla, en yüksek bedeli ödemeyi kabul eden İzmir Seferihisar Belediyesi 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 25 firmaya verilerek gerçekleştirilmesi gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

OTOPARK İHALELERİNİN İPTALİ İSTENDİ
Belediye sınırları içerisinde yapılmış olan kamulaştırma işlemlerinin İzmir Tapu Müdürlüğü tarafından belediyeye bildirilmesi konusunda gerekli takibin yapılmadığının tespit edildiği raporda,  Belediye encümeninin 25 Haziran 2015 tarihli kararı ile 2886 sayılı Kanun’un 45’nci maddesi kapsamında açık ihale usulü ile 3 yıllığına 20 bin 100.00 TL bedelle spor kulübü derneğine cadde ve sokak üstlerini otopark alanları olarak belirleyip kiraladığının tespit edildiği açıklandı. Raporda gerçekleştirilen kiralama için, "Söz konusu uygulama gerek 5216 sayılı Kanun açısından gerekse 2918 sayılı Kanun açısından mevzuata aykırıdır. İdare tarafından mevzuata aykırı bu durumun sonlandırılması gerekmektedir" denildi.