GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Aralık 2021 Cuma 11:56

Sayıştay'dan Buca'ya uyarı: Geçmişe dönük yevmiye kayıtlarını engelle!

Buca Belediyesi'nin 2020 yılı Sayıştay Raporu belli oldu. Yapılan inceleme sonrası Buca Belediyesi'nde yapılan denetimlerde personeller için geçmişe yönelik uygulanan bin 290 adet yevmiye kaydı oluşturulduğu belirtilirken, bu kayıtların engellenmesi yönünde tavsiye oluşturuldu

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -Sayıştay, Buca Belediyesi'nin 2020 yılı Denetim Raporu'nu açıkladı. Açıklanan raporda geçmişe dönük yevmiye kayıtlarının oluşturulmasına dikkat çekilirken ayrıca işçiler ile yapılan TİS süreci dışına farklı maddelerinde uygulandığı vurgulandı.

GERİYE DÖNÜK 'YEVMİYE' KAYDINA UYARI
Sayıştay raporda yer alan bulgular arasında Buca Belediyesi'nde görev alan bazı personellere yönelik 'Geriye Dönük Yevmiye Kaydı' yapılması yer aldı. Buna göre Buca Belediyesinin 2020 yılı yevmiye defterinin incelenmesinde, bazı yevmiye numaralarının boş bırakıldığı ve geriye dönük yevmiye kaydı yapıldığı görüldüğü belirtildi.

Raporda böyle bir işleminde 'güvenirlik' açısından sorun teşkil edebileceği de belirtilirken şu ifadelere yer verildi;

"Belediyede kullanılan otomasyon programı, boş yevmiye numarası bırakılmasına ve geçmiş tarihli yevmiye kaydı yapılmasına imkân tanımaktadır. 2020 yılı içinde yevmiye defterinde 461 adet yevmiye numarası boş bırakılmış ve 1290 adet geçmiş tarihli yevmiye kaydı yapılmıştır

Yönetmelik hükümlerine aykırı olarak yapılan geçmişe dönük kayıtlar yevmiye defterindeki verilerin güvenilirliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Kullanılan otomasyon programında gerekli düzenlemeler yapılarak boş yevmiye numarası bırakılmasının ve geçmişe dönük yevmiye kaydı yapılmasının engellenmesi uygun olacaktır."

TİS'TE 'SÖZLEŞME DIŞI' KONULAR VURGUSU
Açıklanan raporda ayrıca belediye ve ilgili sendika arasında yapılan sosyal denge sözleşmesine konusu dışında hükümlerin konulması da yer aldı.

Buna göre İdare ile TÜM BEL-SEN arasında imzalanan sosyal denge sözleşmesinde kreş, sosyal çalışmalardan yararlanma, ücretli izinler vb. gibi sosyal denge mevzuatında yer almayan konularda düzenlemeler yapıldığı belirtildi.

Raporda, "Belediye ile Tüm-Bel-Sen arasında akdedilen ve 01.01.2020-31.12.2021 döneminde geçerli olan Toplu İş Sözleşmesi’nin 14, 15, 22, 24, 25, 26, 27 ve 28’inci maddelerinde; Madde 14- Kreş (Çocuk Bakım Evi), Madde 15-Sosyal Çalışmalardan Yararlanma, Madde 22- Diğer Haklar Ve Ücretli İzinler, Madde 24 Doğum Yardımı, Madde 25 Ölüm Yardımı, Madde 26 Yakacak Yardımı, Madde 27 Öğrenim Yardımı, Madde 28 Ulaşım Bedeli” belirtilen madde başlıklarına ilişkin ödemelere dair hükümler yer almaktadır" ifadeleri belirtilirken, "Yukarıdaki mevzuat hükümlerine aykırı olarak idarenin Toplu İş Sözleşmesine konusu dışında hükümler koyduğu görülmüştür" denildi.