GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Kasım 2022 Çarşamba 13:07

Sayıştay’dan Bornova Belediyesi’ne ‘tasarruf’ uyarısı

Pandemi salgını doğrultusunda çıkarılan ve belediyelere gönderilen tasarruf genelgesi ile ilgili Bornova Belediyesi Sayıştay’ın 2021 raporuna takıldı. Yaptığı alımların genelgeye uymadığı belirtilen metinde, bu konuda dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Bornova Belediyesi’nin 2021 yılı Sayıştay Raporu belli oldu. Raporda belediye tarafından yapılan alımlara dikkat çekilirken, Cumhurbaşkanlığı tasarruf tedbirlerine uyulmadığı vurgulandı.

KESİLEN ASGARİ ÜCRET DESTEK TUTARLARININ İLGİLİ KURUMA GÖNDERİLMEMESİ
Belediye tarafından yüklenicilere yapılan hakediş ödemelerinden 2016-2021 yıllarında kesilen asgari ücret desteği tutarlarının, ilgili yıla göre Hazine veya Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü hesaplarına aktarılması gerekirken, bu Kurumlara gönderilmediği ve hatalı bir şekilde mali tablolara yansıdığı belirtildi.

Belediyenin 2016-2021 yıllarında asgari ücret desteği kapsamında hakedişlerden yaptığı 5 milyon 945 bin 549,34 TL kesintinin ilgili yılına isabet eden tutarının o yıl 333 Emanetler Hesabından çıkışının yapılıp Hazine veya İşsizlik Sigorta Fonuna gönderilmesi gerekirken, bu tutarların 2016 yılından itibaren bu hesapta tutulduğu ve 2021 yıl sonunda bu tutarlardan 2016 yılına ait 3 milyon 254 bin 97,85 TL’nin 600 Gelirler Hesabına alınarak belediye bütçesine gelir kaydedildiği tespit edildiği belirtildi. Bu nedenle, 2021 yılı bilançosu 2 milyon 691 bin 451,49 TL, faaliyet sonuçları tablosu 3 milyon 254 bin 97,85 TL olduğundan daha fazla gözüktüğü vurgulandı. Kamu idaresince belediyenin nakit akışına göre gerekli işlemlerin yapılacağı ifade edildiği, sonuç olarak, Belediye tarafından hakediş ödemelerinden kesilen asgari ücret desteği tutarlarının dönemlerine göre Hazine veya İşsizlik Sigortası Fonu hesaplarına aktarılması gerektiği vurgulandı

KAZI GELİRLERİNİN BELEDİYE TARAFINDAN GELİR KAYDEDİLMEMESİ
İlçe sınırları içerisinde yapılan kazılardan elde edilen gelirlerin Belediye tarafından alınması gerekirken Büyükşehir Belediyesi tarafından alındığı raporda yer aldı. Ayrıca, “24/12/2020-30/04/2021 tarihleri arasında Belediyenin sorumluluk alanına giren yerlerdeki kazılardan elde edilen kazı gelirlerinin büyükşehir belediyesinden alınarak Belediye hesaplarına kaydedilmesi gerekmektedir” denildi.

TASARRUF TEDBİRLERİNE UYGUN OLMAYAN ALIMLARIN YAPILMASI
Belediyenin 2021 yılında tasarruf tedbirlerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesini gözetmeksizin tanıtım materyalleri ve hediyelik eşya alımına ilişkin ihale yaptığı tespit edildiği de raporlarda yer aldı. 2021/14 sayılı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nin “Temsil, Tören, Ağırlama ve Tanıtım Giderleri” başlıklı bölümünde, mevzuat gerekleri dışında kurum ve kuruluşların tasarrufları altında bulunan kaynaklardan ajanda, takvim, plaket, hatıra, hediye, eşantiyon basım ve dağıtımı türü işler yaptırılmayacağı düzenlendiği belirtilen raporda, belediyenin ihalelerinin incelenmesi neticesinde, dağıtılmak ve hediye edilmek üzere 2021 yılında Tanıtım Materyalleri ve Hediyelik Eşya Alımına ilişkin pazarlık usulü ile ihale yapıldığı ve ihale sonucunda adı geçen Genelge’ye aykırı olarak powerbank, kalem, çok amaçlı şarj kablosu, kutu alındığına yer verildi. Sonuç olarak, Belediyenin tasarruf tedbirlerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesine uyması gerektiğinin altı çizildi.