GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
22 Ekim 2017 Pazar 09:25

Sayıştay'dan belediyede çalışan kadınlara '8 Mart vetosu'

Sayıştay belediyeler ile sendikalar arasında imzalanan toplu sözleşmelerde yer alan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde uygulanan bir günlük izin hakkına karşı çıktı. Kurum, “Belediye başkanı ile sendika yetkilisi toplu sözleşmeye madde ekleyemez” dedi.

EGEDESONSÖZ - Türkiye’deki kamu kurumlarının mali harcamalarını ve ekonomik giderlerini kontrol eden kurum olan Sayıştay’ın belediyelerle ilgili raporları gündeme gelmeye devam ediyor.  Kurum, İzmir’de mali tabloyu ve harcamaları incelediği Çiğli Belediyesi’nde birçok konuda uyarılarda bulunurken 74 sayfalık raporunda sendika ile belediyeler arasındaki toplu sözleşmeleri mercek altına aldı.

Çiğli Belediyesi’nin raporlarına yansıyan fakat birçok belediyede gerçekleştirilen “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” tatilinin uygun olmadığı belirtildi. Sayıştay, belediye başkanı ile sendika yönetiminin kendi arasında imzaladığı protokollerde yer alan sözleşmeye ek madde yapılamayacağını vurguladı.

Buna göre örnek olan Çiğli Belediyesi’nin TÜM-BEL SEN  Sendikası ile yaptığı toplu sözleşmede yer alan, ““8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kadın çalışanlar ücretli izinli sayılırlar” maddesi ile “Çalışanlardan tedavisi yurt içinde resmi kurumlarda yapılamayan hastaların tedavi giderleri özel kuruluşlarda ve gerekirse yurt dışında işverence karşılanır.  Yılda bir kez tüm memurlara zorunlu tam teşekküllü check-up yapılması, check-up bulgularının olumsuz çıkması halinde daha ileri tetkiklerin yapılması işverence sağlanır. İşveren, çalışanların çalıştıkları işyeri ve muayene için sevk edildikleri hastane arasında olanaklar ölçüsünde vasıta tahsis eder” maddeleri uygun bulunmadı.

MADDE EKLENEMEZ!

Çiğli Belediyesi savunmasında Birleşmiş Milletlerin kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesine dair sözleşmesindeki maddeleri gerekçe gösterse de Sayıştay, “sosyal denge ödenmesine ilişkin mevzuat, belediye başkanı ile sendika temsilcisi sadece ödenecek olan sosyal denge tazminat tutarını kanuni sınırlarda tespit etmek üzere yetkilendirilmiştir. Bunun dışında sözleşme hakkını toplu sözleşme gibi düşünmek ve sözleşme metnine yetkilendirilen husus dışında başkaca hükümler koymak yersizdir” ifadeleri kullandı.

SÖZLEŞMEDE ŞART MI?

Öte yandan Sayıştay Çiğli Belediyesi’ne yönelik incelemesinde çalışan personellerin maaşlarından aylık olarak 50 TL’nin Gıda Bankası olarak adlandırılan (Yoksullukla ve İşsizlikle Mücadele) Derneği’ne kesildiğini tespit etti. Bir yılda toplam memur ve sözleşmeli personelden 134 bin TL alındığı vurgulandı. Sayıştay, “Gıda Bankasına gönderilmek üzere kesilen paranın personellerin rızası, özel iradeleri ile dilekçelerine istinaden kesildiğini ifade etmiştir. Ancak söz konusu dilekçenin sosyal denge sözleşmesinden yararlanma koşulu olarak algılanması her zaman mümkündür. Sivil toplum kuruluşlarına yapılacak yardımın kamu gücü aracılığını gerektirmeyecek şekilde bireylerin öznel iradeleriyle yapılması gerekmektedir” denildi.