GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Kasım 2018 Cuma 15:33

Sayıştay açıkladı: Karşıyaka’nın ödüllü projesinin ruhsatı yok!

Sayıştay Başkanlığı, Karşıyaka Belediyesi’nin 2017 yılı Denetim Raporu’nu açıkladı. ‘Kamu Kullanım Alanlarının Geliştirilmesi’ kategorisinde ödüle ulaşan Evrensel Çocuk Müzesi’nin ve Kent A.Ş. bünyesinde kiralık olarak faaliyet gösteren bazı işletmelerin iş yeri açma ve çalışma ruhsatının olmadığı tespit edildi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Sayıştay Başkanlığı’nın açıkladığı Karşıyaka Belediyesi 2017 yılı Denetim Raporu’na önemli bilgiler yansıdı. Ekim ayında hazırlanan ve güncel veriler sunan çalışmada belediyenin eksik ve hatalarına yer verildi.

‘Kamu İdareleri Denetim Raporları’ başlığı altında belediyeleri mercek altına alan kurum kamuoyuna yaptığı bilgilendirmede önemli veriler paylaştı. Sayıştay, belediyeye ait olup Kent Karşıyaka Sosyal Tesis İşletmeleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine kiralık olarak verilen bazı işletmelerin iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeksizin faaliyetlerini yürüttüğünü tespit etti.

Kurum raporunda yer verdiği, ‘Belediye Tarafından Kent Karşıyaka Sosyal Tesis İşletmeleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine Kiralanmış Olan Bazı İşletmelerin, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Olmadan Faaliyette Bulunmaları’ bulgusunun altına, ‘Belediye tarafından Kent Karşıyaka Sosyal Tesis İşletmeleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine kiralanmış olan ve Karşıyaka Belediye sınırları dahilinde bulunan bazı işletmelerin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı olmaksızın faaliyet yürüttüğü tespit edilmiştir’ notunu düştü.

EVRENSEL ÇOCUK MÜZESİ’NİN RUHSATI YOK!
Sayıştay, Karşıyaka Belediyesi’nin yetki ve görev sınırları içinde 1 Ocak 2017 ile 31 Aralık2017 tarihleri arasında 883 sıhhi, 66 umuma açık ve 51 gayrisıhhi olmak üzere toplam bin adet iş yerine açma ve çalışma ruhsatı verildiğini tespit ettiğini açıkladı. Ancak, Belediyeye ait olup Kent Karşıyaka Sosyal Tesis İşletmeleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine kiralık olarak verilen; Nergiz Kafeterya ve Unlu Mamuller, 80. Yıl Kafeterya ve Unlu Mamuller, 100. Yıl Kafeterya ve Unlu Mamuller ve Tema Park ve Evrensel Çocuk Müzesi’nin iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeksizin faaliyetlerini yürüttüğünü tespit etti. Sayıştay bilgilendirmesinde, “Bu durum, Kurumun işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi konusunda kontrol ve denetim aşamalarında yetersiz olduğunu ortaya koymaktadır’ açıklamasını yaptı.

Böylece ‘Kamu Kullanım Alanlarının Geliştirilmesi’ kategorisinde ödüle ulaşan Evrensel Çocuk Müzesi’nin ve Kent A.Ş. bünyesinde kiralık olarak faaliyet gösteren bazı işletmelerin iş yeri açma ve çalışma ruhsatının olmadığı tespit edildi.

KARŞIYAKA BELEDİYESİ’NİN CEVABI…
Belediye ise cevabında, ‘Belediyeye ait olup, yüzde 96 hissesine sahip olunan Kent Karşıyaka Sosyal Tesisi İşletmesi Ticaret Anonim Şirketine kiralık olarak verilen ve bulguda bahsi geçen işletmelere ilişkin işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının 2018 yılında düzenlendiği; bulunan Evrensel Çocuk Müzesine ilişkin işyeri açma ve ruhsatlandırma işleminin ise halen devam etmekte olduğu belirtilmiştir’ ifadelerini kullandı.