GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
27 Ekim 2021 Çarşamba 09:04

Satışlar düştü… Gevrekçilerde zam pişmanlığı!

İzmir’de 1 Ekim’den itibaren fiyatı 2 liradan 2,5 liraya yükseltilen gevrek satışlarında yüzde 30’luk azalma yaşandı. Büfeciler, “Keşke 2 lirada kalsaydı da hem daha çok satış yapsaydık, hem de vatandaşın karnı doysaydı” derken, Oda Başkanı Şükrü Erişen, “Fiyat düzenlemesi yapmaya mecburduk. Çünkü üretimde kullandığımız her ürüne yüzde 50’den fazla zam gelmişti” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Pide ve Gevrek İmalatçıları Odası’nın talebiyle 1 Ekim’den itibaren başlayan zamlı gevrek satışı, büfecilerin işlerini bozdu. 2 liradan satışın olduğu dönemde günde ortalama 400 gevrek satan büfeciler, 2,5 lira uygulamasıyla birlikte 250-270 aralığında satmaya başladı. Kentin buluşma noktası ünlü gevrek fırınlarının önündeki kuyruklar her geçen gün biraz daha azalırken, büfelerden yapılan satışlardaki düşüşün devam ettiği öğrenildi.

İNSANLAR DEĞİL 50 KURUŞ, 10 KURUŞUN BİLE HESABINI YAPIYOR
Gevrekçiler, “Keşke 2 lirada kalsaydı da, hem biz daha çok satış yapsaydık, hem de vatandaşın karnı doysaydı” derken, eskiden sabahları karnını doyurmak için iki gevrek alan insanların artık bir taneyle yetinmeye  çalıştığını dile getirdi. Bir gevrekçi, “50 kuruşluk zam, her şeyi alt üst etti. İnsanlar değil 50 kuruşun, 25 kuruşun, hatta 10 kuruşun hesabını yapıyor. Çünkü hayat eskisine göre çok daha zorlaştı” yorumunu yaptı.

ERİŞEN: BÜFECİLER, BİZİM BAŞIMIZIN TACIDIR
İzmir Pide ve Gevrek İmalatçıları Odası Başkanı Şükrü Erişen, “Keşke zam yapmak zorunda kalmasaydık” dedi. Her zamdan sonra vatandaştan bugünkü tepkiyi gördüklerini hatırlatan Başkan Erişen, “Büfeci arkadaşlar, benim başımın tacıdır. Ben de oralardan geldim. Büfeci arkadaş, imalatçının yağı, susamı, unu kaç liradan aldığını bilmez. O da haklı, vatandaş da haklı, biz üreticiler de haklıyız” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

UNU, YAĞI, SUSAMI İKİNCİ KEZ AYNI FİYATTAN ALAMIYORUZ
“Şu anda Gıda Çarşısı’nda tüm ana toptancılar oturuyor. Un, yağ, susam satan tüccarlar iş yapamıyor. Zamsız tarifeden son ürünleri aldık, bir daha eski fiyattan alma şansımız yok. Şimdi elimizdeki stokları sonuna kadar kullandıktan sonra yağımızı, unumuzu, susamımızı alacağız. Unu, yağı, susamı, iki kez üst üste aynı fiyattan alamıyoruz. Geçen hafta 18 litrelik ayçiçeği yağı için bu hafta 370 lira istediler. Hal böyle olunca zam yapmamız da kaçınılmaz hale gelmişti. 50 kuruşluk zam için vatandaşlarımız bize gönül koymasınlar, mecburduk. Büfelerde satışların azalması normaldir. Çünkü her zamdan sonra müşteriden böyle bir tepki gelir.”