GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
13 Mart 2023 Pazartesi 08:50

Şap hastalığı sonrası et krizi endişesi… Sektörden önemli açıklama

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Üyesi Bülent Arman hayvanlarda yayılan şap virüsü sonrası değerlendirmelerde bulundu. Arman açıklamasında “Herhangi bir et krizi yaşanacağına dair endişemiz yok. Sağlıklı hayvanların kesimine devam ediliyor” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle il ve ilçe canlı hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar yasaklandığı bildirilmişti. Çeşitli illerde görülen şap hastalığı nedeniyle tüm hayvan pazarları kapatıldı. Şehirlerarası hayvan nakli yasaklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığı görülen 8 işletmede karantina dahil tüm tedbirlerin alındığını duyurdu. Bakanlığın kararı sonrasında üretici birlikleri, üyelerini kararın uygulanması yönünde uyardı.

Salgın ile ilgili olarak da bir diğer endişe bunun et fiyatlarına yansıyıp yansımayacağı konusu… Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Bülent Arman, sağlıklı hayvanların kesimine yerinde devam edildiğine dikkat çekti.

HASTA OLMAYAN HAYVANLAR YERİNDE KESİLİYOR
Arman, hastalığın aşısının yaygınlaştırılması da sorunları çözeceğini ifade ederek,“Hastalık dolayısıyla sevkiyatlar durdu. Sadece hasta hayvanlar için geçerli. Hasta olmayan hayvanlar yerinde kesiliyor. Bu hastalık hayvandan hayvana bulaşır. Kesimler devam ediyor. Kısa zamanda aşılama çalışmaları da yapılırsa sorun olmaz. Dolayısıyla bir et krizi beklemiyoruz. Her sene görülen bir hastalık... İnsana bulaşmıyor. Şap hastalığının aşısı var ancak grip hastalığı gibi çeşitli varyantları olduğu için aşı üretildiği takdirde bir sorun yaşanmayacaktır. Tarım ve Ormancılık Bakanlığı tarafından gerekli tedbirler alınıyor” şeklinde konuştu.