GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
22 Şubat 2022 Salı 10:25

Sandal'dan depremzedelere 'vergi' müjdesi... CHP'li vekiller TBMM'ye taşıyacak!

İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem sonrası kentte yaşanan 'emlak vergisi' krizi ile ilgili açıklamalarda bulunan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, "Emlak vergilerinin tamamı, kanuni bir zorunluluktur. Sayın milletvekillerimizle depremzede derneğimizi ziyaret ettik... Sanıyorum vekillerimiz bununla ilgili bir kanun teklifi verecekler. Eğer kanun teklifi kabul olursa biz gönül rızasıyla bu işten feragat ederiz" ifadelerini kullandı

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası kent genelinde yüzlerce bina için ağır, orta ve hafif olmak üzere çeşitli hasar kayıtları oluşmuştu.

Süreç içerisinde binlerce vatandaş evlerini terk etmek zorunda kaldı. Deprem anı ve sonrası hasar alan yüzlerce ev ise oturuma kapatıldı. Bu evlerden birçoğu zaman içerisinde yıkılırken bazıları ise hala yıkılma sürecini bekliyor…

Depremzede vatandaşlar ise evlerini dönüştürebilmek, kira yardımı, konut kredisi ve gerek hükümetten gerekse yerel yönetimlerden gelecek desteğe gözlerini çevirirken, bir darbe de emlak vergilerinden yemiş durumda.

Evleri kullanılmaz durumda olan binlerce konut sahibi bir yandan kira derdi ile uğraşırken, 2021 yılı ve 2022 yılı konut vergileri ile bir sarsıntı daha geçirdi. Depremzedeler, 'Oturmadığımız evlerin konut vergisini neden ödüyoruz?' diyerek yerel yönetimlere tepkilerini göstermiş ve bu paraların toplanmaması gerektiği çağrısında bulunmuştu.

BAŞKAN SANDAL ÇAĞRIDA BULUNDU… VEKİLLER DEVREDE!
Yapılan çağrılar sonrası ise Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal sık sık 'düzenleme yapılırsa ben belediye olarak almamaya razıyım' sözleri ile hükümete çağrıda bulundu. Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekilleri'nin konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşınacağını belirten Sandal, şu ifadeleri kullandı:

"Belediyeler, ilgili yasa ve mevzuat ölçeğinde yönetilir. Yani belediyenin yaptığı her işin kanuni bir karşılığı olması lazım. Siz o kanun dışında bir işlem yapamazsınız. Emlak vergilerinin tamamı, kanuni bir zorunluluktur. Ama biz şu an evi yıkılan, orta hasarlı, evinde olmayan arkadaşlarla ilgili bu tebligatları geciktiriyoruz. Vermiyoruz. Ama sayın milletvekillerimizle de depremzede derneğimizi ziyaret ettik. Sanıyorum vekillerimiz bununla ilgili bir kanun teklifi verecekler. Eğer kanun teklifi Kabul olursa biz gönül rızasıyla bu işten feragat ederiz. Şu an benim insiyatifimde olsa, kanuni bir zorunluluk olmasa; bugün vazgeçerim. Çünkü esnaf ilgili yada bizimle ilgili diğer bütün vergilerin tamamından vazgeçtik."