GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
23 Ocak 2023 Pazartesi 13:52

Sanayicilerin başkanı Yorgancılar’dan ‘yatırım’ yorumu: Ne götürdüysek çözülüyor!

Ege Bölge Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’e yönelik yatırımlar ve Ankara’nın kente bakışı konusuna değindi. “Yorgancılar  “İzmir verdiğini alamıyor ancak alamadığımız kısmında diğer illerde vatandaşların geleceği ile ilgili yatırımlara dönüştürülebiliyorsa biz görevimizi yapıyoruz demektir. İzmir'in 30 bin dolar kişi başı geliri varsa Anadolu'daki bir ilin 4 bin dolar kişi başı geliri varsa bizi mutlu eder mi bu? Etmez! Aynı bayrağın altında yaşıyoruz. Aynı vatanda, aynı topraktayız” dedi.

EGEDESONSÖZ- Ege Bölge Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’a konuk oldu.

Programın gündeminde son günlerde kent gündemini meşgul eden ve iktidar ile muhalefet arasında tartışmalara neden olan yatırımlar konusu vardı.

İZMİR VERDİĞİNİ ALAMIYOR ANCAK…
İzmir’in vergi sıralamasında üst sıralarda olduğunu kaydeden Yorgancılar, yatırımlar konusunda eşit gelişimin önemine dikkat çekti. Yorgancılar açıklamasında “İzmir'in ödemiş olduğu vergiler belli, kamunun açıklamaları var. Orada çıkıyor bu. İzmir 4 veriyor, 1 alıyor... İzmir daha çoğunu alabilir, almalı. Ancak eşit gelişim de oldukça önemli… İzmir'in kişi başı geliri 30 bin-40 bin dolar oldu diyelim, ancak Anadolu'daki bir ilimizin kişi başı geliri 7 bin dolar... Bu beni mutlu eder mi? Etmemesi lazım. Bu sürdürülebilir değil. Benim ülkemin zengin olması lazım. İzmir verdiğini alamıyor ancak alamadığımız kısmında diğer illerde vatandaşların geleceği ile ilgili yatırımlara dönüştürülebiliyorsa biz görevimizi yapıyoruz demektir. İzmir'in 30 bin dolar kişi başı geliri varsa Anadolu'daki bir ilin 4 bin dolar kişi başı geliri varsa bizi mutlu eder mi bu? Aynı bayrağın altında yaşıyoruz. Aynı vatanda, aynı topraktayız” dedi.

OTOYOL GELDİ, YATIRIM ARTTI
Özellikle İstanbul-İzmir Otoyolu’nun tamamlanması ile yatırımcıların yüzünü İzmir’e döndüğünü kaydeden Başkan Yorgancılar, “son yapılan İstanbul-İzmir otoyolu bittikten sonra İzmir'deki arsa fiyatlarını ne hale geldiğini hepimiz görüyoruz. Bu da arsa sahibinin kazanımı… Bu yol yapıldığında İzmir'e gelenler kim oldu? Bursa, Balıkesir ve ağırlıklı İstanbullu vatandaşların İzmir'e yatırımı oldu. Ankara-İzmir YHT yapıldığında da yine aynı şekilde Uşak, Afyon ve oradaki vatandaşların İzmir’e ulaşımı kolay olacak. İzmir'in geleceği turizm… Balıkesirli nereye gidiyor mesela? Ayvalık’a… Bursalı, Ayvalık ve Gönen’e gidiyor. Yazın gittiğinizde Çeşme’ye şimdi 16-10 plakalı yüzlerce araç görüyorsunuz. Bu Afyon ve Uşak için de olacak” ifadelerini kullandı.

ANKARA’YA NE GÖTÜRDÜYSEK YÜZDE 70-80’İ ÇÖZÜLDÜ
Yatırımlar konusunda iş dünyası olarak bürokratik engellerle karşılaşmadıklarını söyleyen Yorgancılar şunlardı dedi:

“Bir şey götürdüğünüzde olmaz derlerse, neden olmaz diye sorma hakkım var. Beni ikna eden bir neden varsa biz de inanıyorsak bu şaşı bakmak değil, denge unsurunu doğru oluşması lazım. Ancak biz bugüne kadar ne götürdüysek yüzde 70-80'e yakınını çözdük. Kiminle görüşmek istersek görüşme imkanımız var. Ancak götürdüğünüz konu kime, neye hizmet edecek. Bunu elediğimiz için büyük oranda çözüldü”