GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Otomobil
20 Mart 2022 Pazar 10:44

Sanayi sitesi esnafı kan ağlıyor... Eski günlerinden eser yok!

Akaryakıt fiyatlarının yüzde 100’den fazla zamlanması, yedek parça sıkıntısı ve pahalılığı yüzünden vatandaşlar arabalarını garaja kapatınca, sanayi sitelerine tamir için getirilen araç sayısında belirgin bir düşüş oldu. Bir zamanlar trafik kargaşası ve gürültüden şikayet edilen sanayi sitelerinin sokaklarında artık in cin top oynuyor

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Son zamanlarda önemli düzeyde iş kaybına uğrayan sektörlerden biri de oto tamircileri oldu. İzmir’deki sanayi siteleri, eskisi gibi çekiç seslerinin kulakları çınlattığı, gürültü ve trafik yoğunluğunun çok fazla görüldüğü yerler olmaktan çıktı. Tamirhanelere, akaryakıt zamlarının 10 lirayı aşmasından itibaren giderek azalan getirilen araç sayısı, son bir ayda iyice dip yaptı. Oto tamircileri, sitelerin hayalet sitelere dönüştüğüne vurgu yaparken, siftah yapamadan evine giden esnaflar olduğuna dikkat çekiyor.

AKARYAKIT ZAMLARI NEDENİYLE VATANDAŞ ARABASINI PEK KULLANMIYOR

İzmir Oto Tamircileri Başkanı Necdet Heppekcan, artan akaryakıt fiyatlarının şu anda sanayi sitelerinde yaşanan durgunluğun temel sebebi olduğunu söylerken, çoğu kimsenin özel araç kullanmak yerine toplu taşımı tercih eder hale geldiğini söyledi. Yedek parça fiyatlarının da arttığını, hatta yedek parça bulmanın da zorlaştığını belirten Başkan Heppekcan, “Esnafımız yine de evine ekmek götürebiliyor. Ancak işlerin bir miktar da olsa azaldığını söyleyebilirim” dedi.

BUGÜNE DEK HİÇ GÖRÜLMEMİŞ BİR SAKİNLİK VAR

Oto boya ustası Şuayip Kaymaz, eskiden sitede arabayı park edecek yer bulamadıklarını, bugünlerde şimdiye dek hiç görülmemiş biçimde sakinlik olduğunu anlattı. İşyerlerine tamir için getirilen araçların yüzde 50 civarında azaldığına vurgu yapan Şuayip Usta, “Artık insanlar arabalarını otoparktan, garajdan çıkarmaz oldu. Kullanılmayan araba da tamir gerektirmiyor haliyle. Bu durumda tüm dükkan sahipleri tasarrufa yöneldi” dedi.

GÜNLÜK ARAÇ SAYISI 15’TEN 3’E DÜŞTÜ

Bundan beş ay öncesine kadar günde en az 10, bazen 15 aracın bakımını yaptığını belirten oto tamircisi Erkan Karasu, şu günlerde iki, en fazla üç araç geldiğini anlattı. Bazı günler hiç iş yapmadığını belirten Karasu, “Yanımda iki eleman çalışıyordu, şimdi tek başıma çalışıyorum. Kendi ekmeğimi çıkaramıyorum ki, başka birine ekmek verebileyim. Dükkanın elektrik faturası iki aydır ikiye katlanmış durumda” sözleriyle yaşadıklarını özetledi.

BENZİN PAHALI, TAMİRAT, YEDEK PARÇA PAHALI

Siteye aracını bakım için getiren Mehmet Elmas ise iki haftada 100 kilometre yol yapmadığını ifade etti. Aracını mecbur kaldığında kullandığını, çoğu zaman garajda durduğunu anlatan Elmas, “Bakım için ödeyeceğim para, bundan önceki bakıma göre bir hayli artmış. Böyle olacağını biliyordum. Neye zam gelmedi ki? Benzin pahalı, tamirat pahalı, yedek parça pahalı. Bu durumda araba, bir ihtiyaç olmanın ötesine geçti, lüks hale geldi” diye konuştu.