GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Mayıs 2016 Cumartesi 10:19

‘Sanata balyoz’da son durum: Eser sahibi konuştu, imza kampanyası başladı!

İzmir Metrosu’nda yaşanan çirkin saldırı sonrası kırılan eserin sahibi İspanyol Sanatçı Almacino Gonzales Andres’ten ilk açıklama geldi. Öte yandan ilginç bir de imza kampanyası başlatıldı.

EGEDESONSÖZ - İzmir Metrosu’nda sergilenen İspanyol Sanatçı Almacino Gonzales Andres’in ‘Müzisyen’ isimli eseri çirkin bir saldırıya uğradı.

Hakkında çok sayıda suç kaydı bulunan S.K. isimli şahıs akşam saatlerinde İzmirspor İstasyonu’na giderek kaideyi devirip heykeli balyozla parçaladı.

Saldırı ülke çapında büyük tepkiye yol açarken, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu eserin onarıldıktan sonra aynı yerde sergilenmeye devam edeceğini duyurdu.

Öte yandan yaşanan çirkin saldırı sonrası kırılan eserin sahibi Andres’ten de ilk açıklama geldi. Birgün Gazetesi’ne konuşan Andres, “Samimi olarak belirtmeliyim ki, bu tip saldırıların iktidar kaynaklı olarak gerçekleştirilmesi aslında iktidarın zayıflamış olduğunun göstergesi” dedi.

Andres sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanat kişisel düşünme biçimlerini yüreklendirir ve bizi insani anlamda zenginleştirir. Sanata karşı saldırı aslında herkesin özgürlüğüne karşı yapılmış bir saldırıdır, totaliter rejimler sanatı her zaman birinci düşman olarak görmüşlerdir.”

Heykeltraş Andres, saldırının Türkiye’de yaşanan gericileşmenin bir ürünü olduğunu ve bu tip saldırıların arkasında topluma korku salma çabası olduğunun da altını çizdi.

‘O HALİ SERGİLENSİN’
Saldırının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yetkililerin kendisiyle irtibata geçtiğini söyleyen Andres, yetkililerden heykelin mevcut saldırı görmüş halinin sergilenmesini ve insanlara bu tip barbar saldırılara dair bir düşünme imkânı sunulmasını istediğini açıkladı. Andres, heykelin restorasyonundaki çalışmaya da katılacağını belirtti.

‘Müzisyen’ isimli heykelin yaratım süreci hakkında da bilgi veren heykeltıraş, şunları söyledi: “2012 yılında İzmir Uluslararası Heykel Atölyesi’nin ‘Akdeniz’ isimli çalışmasına katıldım. Bir Akdenizli olarak bizim birçok ortak noktaya sahip olduğumuzdan hareketle ve müziğin halkları birleştiren ögelerden birisi olduğunu düşünerek, temayı müzik olarak belirlemiştim. Bu yüzden heykelim zurna çalan bir figür, elbette ki kimseye saygısızlık etmeyi düşünmedim.”

PRIAPOS KAMPANYASI!
Bu arada saldırı sonrası ilginç bir imza kampanyası başlattı. ‘İzmirspor Metro İstasyonu’na Priapos Heykeli Dikilsin’ başlığı altında bir yazı paylaşan vatandaşlar Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nu insiyatif almaya davet etti.

İŞTE O YAZI: Sanatla iç içe bir şehir kültürüne karşı 26.05.2016 tarihinde gerçekleşen vandalizm karşısında İzmir halkının korkmadığını, geri adım atmayacağını göstermek için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzmirspor Metro İstasyonu'na 'metal döküm' bir Priapos heykeli dikmesini talep ediyoruz. İzmir halkının şehir kültüründen ve yaşam tarzından zorbalıkla vazgeçmeyeceğini göstermek üzere Sn. Aziz Kocaoğlu'nu insiyatif almaya davet ediyoruz.

PRİAPOS KİMDİR?
Priapos ya da Priapus, Yunan mitolojisinde bahçeler ve bağlar tanrısı (bereket tanrısı), Lapseki (Lampsakos) şehrinin hakimi, genital organının vurgulanmasıyla işlenmiştir. Dionysos ile Afrodit'in oğlu olduğu söylenirdi. Kültü, adalar ile bütün Yunanistan'a ve Güney İtalya'ya yayıldı. Priapos başlangıçta toprak bereketini temsil ediyordu. Aynı zamanda sürüleri, arıları ve balıkçıları koruyan bir kır ve deniz tanrısıydı. Malikanelerin giriş yerlerine onun bir ithyphallos resmi konurdu. Bu resim kötülükleri uzaklaştırır, huzuru sağlardı. Priapos Roma devrinde özellikle erkekliği ve fiziki aşkı canlandırıyordu. Tanrının tasvirlerindeki laubali karakter ve müstehcen şiirler bundan gelir. İmparatorluk devrinde Priapos bir halk tiyatrosu kahramanı oldu. En önemli kült merkezi Lampsakos (Lapseki) kentidir. Mısır kültüründe benzer bir tanrı olan Min vardır. Tıp literatüründe Priapos'tan esinlenerek adlandırılan, Priapizm rahatsızlığı vardır. Bu hastalıkta, penisin istemsiz olarak erekte olur ve sürekli o halde kalır.