GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
27 Mayıs 2019 Pazartesi 10:21

Salihli’ye Gümrük Müdürlüğü müjdesi

Salihli TSO’nun yıllardır hükümet yetkililerinden talep ettiği Gümrük Müdürlüğü’nün kurulması konusunda Ticaret Bakanlığı’ndan olumlu yanıt geldi. Birimin kurulabilmesi için uygun arazi aranmaya başladı.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın yıllardır üzerinde durduğu, fakülte ve doğalgazdan sonra öncelikli beklentilerinden biri olan Gümrük Müdürlüğü konusunda Ticaret Bakanlığı’na bağlı Gümrük Müsteşarlığı’ndan olumlu cevap geldi. Salihli OSB’deki hızlı gelişmeyle, ihracat yapan fabrikaların birbiri ardına açılmasıyla 250 milyon Doları aşan ihracat kapasitesine ulaşan Salihli’de, Gümrük Müdürlüğü’nün açılması kararı ilgili kesimlerde memnuniyet uyandırdı.

Salihli’ye bağımsız bir gümrük birimi kurulması ihtiyacı, Salihli TSO’nun 2014 yılında Salihli Organize Sanayi Bölgesi’nde yaptığı sektör incelemesi sırasında ortaya çıktı. Konu, Salihli TSO’da yapılan ihracatçıların ve OSB’deki fabrika yetkililerinin katıldığı sektör değerlendirme toplantısında da tekrar gündeme geldi. Salihli TSO Yönetimi, talebi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yanı sıra dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na da dosya halinde iletildi. Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, Ankara’da düzenlenen bir toplantı sırasında dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’ye konuyu sözlü olarak iletti. Konunun sürekli takipçisi olan Yüksel, 2018 yılında da Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’ye Salihli’deki gelişmeleri ve taleplerini ifade etti. Gümrük Müdürlüğü talebi, Temmuz 2018’de Ticaret Bakanlığı koltuğuna oturan Manisalı iş insanı Ruhsar Pekcan’a da geçtiğimiz Şubat ayında Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen bölgesel istişare toplantısında sözlü ve yazılı olarak iletildi.

İhracatı artırmak için yeni düzenlemeler yapan Ticaret Bakanlığı, Salihli TSO’nun da ayrı bir Gümrük Müdürlüğü kurulması talebine kayıtsız kalmadı. Müjdeli haber, Gümrük Genel Müdürlüğü yetkilisi tarafından Salihli TSO Başkanı İbrahim Yüksel’e iletildi. Taleplerine karşılık görmekten son derece memnun olduklarını belirten Yüksel, gelişmeleri şöyle anlattı:

“Salihlili ihracatçılar, gümrükleme işlemleri için Alaşehir, Manisa ve İzmir Gümrüğü’ne gidiyor. Bu da nakliye masrafının yanı sıra, zaman kaybına neden oluyor.  Konuyu, göreve geldiğimiz 2014 yılından itibaren Gümrük ve Ticaret bakanlarına ilettik. Ankara’ya gidip ilgili mercilere dosyalar sunduk. Manisa’da geçtiğimiz Şubat ayında bölgesel istişare toplantısına katılan hemşehrimiz Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a da durumun önemini anlatma fırsatı bulduk. Müjdeli haberi geçtiğimiz gün bakanlık yetkilisinden öğrenince çok sevindik. Bir hayalimiz daha gerçekleşmiş oluyor.

Biz TSO’nun bir katını gümrük birimi için tahsis etmeye ve her türlü tefrişatını üstlenmeye hazırdık. Ama gelen bilgilere göre, bakanlık Gümrük Müdürlüğü için en az 5-10 dönüm büyüklüğünde bir arazi düşünüyor. Salihli’deki kamu kurumlarıyla önümüzdeki günlerde arazi arama çalışmaları yoğunlaştırılacak. TIR yanaşma parkının da olacağı donanımlı bir Gümrük Müdürlüğü’nün Salihli’ye açılacak olması bizi ve tüm sektör yetkililerini memnun etti.

Salihli’de 250 milyon Dolar seviyesindeki ihracatın, yeni gümrük birimi ile daha da artacağına ve yeni ihracatçılar ortaya çıkacağına inanıyorum. Bu kadar kısa bir sürede gümrük kurma onayını veren Sayın Bakanımız Ruhsar Pekcan’a da Salihli adına yürekten teşekkür ediyoruz.”