GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
31 Ağustos 2021 Salı 08:47

Salgında İzmir tablosu: Günlük 10-15 arası vefat var!

Koronavirüs salgını sebebiyle İzmir'deki son vaka ve ölüm sayıları hakkında bilgi veren İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, "Kurban Bayramı öncesinde 100-150 vaka arsında gidip geliyorken, şimdi bin 500’e çıktığımız oluyor günlük vaka sayısında. Günlük 10-15 arasında ise vefatlarımız var" diye konuştu. 'İzmir Varyantı' iddialarını da yalanlayan Köşger, "Farklı varyantlar her zaman ortaya çıkabiliyor ancak bu yeni ortaya çıkmış bir şey değil. Laboratuar ortamında farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. İzmir varyantı diye bir şey bilimsel olarak tespit edilmiş bir şey değil" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de Kurban Bayramı sonrasında yeniden artışı geçen koronavirüs vakaları ile ilgili olarak uzmanlar 4'ncü pik uyarısında bulunurken, salgınla mücadelede en önemli etkenlerden olan aşılama süreci ise hız kesmeden devam ediyor.

Vaka sayılarındaki artış sonrası ise bazı sağlıkçılar İzmir için 'yoğun bakım doluluğu ve İzmir Varyantı' iddialarında bulunurken, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger kentteki vaka durumu ve iddialar hakkında Egedesonsöz'e açıklamalarda bulundu.

GÜNLÜK VAKA SAYISI BİN 500'LERE ÇIKTI
İzmir'de vaka sayılarında Kurban Bayramı öncesine göre 10 kat artış olduğuna dikkat çeken Vali Köşger, "Türkiye geneline göre iyiyiz İzmir'de. Çok kötü bir durum yok ancak vaka sayıları arttı. Kurban Bayramı öncesinde 100-150 vaka arasında gidip geliyorken, şimdi bin 500’e çıktığımız oluyor günlük vaka sayısında. Günlük 10-15 arasında ise vefatlarımız var. Pandemi hala etkinliğini, ölümcüllüğünü devam ettiriyor. Vatandaşlarımız görüldüğü üzere maske takmaya devam ediyorlar. Maske, mesafe, hijyen başta olmak üzere kurallara riayet etsinler. İzmir Türkiye geneline göre iyi olmakla birlikte bizde de bayram öncesine göre 10 kat artmış durumda vaka sayıları" diye konuştu.

TESPİT EDİLMİŞ BİR VARYANT YOK!
İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı'nın ortaya attığı ve kamuoyunda ‘İzmir Varyantı’ olarak nitelendirilen 'yeni varyant' iddialarını kesin bir dille reddeden Köşger, "İzmir varyantı diye bir şey yok! Bilindiği gibi çok tanınmış ve bilinmiş, önceden üstünde çalışılmış bir hastalık türü değil bu. Farklı varyantlar her zaman ortaya çıkabiliyor ancak bu yeni ortaya çıkmış bir şey değil. Laboratuar ortamında farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. İzmir varyantı diye bir şey bilimsel olarak tespit edilmiş bir şey değil" dedi.

KİMSE YOĞUN BAKIMLAR İYİ DİYE REHAVETE KAPILMASIN
Vaka sayılarının artması sonrası kent genelinde bulunan yoğun bakımların dolu olduğu yönündeki söylemlerin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Köşger, "Yoğun bakımdaki sayılar vaka sayılarına paralel olarak yükseliyor tabii ki. Geçtiğimiz Kasım-Aralık'ta zirveyi gördük İzmir'de. Günlük vaka sayıları 5 bine, vefat sayısı da 80-90'a kadar çıkmıştı. O zaman bile İzmir'de yoğun bakımlarda bir sıkıntı olmamıştı. Yani İzmir'de yeterli yoğun bakım var. Ancak vatandaşlarımız sağlığına dikkat etsin. Yoğun bakımlar iyi diye rehavete kapılmasın kimse" ifadelerini kullandı.